SALAM MAULIDUR RASUL 12RABIULAWAL 1431HIJRAH,
kepd semua bloggers dan silent reader,semoga kta menghayati ajaran & sunnah nabi muhamad
S.A.W dlm kehidupan seharian kta semua amin.........
Try to cook so that it will surprise a little, agreeably and astonish slightly, without shocking
Friday, February 26, 2010
Tuesday, February 23, 2010
mee udang
tgharini opah x lalu nk mkn nasi.sbb badan x berapa sihat...dlm dut menjenguk dapur org.
terjumpa satu resepi nampak sedappp je.dapur ummi ktn...jgn marah ye ummi opah nk share
resepi dkt mana2 org yg selalu jenguk dapur opah ni....resepi ni opah oter sikit..
bhn utk di celur;
1 pkt mee kuning
sedikit taugeh
sedikit sawi
bhn utk dikisar;
1 biji b.besar
2 ulas b.putih
1sb udang kering
sedikit halia
3 sb cili blender
3sb tomato sause
1sb cili sause
garam/gula/petis atau belacan
bhn utk direbus
15 ekor udang/dgn 3cwn air/bila dh masak udang asingkan udang
2 biji kentang/dgn 3cwn air/blend
1 cwn air/klau rasa pekat sgt
cara;
panaskan periuk tumis bhn kisar ,biar naik minyak baru masuk air rebusan udang.masuk air ubi kentang,kecilkan api biar mendideh lama2 sedikit..rasa baru tutup api
terjumpa satu resepi nampak sedappp je.dapur ummi ktn...jgn marah ye ummi opah nk share
resepi dkt mana2 org yg selalu jenguk dapur opah ni....resepi ni opah oter sikit..
bhn utk di celur;
1 pkt mee kuning
sedikit taugeh
sedikit sawi
bhn utk dikisar;
1 biji b.besar
2 ulas b.putih
1sb udang kering
sedikit halia
3 sb cili blender
3sb tomato sause
1sb cili sause
garam/gula/petis atau belacan
bhn utk direbus
15 ekor udang/dgn 3cwn air/bila dh masak udang asingkan udang
2 biji kentang/dgn 3cwn air/blend
1 cwn air/klau rasa pekat sgt
cara;
panaskan periuk tumis bhn kisar ,biar naik minyak baru masuk air rebusan udang.masuk air ubi kentang,kecilkan api biar mendideh lama2 sedikit..rasa baru tutup api
Sunday, February 21, 2010
pau habibi
Wednesday, February 10, 2010
rainbow marble puding
hari ni opah sgttttt.....lerrrr.......rajinnnnn...
walau x ada org nk mkn.....hati kta nk wat juga.....
bhn;
1 1/2 cwn air
1/2 cwn gula
8 grm serbuk agar2 (cap nona)
1 sb susu pekat di bch dgn 1/2 cwn air
1 sb butter
1 biji telur
1sk tepung kastard
1sk vanilla
1 sk coco di bch dgn air(guna pewarna xpa)
pewarna merah
pewarna hijau
cara;
masak agar2 dgn gula smpai mendidih,tutup api biar sebentar,
kacau telur,t.kastard,vanilla,susu biar rata dan tapis.
masuk kedlm periuk agar2 tadi masak semula sampai mendidih masuk butter tutup api.
bahagikan pd 3 bahagian ,coco,merah dan hijau.
ambil loyang sendal dgn buku biar terangkat sebelah,mula2 tuang warna coco,warna merah,
warna hijau buat hingga habis,angkat buku biar loyang rata semula ,apabila dh beku masuk
dlm peti ais, bila dh sejuk boleh di potong.
walau x ada org nk mkn.....hati kta nk wat juga.....
bhn;
1 1/2 cwn air
1/2 cwn gula
8 grm serbuk agar2 (cap nona)
1 sb susu pekat di bch dgn 1/2 cwn air
1 sb butter
1 biji telur
1sk tepung kastard
1sk vanilla
1 sk coco di bch dgn air(guna pewarna xpa)
pewarna merah
pewarna hijau
cara;
masak agar2 dgn gula smpai mendidih,tutup api biar sebentar,
kacau telur,t.kastard,vanilla,susu biar rata dan tapis.
masuk kedlm periuk agar2 tadi masak semula sampai mendidih masuk butter tutup api.
bahagikan pd 3 bahagian ,coco,merah dan hijau.
ambil loyang sendal dgn buku biar terangkat sebelah,mula2 tuang warna coco,warna merah,
warna hijau buat hingga habis,angkat buku biar loyang rata semula ,apabila dh beku masuk
dlm peti ais, bila dh sejuk boleh di potong.
