HAPPY 21TH BIRTHDAY TO MY SON SYABIL NAJAT......
(SEMLM BIRTHDAY PAPANYA......INGAT MASA MELAHIRKAN
ANAK BONGSU NI, INILAH HADIAH PALING BERHARGA BUAT HB
MEMANG SGT NAK ANAK LELAKI MASA TU...............MAKLUMLAH
SEBELUM NI DAH DPT DUA ANAK POMPAN )SEMOGA SEHAT SELALU
DAN BELAJAR RAJIN2............DEMI MASA DEPAN .........
Try to cook so that it will surprise a little, agreeably and astonish slightly, without shocking
Friday, June 25, 2010
Thursday, June 24, 2010
SELAMAT HARI LAHIR
SELAMAT HARI LAHIR KE-53 BUAT HB TERSAYANG.........
PADA 24 JUN 2010................SEMOGA SIHAT SELALU DAN
DIPANJANGKAN UMUR UTK KITA BERSAMA SELALU.......
PADA 24 JUN 2010................SEMOGA SIHAT SELALU DAN
DIPANJANGKAN UMUR UTK KITA BERSAMA SELALU.......
Sunday, June 20, 2010
kari ayam
salam hari minggu......ini lunch tghari tadi makan dgn nasi tomato
dan acar mentah......opah kalau x da daun kari selalu opah ganti
dgn cili besar dibelah 2 tp x putus.....isi masa kuah kari hampir masak.
bhn:
1/2 ekor ayam
1 sb cili blend
2 sb rempah kari ayam adabi+ sikit air
1 biji b.besar*
2 ulas b.putih*
3/4 inci halia*
1 keping asam gelugur
4-5 cwn santan
2 inci kulit kayu manis#
1 kuntum bunga lawang#
5 kuntum bunga cengkih#
2 biji buah pelaga#
1 tangkai daun kari
garam/gula sikit
2 biji kentang (belah 2)
cara:
tumbuk bhn bertanda*, tumis bhn bertanda#.....masuk daun kari
masuk bhn tumbuk....biar smpai wangi ,masuk rempah kari,cili blend
tumis smpai garing,masuk santan 1 cwn dulu..bila nampak pecah minyak
masuk ayam.....biar didih masuk baki santan dan kentang,gula ,garam
dan asam gelugur......biar betul2 masak ......rasa tutup api.
dan acar mentah......opah kalau x da daun kari selalu opah ganti
dgn cili besar dibelah 2 tp x putus.....isi masa kuah kari hampir masak.
bhn:
1/2 ekor ayam
1 sb cili blend
2 sb rempah kari ayam adabi+ sikit air
1 biji b.besar*
2 ulas b.putih*
3/4 inci halia*
1 keping asam gelugur
4-5 cwn santan
2 inci kulit kayu manis#
1 kuntum bunga lawang#
5 kuntum bunga cengkih#
2 biji buah pelaga#
1 tangkai daun kari
garam/gula sikit
2 biji kentang (belah 2)
cara:
tumbuk bhn bertanda*, tumis bhn bertanda#.....masuk daun kari
masuk bhn tumbuk....biar smpai wangi ,masuk rempah kari,cili blend
tumis smpai garing,masuk santan 1 cwn dulu..bila nampak pecah minyak
masuk ayam.....biar didih masuk baki santan dan kentang,gula ,garam
dan asam gelugur......biar betul2 masak ......rasa tutup api.
Saturday, June 19, 2010
butter prawn 11
Salam .....sukanya hati opah pagi ni......butter prawn opah dah
menjadi.........selalu kalau buat asik fail je.........jurainya......
opah buat ni makan dgn nasi lemak..........jurainya halus
macam serunding daging.........
bhn:
15 ekor udang(gaul garam +kunyit)
1 tangkai daun kari
3 biji cili padi(potong serong)
1 cwn minyak masak
cara:
panaskan minyak 1 cwn ,goreng udang bila dkt nk angkat
masuk cili padi dan daun kari........ketepikan...
bhn telor:
2 biji telur (1 putih telur buang)
1 sb susu cair
1 sk gula
1 biji b.putih (tumbuk)
1 hiris halia (tumbuk)
2 sb mambung merjerin atau butter
opah x letak garam....minyak goreng udang
dan merjerin dah rasa masin
cara:telur +susu cair+gula dipukul kejap dlm bekas tupperware
4 segi , buang minyak yg goreng udang tadi separuh, masuk merjerin
(jgn pkai kuali leper) kuatkan api.....tumis bhn tumbuk dan dgn guna
tangan kiri tuang adunan telur ikut buju tupperware ....sambil tangan
kanan pegang garfu buat pusingan bulat smpai telur habis......api slow
bila nampak perang.....angkat dan toskan......masa nk letak atas udang
yg goreng tadi klau nak nampak cantik.......kiraikan telur td dgn tangan.
menjadi.........selalu kalau buat asik fail je.........jurainya......
opah buat ni makan dgn nasi lemak..........jurainya halus
macam serunding daging.........
bhn:
15 ekor udang(gaul garam +kunyit)
1 tangkai daun kari
3 biji cili padi(potong serong)
1 cwn minyak masak
cara:
panaskan minyak 1 cwn ,goreng udang bila dkt nk angkat
masuk cili padi dan daun kari........ketepikan...
bhn telor:
2 biji telur (1 putih telur buang)
1 sb susu cair
1 sk gula
1 biji b.putih (tumbuk)
1 hiris halia (tumbuk)
2 sb mambung merjerin atau butter
opah x letak garam....minyak goreng udang
dan merjerin dah rasa masin
cara:telur +susu cair+gula dipukul kejap dlm bekas tupperware
4 segi , buang minyak yg goreng udang tadi separuh, masuk merjerin
(jgn pkai kuali leper) kuatkan api.....tumis bhn tumbuk dan dgn guna
tangan kiri tuang adunan telur ikut buju tupperware ....sambil tangan
kanan pegang garfu buat pusingan bulat smpai telur habis......api slow
bila nampak perang.....angkat dan toskan......masa nk letak atas udang
yg goreng tadi klau nak nampak cantik.......kiraikan telur td dgn tangan.