Thursday, February 4, 2010
bekal
Wednesday, February 3, 2010
rendang ayam
ni...lah menu tgh ari,arini umah opah....
simple je...sedap klau dimkn dgn nasi panas2.......
jemputlah makan banyak ni.......
1 ekor ayam kecil(klau besar x best byk isi)
3/4 cwn cili blend(b.besar +b.putih)
6 biji cili padi(klau nk pedas)
31/2 cwn santan
1 sb penuh rempah kari ayam
1 inci halia(tumbuk)
1 inci lengkuas(tumbuk)
3 btg serai(tumbuk)
1/2 keping gula merah
1sk gula putih
garam
2 inci kulit kayu manis(campak)
2 helai daun kunyit(potong)
1 btg serai titik
1/2 cwn kerisek
cara;
campur semua bhn,kecuali kerisek,1 btg serai yg titik,daun kunyit.
masak dgn api sederhana.bila mengelegak masuk kerisek,serai titik.
bila hampir pekat masuk daun kunyit.masak smpai pecah minyak...
simple je...sedap klau dimkn dgn nasi panas2.......
jemputlah makan banyak ni.......
1 ekor ayam kecil(klau besar x best byk isi)
3/4 cwn cili blend(b.besar +b.putih)
6 biji cili padi(klau nk pedas)
31/2 cwn santan
1 sb penuh rempah kari ayam
1 inci halia(tumbuk)
1 inci lengkuas(tumbuk)
3 btg serai(tumbuk)
1/2 keping gula merah
1sk gula putih
garam
2 inci kulit kayu manis(campak)
2 helai daun kunyit(potong)
1 btg serai titik
1/2 cwn kerisek
cara;
campur semua bhn,kecuali kerisek,1 btg serai yg titik,daun kunyit.
masak dgn api sederhana.bila mengelegak masuk kerisek,serai titik.
bila hampir pekat masuk daun kunyit.masak smpai pecah minyak...
sambal tempoyak
1/2 cwn ikan bilis(basuh toskan)
1/2 cwn tempoyak
1/2 cwn santan
1 cwn air
7 biji cili padi(tumbuk)
1/2 inci kunyit hidup(tumbuk)
1 btg serai kerat 3(titik)
2 biji bawang besar (potong bulat)
garam/gula/aji
1keping asam keping(klau tempoyak x masam)
5sb minyak masak
cara;
tumis b.besar, cili padi dan kunyit,bila garing masuk tempoyak,ikan bilis santan,garam,gula,aji,
serai,air dan asam keping ,masak smpai pekat,tutup api.
Tuesday, February 2, 2010
puding tapai
bhn A
15 biji telur besar
2 cwn air
3 helai daun pandan
1 tin susu pekat
5 sb gula
sedikit warna hijau
blend bhn A , kemudian tapis pkai tapis teh (halus)....ketepikan
bhn B
1 tin susu cair ideal
1/2 tin susu pekat
1/4 cwn gula
4 cwn air masak
3 sb penuh tepung kastard/di bancuh sdkit air
1 merah telur
2 penutup vanilla esen
1/2 cwn kismis
masuk bhn B kedlm periuk,masak dgn api slow,pas tu masuk tepung
kastard + merah telur+air yg sudah ditapis ......bila dh pekat
masuk kismis dan vanilla.....biar dideh kejap tutup api....
bhnC
1 cwn gula
1 cwn air
goreng gula smpai perang dan cair,pastu masuk air ,biar sebentar baru tutup api.
bhanD
2 pkt tapai ubi/lenyekkan
cara;
panaskan acuan kecil2 dlm pengukus, bubuh 1 sk bhn C,kemudian 1sk bhn D,kemudian bhn A jgn penuh sgt,kukus selama 15 minit.buat smpai abis,bila sejuk baru keluarkan dr acuan.
bila dh masak semua baru masuk kedlm bhn B.puding tapai ni sedap mkn apabila sejuk.