Friday, June 18, 2010
mee udang
Buat untuk breakfast dan minum petang.....2 in 1.....tapi
nampak mcm dah tinggal sikit je.......x pa.....janji habis
x membazir..........
bhn;
1 1/2 paket mee kuning(celur)
15-20 ekor udang(rebus dgn 2 cwn air)
1 biji kentang (rebus dgn 1 cwn air_blend)
3 sb cili blend
1 sb cili sause
3 sb tomato sause
2 sb rata gula
sedikit garam
sedikit aji
1 biji bawang besar yg kecil sikit*
2 ulas bawang putih*
1 hiris halia*
2 sb rata udang kering*
1 cwn air opah tambah sbb rebus kuah lama
bhn tabur:
daun bawang,bawang goreng,telur rebus
tauhu goreng dan taugeh celur
cara:
rebus dulu udang dgn kulit dan kepala klau suka.....simpan air
rebusan udang,ambil kulit dan kepala blend dgn air lain 3 cwn
tapiskan dan ketepikan.....blend bhn yg bertanda*.........panaskan
periuk tumis cili blend.....bhn bertanda* smpai garing dan pecah
minyak......masuk air rebusan udang tadi,bila dh gelegak masuk
sos tomato,sos cili,gula,garam masuk ubi kentang yg diblend tadi
dan air blend kulit udang......tambahkan air biasa lgi 1 cwn, masak
dgn api slow lama sikit......bila nak tutup api masuk udang tadi.....
nampak mcm dah tinggal sikit je.......x pa.....janji habis
x membazir..........
bhn;
1 1/2 paket mee kuning(celur)
15-20 ekor udang(rebus dgn 2 cwn air)
1 biji kentang (rebus dgn 1 cwn air_blend)
3 sb cili blend
1 sb cili sause
3 sb tomato sause
2 sb rata gula
sedikit garam
sedikit aji
1 biji bawang besar yg kecil sikit*
2 ulas bawang putih*
1 hiris halia*
2 sb rata udang kering*
1 cwn air opah tambah sbb rebus kuah lama
bhn tabur:
daun bawang,bawang goreng,telur rebus
tauhu goreng dan taugeh celur
cara:
rebus dulu udang dgn kulit dan kepala klau suka.....simpan air
rebusan udang,ambil kulit dan kepala blend dgn air lain 3 cwn
tapiskan dan ketepikan.....blend bhn yg bertanda*.........panaskan
periuk tumis cili blend.....bhn bertanda* smpai garing dan pecah
minyak......masuk air rebusan udang tadi,bila dh gelegak masuk
sos tomato,sos cili,gula,garam masuk ubi kentang yg diblend tadi
dan air blend kulit udang......tambahkan air biasa lgi 1 cwn, masak
dgn api slow lama sikit......bila nak tutup api masuk udang tadi.....
Thursday, June 17, 2010
puri
Buat untuk minum petang..........sedap smpai x cukup.....boleh
makan begitu saja x payah cicah dgn kari sbb doh dah rasa manis......
bhn:
1 cwn tepung gandum + 1/2 sk mauripan
1/4 cwn air*
2 sb minyak masak*
1 sb gula(opah letak 2 sb)*
1/4 sk garam*
1-2 sb air nk guna masa menguli
cara:
masak atas dapur hingga mendidih sekejap bhn bertanda*......
curah dlm tepung yg bercampur mauripan, kacau dgn garfu sbb
panas.....uli dan tambah air jika perlu.rehatkan doh selama 30 minit
(doh kena tutup tudung periuk).....canai bulat...........goreng dgn api
sederhana.......caranya bila dh gelembung baru terbalikkan.......
(minyak kena banyak mcm kita goreng jemput)
makan begitu saja x payah cicah dgn kari sbb doh dah rasa manis......
bhn:
1 cwn tepung gandum + 1/2 sk mauripan
1/4 cwn air*
2 sb minyak masak*
1 sb gula(opah letak 2 sb)*
1/4 sk garam*
1-2 sb air nk guna masa menguli
cara:
masak atas dapur hingga mendidih sekejap bhn bertanda*......
curah dlm tepung yg bercampur mauripan, kacau dgn garfu sbb
panas.....uli dan tambah air jika perlu.rehatkan doh selama 30 minit
(doh kena tutup tudung periuk).....canai bulat...........goreng dgn api
sederhana.......caranya bila dh gelembung baru terbalikkan.......
(minyak kena banyak mcm kita goreng jemput)
pulut manis @ wajid
salam semua........resepi ni opah dpt 3 thn sudah dari SIL opah
yg duduk di jawang kuala kangsar........klau ada family ktaorang
kahwin wajid ni mesti ada, sapa lagi klau x SIL opah yang buat.....
mmg sedap.......tp kwan opah ckp klau buh durian lgi sdppp.....lain
kali opah nk try isi durian pulak.....yang ni opah buat pulut 1/2 masak
kesian hb opah.........susah nak kunyah.........:).....
bhn:
1 cwn pulut (cara masak pkai microwave dlm lebal resepi)
1 cwn gula(1/4 lebih sikit goreng buat gula hangus + 1/4 air)
1 1/2 cwn santan pekat
1 helai daun pandan(simpul)
cara:
ambil kuali goreng gula smpai perang,bila dh perang masuk air
kacau smpai rata,tutup api kejap biar 10 minit......masuk santan
buka api ,api nk lah slow.....kacau lgi masuk daun pandan ,gula
kacau smpai nampak pekat sikit......masuk pulut yg sudah dimasak
pkai microwave.....kacau smpai likat.....tutup api boleh masuk dlm
loyang atau bekas.....
yg duduk di jawang kuala kangsar........klau ada family ktaorang
kahwin wajid ni mesti ada, sapa lagi klau x SIL opah yang buat.....
mmg sedap.......tp kwan opah ckp klau buh durian lgi sdppp.....lain
kali opah nk try isi durian pulak.....yang ni opah buat pulut 1/2 masak
kesian hb opah.........susah nak kunyah.........:).....
bhn:
1 cwn pulut (cara masak pkai microwave dlm lebal resepi)
1 cwn gula(1/4 lebih sikit goreng buat gula hangus + 1/4 air)
1 1/2 cwn santan pekat
1 helai daun pandan(simpul)
cara:
ambil kuali goreng gula smpai perang,bila dh perang masuk air
kacau smpai rata,tutup api kejap biar 10 minit......masuk santan
buka api ,api nk lah slow.....kacau lgi masuk daun pandan ,gula
kacau smpai nampak pekat sikit......masuk pulut yg sudah dimasak
pkai microwave.....kacau smpai likat.....tutup api boleh masuk dlm
loyang atau bekas.....
Wednesday, June 16, 2010
pajeri nenas
lauk untuk lunch hari ini..........
bhn:
1/2 biji nenas
1/2 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
1 hiris halia*
1 sb cili blend
1 1/2 sb rempah kari daging + sikit air
2 cwn santan pekat
2 sb kerisek
1 sb udang kering
rempah 4 sekawan utk tumis
1/2 keping gula merah
1 sk gula pasir
sedikit garam
cara:
tumbuk bhn *....tumis rempah 4 sekawan.....masuk bhn tumbuk
bila dh garing .....masuk rempah kari, cili blend....... udang kering
dan nenas kacau masuk santan kerisek,gula ,garam.....api kena slow
masak smpai kluar minyak.....tutup api.
bhn:
1/2 biji nenas
1/2 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
1 hiris halia*
1 sb cili blend
1 1/2 sb rempah kari daging + sikit air
2 cwn santan pekat
2 sb kerisek
1 sb udang kering
rempah 4 sekawan utk tumis
1/2 keping gula merah
1 sk gula pasir
sedikit garam
cara:
tumbuk bhn *....tumis rempah 4 sekawan.....masuk bhn tumbuk
bila dh garing .....masuk rempah kari, cili blend....... udang kering
dan nenas kacau masuk santan kerisek,gula ,garam.....api kena slow
masak smpai kluar minyak.....tutup api.
Tuesday, June 15, 2010
nasi goreng ikan bilis
Menu lunch merangkap minum petang dan dinner hari ini......
nasi goreng dan mee hoon sup.........
bhn:
4 cwn nasi smlm
sejemput ikan bilis(1/2 tumbuk-1/2 goreng utk tabur)
3 biji b.putih (tumbuk)
1/2 biji b.besar (tumbuk)
1 biji lada besar (tumbuk)
3 biji cili padi (tumbuk)klau nk pedas tambah lgi
sedikit aji
sedikit garam
cara:
tumis bhn tumbuk +ikan bilis tumis smpai garing,masuk nasi
kacau lagi....masuk garam,aji.....kacau rasa dan angkat tabur dgn
bilis goreng dan daun bawang.....
nasi goreng dan mee hoon sup.........
bhn:
4 cwn nasi smlm
sejemput ikan bilis(1/2 tumbuk-1/2 goreng utk tabur)
3 biji b.putih (tumbuk)
1/2 biji b.besar (tumbuk)
1 biji lada besar (tumbuk)
3 biji cili padi (tumbuk)klau nk pedas tambah lgi
sedikit aji
sedikit garam
cara:
tumis bhn tumbuk +ikan bilis tumis smpai garing,masuk nasi
kacau lagi....masuk garam,aji.....kacau rasa dan angkat tabur dgn
bilis goreng dan daun bawang.....
Monday, June 14, 2010
udang masak lemak kuning wif nenas
Masak untuk lunch arinya........
bhn:
1/2 biji nenas(potong ikut suka)
15 ekor udang
1 btg serai (titik)
1 keping asam gelugor(klau nenas masam x payah bubuh)
sedikit garam
sedikit gula
2 1/2 cwn santan pekat*
1/2 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
sedikit kunyit*
6 biji cili padi*(klau nk pedas tambah lgi)
cara:
blend bhn bertanda* masuk dlm periuk masak dgn api perlahan
dan kacau selalu....masuk nenas, serai,gula,asam...bila dh gelegak
masuk udang dan garam rasa dan tutup api.......
bhn:
1/2 biji nenas(potong ikut suka)
15 ekor udang
1 btg serai (titik)
1 keping asam gelugor(klau nenas masam x payah bubuh)
sedikit garam
sedikit gula
2 1/2 cwn santan pekat*
1/2 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
sedikit kunyit*
6 biji cili padi*(klau nk pedas tambah lgi)
cara:
blend bhn bertanda* masuk dlm periuk masak dgn api perlahan
dan kacau selalu....masuk nenas, serai,gula,asam...bila dh gelegak
masuk udang dan garam rasa dan tutup api.......
kuih sagu@beronok
Ni opah buat untuk minum ptg semalam........
mkn seketul dh kenyang.....