15 biji telur besar
2 cwn air
3 helai daun pandan
1 tin susu pekat
5 sb gula
sedikit warna hijau
blend bhn A , kemudian tapis pkai tapis teh (halus)....ketepikan
bhn B
1 tin susu cair ideal
1/2 tin susu pekat
1/4 cwn gula
4 cwn air masak
3 sb penuh tepung kastard/di bancuh sdkit air
1 merah telur
2 penutup vanilla esen
1/2 cwn kismis
masuk bhn B kedlm periuk,masak dgn api slow,pas tu masuk tepung
kastard + merah telur+air yg sudah ditapis ......bila dh pekat
masuk kismis dan vanilla.....biar dideh kejap tutup api....
bhnC
1 cwn gula
1 cwn air
goreng gula smpai perang dan cair,pastu masuk air ,biar sebentar baru tutup api.
bhanD
2 pkt tapai ubi/lenyekkan
cara;
panaskan acuan kecil2 dlm pengukus, bubuh 1 sk bhn C,kemudian 1sk bhn D,kemudian bhn A jgn penuh sgt,kukus selama 15 minit.buat smpai abis,bila sejuk baru keluarkan dr acuan.
bila dh masak semua baru masuk kedlm bhn B.puding tapai ni sedap mkn apabila sejuk.
air asam
Actually air asam ni dh lama buat,tapi baru arini ingat nk msk n3 utk refer ank2 opah.
1cwn air masak
1/2 cwn asam jawa(bancuh dan tapis)
bhn hiris;
1/2 biji tomato(potong dadu)
1 biji b.besar
2 biji cili padi
bhn tumbuk;
3 biji cili padi
1/2 inci belacan yg sudah dibakar
1sb gula(agak2)
sedikit garam
1/2 biji limau nipis(perah ambil air)
cara;kacau air asam bersama bhn tumbuk,bila dh ok masuk bhn hiris,
boleh di hidang dgn ikan bakar .............oh yummy.........
Monday, February 1, 2010
mee tomato
td dlm dut pikir apa nk wat minum ptg nnti,tiba2 teringat daging dan mee ada dlm ais box,
klau mee tomato sedap juga.....jd tertunailah hasrat dihati.........
bahan2;
1 pkt mee kuning
1 cwn daging yg siap direbus dan dipotong nipis
sedikit kobis di potong dan dicelur
sedikit daun sup dipotong
b.goreng utk tabur
2sb cili blender(siap b.besar +b.putih)
1/2 sb t.ubi di bancuh dgn 1cwn air
1 cwn air rebusan daging
3 cwn air
1sb rata garam
2 sb gula
3 sb tomato sauce (cap maggi)
1 biji tomato besar(di potong dadu)
sedikit aji
cara;
tumis cili blender ,bila garing masuk tomato,tomato sauce,air rebusan daging.
daging yg dihiris,garam ,gula.bila dh menggegak msk air dan air t.ubi biar
sebentar baru masuk aji rasa sebelum tutup api.
klau mee tomato sedap juga.....jd tertunailah hasrat dihati.........
bahan2;
1 pkt mee kuning
1 cwn daging yg siap direbus dan dipotong nipis
sedikit kobis di potong dan dicelur
sedikit daun sup dipotong
b.goreng utk tabur
2sb cili blender(siap b.besar +b.putih)
1/2 sb t.ubi di bancuh dgn 1cwn air
1 cwn air rebusan daging
3 cwn air
1sb rata garam
2 sb gula
3 sb tomato sauce (cap maggi)
1 biji tomato besar(di potong dadu)
sedikit aji
cara;
tumis cili blender ,bila garing masuk tomato,tomato sauce,air rebusan daging.
daging yg dihiris,garam ,gula.bila dh menggegak msk air dan air t.ubi biar
sebentar baru masuk aji rasa sebelum tutup api.
Subscribe to:
Posts (Atom)