bhn:
1 cwn sagu(rendam selama 20 minit jgn tos)
1/2 cwn gula
3 cwn air (11/2 cwn utk rendam sagu)
1 cwn kelapa parut+sedikit garam(utk gaul pd kuih)
1 helai daun pandan(simpul)
sedikit pewarna
sedikit esen ros atau vanilla
cara:
11/2 cwn air +gula+daun pandan ......dimasak atas dapur,bila dh
gelegak masuk sagu yg direndam tadi dgn api perlahan......masak
smpai sagu masak....klau x masak boleh tambah dgn sedikit air
bila dah masak angkat masuk dlm loyang atau acuan.....biar sejuk
baru dipotong dan digaul dgn kelapa......
bhn:
1 cwn sagu(rendam selama 20 minit jgn tos)
1/2 cwn gula
3 cwn air (11/2 cwn utk rendam sagu)
1 cwn kelapa parut+sedikit garam(utk gaul pd kuih)
1 helai daun pandan(simpul)
sedikit pewarna
sedikit esen ros atau vanilla
cara:
11/2 cwn air +gula+daun pandan ......dimasak atas dapur,bila dh
gelegak masuk sagu yg direndam tadi dgn api perlahan......masak
smpai sagu masak....klau x masak boleh tambah dgn sedikit air
bila dah masak angkat masuk dlm loyang atau acuan.....biar sejuk
baru dipotong dan digaul dgn kelapa......
Sunday, June 13, 2010
gulai kunyit kuah@lengkuas
lunch hari ini..........
bhn:
3 ekor sotong
11/2 cwn santan pekat
1 sb cili kering(blend)
1 sk b.putih+b.besar(blend)
1 sk ketumbar * (utk masak sotong dan daging shj)
1/2 inci lengkuas*
sedikit kunyit
sedikit garam
sedikit gula
1 btg serai(titik)
1 keping asam gelugor
cara:
tumbuk bhn bertanda* dan masuk dlm periuk berisi
santan, serai ,cili blend,bawang blend masak atas dapur dgn api
perlahan dan kena kacau selalu supaya santan x berkepala
bila dah gelegak masuk sotong,gula,asam dan garam, masak lgi
dan rasa,tutup api.......
bhn:
3 ekor sotong
11/2 cwn santan pekat
1 sb cili kering(blend)
1 sk b.putih+b.besar(blend)
1 sk ketumbar * (utk masak sotong dan daging shj)
1/2 inci lengkuas*
sedikit kunyit
sedikit garam
sedikit gula
1 btg serai(titik)
1 keping asam gelugor
cara:
tumbuk bhn bertanda* dan masuk dlm periuk berisi
santan, serai ,cili blend,bawang blend masak atas dapur dgn api
perlahan dan kena kacau selalu supaya santan x berkepala
bila dah gelegak masuk sotong,gula,asam dan garam, masak lgi
dan rasa,tutup api.......
air soya
pagi tadi opah buat air soya untuk cucu opah ........
bhn:
1 cwn kacang soya(rendam 1 mlm)
1 1/2 cwn gula(klau yg x suka manis 1 cwn)
15 cwn air
1 helai daun pandan(simpul)
cara:
ramas kacang soya utk buang kulit(klu tidak air soya rasa maung)
blend kacang soya dgn air dan tapis pkai tapis teh yg kain.bila dh
siap masak atas dapur + daun pandan masak selama 15 minit....
kacau selalu supaya x melimpah....masuk gula dan masak lagi
selama 10 minit......biar sejuk masuk dlm esbok......
bhn:
1 cwn kacang soya(rendam 1 mlm)
1 1/2 cwn gula(klau yg x suka manis 1 cwn)
15 cwn air
1 helai daun pandan(simpul)
cara:
ramas kacang soya utk buang kulit(klu tidak air soya rasa maung)
blend kacang soya dgn air dan tapis pkai tapis teh yg kain.bila dh
siap masak atas dapur + daun pandan masak selama 15 minit....
kacau selalu supaya x melimpah....masuk gula dan masak lagi
selama 10 minit......biar sejuk masuk dlm esbok......
Saturday, June 12, 2010
kuih cara
Untuk minum petang hari ni opah kena keje lebih sikit.......
maklumlah hb x minat mkn kuih cara....opah pulak teringin sgt
nak makan....so terpaksalah buat kuih lain utk hb....tauhu sumbat
ni opah x minat.......jom layan je resepinya.....
bhn:
1 cwn tepung gandum*
1 cwn santan*
1/4 cwn air+ 1helai daun pandan(blend)*
2 cubit garam*
sedikit warna hijau*
gula pasir (inti)
cara:
campur semua bhn bertanda*(opah pkai blend)panaskan
acuan kuih cara.....sapu minyak sikit.....ambil adunan tadi isi
dlm acuan cara smpai penuh.....tutup dgn tudung periuk
bila dah separuh masak isi atas kuih cara td dgn 1/2 sk gula
bila dh betul2 masak cungkil dgn pisau kecil....buat smpai abis.
bhn:
1 keping tauhu
sedikit carot (potong memanjang)
sedikit timun(potong memanjang)
sedikit taugeh(celur kejap)
cara:
potong tauhu jadi 3 segi, belah tengah jgn smpai putus
goreng tauhu smpai kuning,angkat sejukkan.....baru isi
sayur yang dipotong tadi...bolehlah di makan dgn sos cili.
maklumlah hb x minat mkn kuih cara....opah pulak teringin sgt
nak makan....so terpaksalah buat kuih lain utk hb....tauhu sumbat
ni opah x minat.......jom layan je resepinya.....
bhn:
1 cwn tepung gandum*
1 cwn santan*
1/4 cwn air+ 1helai daun pandan(blend)*
2 cubit garam*
sedikit warna hijau*
gula pasir (inti)
cara:
campur semua bhn bertanda*(opah pkai blend)panaskan
acuan kuih cara.....sapu minyak sikit.....ambil adunan tadi isi
dlm acuan cara smpai penuh.....tutup dgn tudung periuk
bila dah separuh masak isi atas kuih cara td dgn 1/2 sk gula
bila dh betul2 masak cungkil dgn pisau kecil....buat smpai abis.
bhn:
1 keping tauhu
sedikit carot (potong memanjang)
sedikit timun(potong memanjang)
sedikit taugeh(celur kejap)
cara:
potong tauhu jadi 3 segi, belah tengah jgn smpai putus
goreng tauhu smpai kuning,angkat sejukkan.....baru isi
sayur yang dipotong tadi...bolehlah di makan dgn sos cili.
ayam bumbu
lunch hari ini.......
bhn:
1/2 ekor ayam(potong 2)
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 biji buah keras*
1 inci halia*
2 inci lengkuas*
2 inci serai* (potong panjang 1 inci2)
4-5 cubit garam*
1/2 sk gula*
1 cwn air
kisar bhn bertanda* dgn 1/2 cwn air......masuk dlm periuk
masuk ayam skali... masuk lgi 1/2 cwn air lebihan blend td
mask smpai kering...tutup api ambil ayam shj....goreng bila
dh garing ketepikan.....goreng pulak bumbu td sampai nampak
perang angkat, toskan baru dicurah atas ayam yg siap digoreng td.
(klau nk senang keje boleh juga lumur sedikit pd ayam bumbu dan
perap sebentar......dan goreng ayam ketepikan....pastu baru goreng pula
bumbu td...tp seblm goreng bumbu tu ramas sikit utk buang airnya.......
bhn:
1/2 ekor ayam(potong 2)
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 biji buah keras*
1 inci halia*
2 inci lengkuas*
2 inci serai* (potong panjang 1 inci2)
4-5 cubit garam*
1/2 sk gula*
1 cwn air
kisar bhn bertanda* dgn 1/2 cwn air......masuk dlm periuk
masuk ayam skali... masuk lgi 1/2 cwn air lebihan blend td
mask smpai kering...tutup api ambil ayam shj....goreng bila
dh garing ketepikan.....goreng pulak bumbu td sampai nampak
perang angkat, toskan baru dicurah atas ayam yg siap digoreng td.
(klau nk senang keje boleh juga lumur sedikit pd ayam bumbu dan
perap sebentar......dan goreng ayam ketepikan....pastu baru goreng pula
bumbu td...tp seblm goreng bumbu tu ramas sikit utk buang airnya.......
Friday, June 11, 2010
telor masin goreng dgn merjerin
lunch hari ni opah masak lemak pucuk, lauk ni penganti sambal belacan
rasanya pedas2,masin dan manis ,lauk ni klau nk di campur dgn ketam
boleh juga......tapi ketam hendak digoreng dlu .....caranya goreng dlu lauk
ni bila dah tutup api masuk ketam yg di goreng td dlm kuali dan gaul rata
bhn:
4 biji telur masin ayam(merah shj yg opah wat sendiri)
atau 3 biji telur masin itik yg jual dkt kedai
1 ulas bawang putih(tumbuk)
2-3 biji cili padi merah(tumbuk)
1 sb gula
3 sb merjerin
1/4 cwn susu cair
klau nk letak daun kari/daun bawang/daun sup( opah x letak)
garam x payah letak
aji sikit
cara:
cairkan merjerin tumis bhn tumbuk smpai wangi, masuk merah
telur kacau smpai hancur,masuk susu cair,gula ,aji kacau sebentar
tutup api , boleh lah klau nk letak daun sup atau daun bawang.....
rasanya pedas2,masin dan manis ,lauk ni klau nk di campur dgn ketam
boleh juga......tapi ketam hendak digoreng dlu .....caranya goreng dlu lauk
ni bila dah tutup api masuk ketam yg di goreng td dlm kuali dan gaul rata
bhn:
4 biji telur masin ayam(merah shj yg opah wat sendiri)
atau 3 biji telur masin itik yg jual dkt kedai
1 ulas bawang putih(tumbuk)
2-3 biji cili padi merah(tumbuk)
1 sb gula
3 sb merjerin
1/4 cwn susu cair
klau nk letak daun kari/daun bawang/daun sup( opah x letak)
garam x payah letak
aji sikit
cara:
cairkan merjerin tumis bhn tumbuk smpai wangi, masuk merah
telur kacau smpai hancur,masuk susu cair,gula ,aji kacau sebentar
tutup api , boleh lah klau nk letak daun sup atau daun bawang.....
Thursday, June 10, 2010
cucur udang
Utk minum petang harini........
bhn:
1 cwn tepung gandum
1 biji telur kecil(klau wat 2 cwn gandum -1 biji besar)
1/2 cwn air
1/2 sk mauripan
1/2 sk garam
1/2 biji bawang besar(potong dadu)
sedikit aji klau suka
sedikit serbuk kunyit(bgi nmpk kuning)
daun bawang/daun kucai/taugeh
7 ekor udang
cara:
gaul semua kecuali udang,perap selama1 jam dlm bekas bertutup
bila dah 1jam...panas kan senduk dlm minyak banyak...ambil senduk
yg panas td..masuk adunan sebanyak 1/2 senduk tepek dan tekan
udang atas cucur td.....goreng sebentar.....ambil lidi sate...cungkil
cucur td dari senduk dan goreng smpai garing.......buat seterusnya.
bhn:
1 cwn tepung gandum
1 biji telur kecil(klau wat 2 cwn gandum -1 biji besar)
1/2 cwn air
1/2 sk mauripan
1/2 sk garam
1/2 biji bawang besar(potong dadu)
sedikit aji klau suka
sedikit serbuk kunyit(bgi nmpk kuning)
daun bawang/daun kucai/taugeh
7 ekor udang
cara:
gaul semua kecuali udang,perap selama1 jam dlm bekas bertutup
bila dah 1jam...panas kan senduk dlm minyak banyak...ambil senduk
yg panas td..masuk adunan sebanyak 1/2 senduk tepek dan tekan
udang atas cucur td.....goreng sebentar.....ambil lidi sate...cungkil
cucur td dari senduk dan goreng smpai garing.......buat seterusnya.
Wednesday, June 9, 2010
KONNYAKU JELLY
harini malas nak buat kuih........buat jelly je.......senang keje.....
lagi pun hari ni opah bz sikit sbb bawa mak opah gi shopping
barang 2 dapur dan barang letrik,iron,cerek dan rice cooker...
dah dekat nak rayakan......
bhn:
1 pkt konnyaku jelly powder(10 gm)
1 cwn gula
1 cwn air buah dlm tin
5 cwn air
pewarna(opah letak warna merah)
esen ikut suka(opah letak strawberi)
buah dlm tin
cara;
cara memasak ikut arahan belakang paket............nak ikut
resepi belakang paket x pa juga......
lagi pun hari ni opah bz sikit sbb bawa mak opah gi shopping
barang 2 dapur dan barang letrik,iron,cerek dan rice cooker...
dah dekat nak rayakan......
bhn:
1 pkt konnyaku jelly powder(10 gm)
1 cwn gula
1 cwn air buah dlm tin
5 cwn air
pewarna(opah letak warna merah)
esen ikut suka(opah letak strawberi)
buah dlm tin
cara;
cara memasak ikut arahan belakang paket............nak ikut
resepi belakang paket x pa juga......
Tuesday, June 8, 2010
tepung bungkus
salam semua.......opah baru selesai buat kuih ni utk minum petang....
kuih tepung bungkus ada setengah orang panggil puteri 2 sebilik
agaknya sbb ada inti 2 biji kut......inti kuih ni hendaklah manis baru sedap
inti yg opah isi dlm kuih ni inti yg lebih opah wat mkn dgn pulut aritu....
kuranglah manisnya.......x pa lain kali kena tambah gula.......
bhn:
1 cwn tepung beras
2 1/2 cwn santan
3 cubit garam
daun pisang(layur atas api dlu)
sedikit inti kelapa(resepi ada dlm lebal resepi)
bulatkan inti kelapa,golek dgn tepung pulut
cara:
tepung beras,santan dan garam dibancuh supaya tidak bergentel
bila dah ok masak atas api dgn api perlahan kacau selalu supaya x
hangit masak separuh masak shj....tutup api.ambil daun pisang letak
1 sb mambung bhn yg dimasak atas dapur td letak 2 biji inti ...tutup
balik dgn 1 sb mambung bhn td..lipat kemas2....opah guna plastik utk
leperkan bhn td atas daun pisang dan sudu plastik utk tutup inti,kukus
selama 15 minit.....mcn biasa tutup pengukus hendaklah dibalut dgn kain....
kuih tepung bungkus ada setengah orang panggil puteri 2 sebilik
agaknya sbb ada inti 2 biji kut......inti kuih ni hendaklah manis baru sedap
inti yg opah isi dlm kuih ni inti yg lebih opah wat mkn dgn pulut aritu....
kuranglah manisnya.......x pa lain kali kena tambah gula.......
bhn:
1 cwn tepung beras
2 1/2 cwn santan
3 cubit garam
daun pisang(layur atas api dlu)
sedikit inti kelapa(resepi ada dlm lebal resepi)
bulatkan inti kelapa,golek dgn tepung pulut
cara:
tepung beras,santan dan garam dibancuh supaya tidak bergentel
bila dah ok masak atas api dgn api perlahan kacau selalu supaya x
hangit masak separuh masak shj....tutup api.ambil daun pisang letak
1 sb mambung bhn yg dimasak atas dapur td letak 2 biji inti ...tutup
balik dgn 1 sb mambung bhn td..lipat kemas2....opah guna plastik utk
leperkan bhn td atas daun pisang dan sudu plastik utk tutup inti,kukus
selama 15 minit.....mcn biasa tutup pengukus hendaklah dibalut dgn kain....
Monday, June 7, 2010
kek 2 minit
Ini menunaikan permintaan anak opah qistina utk opah mencuba
kek yg cepat dan sedap dimakan dgn ice cream.......resepi ni anak opah
ambil dari youtube.......kek ni x gebu sgt.....lebih kurang mcm kita mkn
apam .......so pada sapa2 yg nak mencuba boleh lah........
bhn:
4 sb tepung naik sendiri
4 sb gula halus
2 sb serbuk koko( nk letak pewarna pun boleh)
3 sb susu cair
3 sb minyak
1 biji telur
1/4 sk ovalette
sedikit esen (ikut suka)
cara:
satukan tepung,gula,koko gaul rata dgn garpu bila dah sebati
masuk telur kacau lgi pukul satu arah saja dgn garpu selama 3minit
masuk susu kacau lgi ,masuk minyak gaul rata dan masuk dalam
acuan yg boleh guna microwave atau mug , masuk dlm microwave
masak selama 2 minit dgn temperature high , bila sejuk boleh mkn
dgn ice cream .........
kek yg cepat dan sedap dimakan dgn ice cream.......resepi ni anak opah
ambil dari youtube.......kek ni x gebu sgt.....lebih kurang mcm kita mkn
apam .......so pada sapa2 yg nak mencuba boleh lah........
pakai microwave biasa je... yg boleh panaskan lauk....x payah yg ada grill
bhn:
4 sb tepung naik sendiri
4 sb gula halus
2 sb serbuk koko( nk letak pewarna pun boleh)
3 sb susu cair
3 sb minyak
1 biji telur
1/4 sk ovalette
sedikit esen (ikut suka)
cara:
satukan tepung,gula,koko gaul rata dgn garpu bila dah sebati
masuk telur kacau lgi pukul satu arah saja dgn garpu selama 3minit
masuk susu kacau lgi ,masuk minyak gaul rata dan masuk dalam
acuan yg boleh guna microwave atau mug , masuk dlm microwave
masak selama 2 minit dgn temperature high , bila sejuk boleh mkn
dgn ice cream .........
Sunday, June 6, 2010
kerutup daging
breakfast pagi ni opah masak nasi lemak makan dgn kerutup daging
senang nanti dah ada lauk utk lunch ,cuma tambah goreng sayur dan
goreng telur je.....senang keje.....boleh gadap pc lama2...........ni 1st time
opah masak kerutup selalu opah masak rendang......masak kerutup ni
kena tumis x mcm rendang main campak2 je.....lain kali opah nak masak
mlm klau nk mkn pagi esoknya..........lagi berasa kitnya mcm masak rendang
bhn:
500gm daging(potong lebar2 tp nipis takut liat)
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
3 btg serai*
1 sb mambung udang kering*
3 sb mambung rempah kerutup(beli dkt pasar payang no55)
1keping asam gelugur
1 keping gula manisan(yg kecil)
5 sb kerisek( lebih kurang 1/2 biji kelapa )
2 cwn santan
1 sk serbuk lada kering(saja letak nk pedas sikit)
garam
cara:
blend bhn bertanda* . tumis bhn bertanda* smpai wangi dan garing
bila dh garing masuk rempah kerutup yg di bancuh dgn sedikit air
bila dh garing masuk santan 1/2 cwn sedikit2 smpai pecah minyak
masuk daging. bila daging dh empuk,masuk manisan,asam,garam
dan santan yg baki td,bila dh gelegak masuk kerisek dan slowkan
api dapur masak smpai pekat dan pecah minyak,rasa tutup api.
senang nanti dah ada lauk utk lunch ,cuma tambah goreng sayur dan
goreng telur je.....senang keje.....boleh gadap pc lama2...........ni 1st time
opah masak kerutup selalu opah masak rendang......masak kerutup ni
kena tumis x mcm rendang main campak2 je.....lain kali opah nak masak
mlm klau nk mkn pagi esoknya..........lagi berasa kitnya mcm masak rendang
bhn:
500gm daging(potong lebar2 tp nipis takut liat)
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
3 btg serai*
1 sb mambung udang kering*
3 sb mambung rempah kerutup(beli dkt pasar payang no55)
1keping asam gelugur
1 keping gula manisan(yg kecil)
5 sb kerisek( lebih kurang 1/2 biji kelapa )
2 cwn santan
1 sk serbuk lada kering(saja letak nk pedas sikit)
garam
cara:
blend bhn bertanda* . tumis bhn bertanda* smpai wangi dan garing
bila dh garing masuk rempah kerutup yg di bancuh dgn sedikit air
bila dh garing masuk santan 1/2 cwn sedikit2 smpai pecah minyak
masuk daging. bila daging dh empuk,masuk manisan,asam,garam
dan santan yg baki td,bila dh gelegak masuk kerisek dan slowkan
api dapur masak smpai pekat dan pecah minyak,rasa tutup api.
Saturday, June 5, 2010
agar2 perisa strawberi
Agar2 ni buat malam tadi utk makan harini........maklumlah cuaca
sekarang panas sangat.........klu wat agar2 masa hb cuti cepat sikit
habisnya........agar2 ni sedap klau bubuh buah strawberi fresh tapi
apakan daya hb x berapa gemar.........masam katanya......
bhn:
1/2 pkt serbuk agar2(5gm)
31/2 cwn air
1/2 cwn gula
1/2 cwn air buah tin
sedikit pewarna merah
sedikit esen strawberi
sedikit buah tin(klau ada buah strawberi yg fresh lgi bagus)
cara:
masak air dan agar smpai hancur bila dah hancur masuk gula
dan air buah tin,pewarna merah,esen strawberi biar sebentar
tutup api.....bila dah sejuk sikit masuk dlm mangkuk yg berisi
buah tin(klau pkai buah strawberi belah 2) bila dah suam boleh
masuk dalam esbok......
sekarang panas sangat.........klu wat agar2 masa hb cuti cepat sikit
habisnya........agar2 ni sedap klau bubuh buah strawberi fresh tapi
apakan daya hb x berapa gemar.........masam katanya......
bhn:
1/2 pkt serbuk agar2(5gm)
31/2 cwn air
1/2 cwn gula
1/2 cwn air buah tin
sedikit pewarna merah
sedikit esen strawberi
sedikit buah tin(klau ada buah strawberi yg fresh lgi bagus)
cara:
masak air dan agar smpai hancur bila dah hancur masuk gula
dan air buah tin,pewarna merah,esen strawberi biar sebentar
tutup api.....bila dah sejuk sikit masuk dlm mangkuk yg berisi
buah tin(klau pkai buah strawberi belah 2) bila dah suam boleh
masuk dalam esbok......
pulut inti
Breakfast pagi ni opah buat pulut makan dgn inti kelapa manis..
dan serunding daging yang opah beli masa pergi terengganu aritu
macam biasa opah masak pulut pakai microwave ......caranya
boleh tengok dlm label resepi......arini opah masak lebih sikit
sbb ada kawan hb nak datang pagi ni......
bhn inti:
2 cwn kelapa parut
2 keping gula manisan(kecil)
1/2 cwn gula pasir
1 helai daun pandan(simpul)
1 cwn air
secubit garam
sedikit air tepung jagung
cara:
gula manisan, gula putih, daun pandan dan air dimasak hingga larut
bila dh larut masuk kelapa dan garam kacau lagi,bila dh hampir
kering masuk air tepung jagung kacau lgi smpai kering,tutup api.
dan serunding daging yang opah beli masa pergi terengganu aritu
macam biasa opah masak pulut pakai microwave ......caranya
boleh tengok dlm label resepi......arini opah masak lebih sikit
sbb ada kawan hb nak datang pagi ni......
bhn inti:
2 cwn kelapa parut
2 keping gula manisan(kecil)
1/2 cwn gula pasir
1 helai daun pandan(simpul)
1 cwn air
secubit garam
sedikit air tepung jagung
cara:
gula manisan, gula putih, daun pandan dan air dimasak hingga larut
bila dh larut masuk kelapa dan garam kacau lagi,bila dh hampir
kering masuk air tepung jagung kacau lgi smpai kering,tutup api.
Friday, June 4, 2010
kemosa @temosa
salam semua.......opah dah kembali memasak semula....resepi ni
opah ambil dari kwn opah orang kelantan...namanya kita orang
panggil mak adek.......tima kaseh...x kesahkan opah tepek resepi
dkt sini untuk orang lain cuba nanti.........
bhn:
3/4 cwn isi ikan yg siap direbus(tumbuk)
1/2 cwn kelapa putih(tumbuk)
1/2 sk lada hitam(tumbuk)
1/4 sk halba
1 sb gula(klu x suka manis kurangkan)
1 btg serai(tumbuk)
1/2 biji bawang besar(tumbuk)
1 hiris halia(tumbuk)
sedikit garam
cara:
gaul semua bhn diatas dlm kuali,kacau dgn api slow ,rasa bila
dah ok tutup api.....biar sejuk ........p/s klau nak isi santan pun boleh
x payah isi kelapa putih ,biar ikan shj......tp buat 1 cwn isi ikan...utk
kulit opah pakai resepi karipap rapuh.....
opah ambil dari kwn opah orang kelantan...namanya kita orang
panggil mak adek.......tima kaseh...x kesahkan opah tepek resepi
dkt sini untuk orang lain cuba nanti.........
bhn:
3/4 cwn isi ikan yg siap direbus(tumbuk)
1/2 cwn kelapa putih(tumbuk)
1/2 sk lada hitam(tumbuk)
1/4 sk halba
1 sb gula(klu x suka manis kurangkan)
1 btg serai(tumbuk)
1/2 biji bawang besar(tumbuk)
1 hiris halia(tumbuk)
sedikit garam
cara:
gaul semua bhn diatas dlm kuali,kacau dgn api slow ,rasa bila
dah ok tutup api.....biar sejuk ........p/s klau nak isi santan pun boleh
x payah isi kelapa putih ,biar ikan shj......tp buat 1 cwn isi ikan...utk
kulit opah pakai resepi karipap rapuh.....
Tuesday, June 1, 2010
kek gula hangus@ span
Salam.......ni n3 tertunggak....... x boleh celoteh banyak2 .......
nak kemas baju......nak gi ganu.......nampak gaya opah cuti masaklah
3 hari......ok layan je resepinya.......
bhn:
1 cwn gula
1 cwan air
2 sb mambung merjerin
cara:
masak gula dlm periuk dgn api slow kacau selalu.....bila gula dh cair
nampak perang masuk air....kacau lagi smpai gula jadi cair semua
tutup api dan masuk merjerin......ketepikan....biar sejuk....
bhn kek:
4 biji telur
1 cwn susu pekat
1 cwn gandum
1 sb rata soda bicarbonate
1 sk vanilla esen
cara:
pukul telur sampai kembang dgn mixer,bila dah kembang masuk susu
pukul lagi sebentar..... curah adunan mixer kedalam blender masuk tepung
sedikit-sedikit blend sekejap masuk soda,esen vanilla blend lagi......masuk pula
adunan gula yg dimasak tadi...blend lagi......biar adunan tadi di dlm blender
selama 3 jam dgn keadaan tertutup tudung blend.....panaskan oven 10 minit dlu
sapu loyang dgn merjerin , sebelum bakar tutup adunan kek tadi dgn aluminum foil
dlu.......bakar selama 1jam 15 minit api bawah shj......masa terakhir 5 minit tu tukar
pada api atas dan bawah.......temperature 190c......bergantung pada oven masing2.
nak kemas baju......nak gi ganu.......nampak gaya opah cuti masaklah
3 hari......ok layan je resepinya.......
bhn:
1 cwn gula
1 cwan air
2 sb mambung merjerin
cara:
masak gula dlm periuk dgn api slow kacau selalu.....bila gula dh cair
nampak perang masuk air....kacau lagi smpai gula jadi cair semua
tutup api dan masuk merjerin......ketepikan....biar sejuk....
bhn kek:
4 biji telur
1 cwn susu pekat
1 cwn gandum
1 sb rata soda bicarbonate
1 sk vanilla esen
cara:
pukul telur sampai kembang dgn mixer,bila dah kembang masuk susu
pukul lagi sebentar..... curah adunan mixer kedalam blender masuk tepung
sedikit-sedikit blend sekejap masuk soda,esen vanilla blend lagi......masuk pula
adunan gula yg dimasak tadi...blend lagi......biar adunan tadi di dlm blender
selama 3 jam dgn keadaan tertutup tudung blend.....panaskan oven 10 minit dlu
sapu loyang dgn merjerin , sebelum bakar tutup adunan kek tadi dgn aluminum foil
dlu.......bakar selama 1jam 15 minit api bawah shj......masa terakhir 5 minit tu tukar
pada api atas dan bawah.......temperature 190c......bergantung pada oven masing2.
Subscribe to:
Posts (Atom)