Monday, November 29, 2010

Kek Cawan

Buat malam td........untuk bawa ke umah mak qaiser di Shah Alam
klau ikut adunan ni boleh dapat 2o biji.........




yg ni plain



yg ni campur dgn serbuk koko


bhn:
1 cawan merjerin dlm plastik cap felda
3/4 cawan gula pasir
1 1/2 cwn tepung gandum
4 biji telur sedang
1 sb ovalatte
1 penutup vanilla
3 sb susu pekat
1 sk mambung b.powder
2 sb serbuk koko van houten + 4 sb air panas + 1 sk cocolate emulco

cara:
pukul merjerin dan gula sampai gebu....masuk ovallate, vanilla.....bila
dah gebu masuk telur sebiji2......pukul lgi......masuk susu,b.powder dan
tepung sedikit2 sampai habis......pukul lgi......bila dah sebati stop mixer...
panaskan oven sapu loyang dgn merjerin baru bakar kek td....atau isi dlm
paper cup pun boleh.....

p/s: klau nak buat plain x payah isi serbuk koko

Saturday, November 27, 2010

Asam Rebus Ikan


Salam ......lunch tadi masak simple je.....nak perabiskan stok
brg basah dlm esbok sbb besok start opah cuti masak umah ktn
dan minggu dpn opah akan duduk umah mak qaiser selama 13 ari
klau rajin opah akan jd tukang masak di umah mak qaiser pulak...

bhn:
1 ekor ikan kembong atau kerisi
2 cwn air
1/4 biji b.besar
1 ulas b.putih
1 biji lada besar_buang biji
2 biji cili padi yg masak
1 hiris halia
1 hiris kunyit hidup
1 keping asam gelugur
garam/aji/gula
1 btg serai_ketuk
3 pokok daun kesum

cara:
blend b.putih,b.besar ,halia,kunyit,lada besar,cili padi dgn air
smpai hancur.......masak atas dapur smpai gelegak.....masuk ikan
asam,serai,garam,aji dan gula.....rasa .....bila dh ok isi daun kesum
dan tutup api....

Friday, November 26, 2010

butter prawn simple

Salam......kali ni rasanya opah puas hati sbb jurai2 dia halus......
dan rangup......


bhn:
12 ekor udang(gaul garam kunyit)
2 biji cili padi(potong serong)
1 tangkai daun kari

cara:
goreng udang hingga garing + cili padi+daun kari......angkat tos minyak.....

bhn jurai:
2 biji telur
1 biji b.putih(tumbuk)
1 hiris halia(tumbuk)
1/4 sk gula
2 sb mambung merjerin

cara:
semua bhn diatas dipukul dgn garpu kejap (kecuali merjerin).......
masuk bhn dipukul td dlm tupperware 4 segi.......
ambil lebihan minyak goreng udang td + dgn 2 sb mambung merjerin
bila kuali dh panas ......tangan kiri pegang telur dan tuang ikut bucu
tupperware sikit2 sambil tangan kanan pegang garpu buat pusingan
bulat (jgn berhenti selagi telur x habis tuang) bila jurai dh nampak
perang angkat toskan atas tapis......dan curah atas udang yg digoreng td.

Tuesday, November 16, 2010

HAPPY BIRTHDAY

HAPPY BIRTHDAY TO YOU QASTALANI..............
SEMOGA PANJANG UMUR DAN DI MURAHKAN REZEKI
DAN CEPAT DIPERTEMUKAN JODOH............AMIN........




hasil kerja kerastangan opah and anak bujang......tengok tu
susun pun lintang pukang baru perasan...........nak cepat rendang atas dapur
takut hangit.....

Monday, November 15, 2010

Agar2 Laici

Salam......lusa dah nak raya........besok mesti surirumah bz.....
mcm opah jugak.....arini opah dah buat pencuci mulut utk hidangan
hari raya.....raya2 yg lepas opah selalu wat puding tp raya ni
opah wat agar2 je......senang keje.......




bhn:
20 gm agar2 bertali _rendam dulu
6 1/2 cwn air
1 1/2 cwn gula
1 cwn susu cair
1 tin laici-kisar dgn airnya sekali-klau x nk ada pulur laici_tapis kasar

cara:
masak agar2 smpai hancur......baru masuk gula........biar gelegak sebentar
masuk laici.......tutup api........baru masuk susu cair........tuang dlm loyang
atau acuan .........sejukkan dalam esbok baru di potong.......

Sunday, November 14, 2010

Kailan Ikan Masin

Salam hari minggu.........lauk lunch tadi.......




bhn:
3 pokok kailan-rendam dgn garam +1 sk minyak masak kejap
1 ulas b.putih +1 biji lada besar +1 biji cili padi-tumbuk
2 sb sos tiram
2 keping ikan tenggiri jeruk(dlm botol)-goreng- ketepikan
sedikit aji
air sikit-klau nk kuah pekat isi tepung jagong 2 cubit je

cara:
tumis bhn tumbuk smpai wangi.....masuk sos tiram..... tenggiri jeruk yg sudah
digoreng.......masuk btg kailan dan air sikit......bila btg dh empuk sikit masuk daun
kailan dan aji.......tutup api dan angkat.......

Saturday, November 13, 2010

Roti

Salam ......buat malam tadi untuk sarapan pagi ni.......kali ni
buat lebih sikit sbb anak bujang ada dan klau x habis boleh
buat minum petang pulak..........opah buat mcm2 pesen pkai
doh yang sama...........intinya yg lebih aritu........




roti gula,roti kacang merah dan roti kismis



yg ini pula roti sardin dan roti sausage



bhn:
2 cwn tepung roti
1 cwn tepung high protein
1 cwn air-buang 1 sb
1 biji telur-kocok dulu
2 sb mambung susu tepung
2 sb mambung merjerin
3 sb gula pasir
1 sb lelemak sayur
2 sk mauripan
1/2 sk garam


cara:
Isi bhn cair dulu dalam BM........masuk tepung dan susu tepung.....belah kiri
isi mauripan dan gula......belah kanan isi garam,merjerin,lelemak sayur......
tekan dough dan ONkan.......bila dah siap........keluarkan masuk dlm plastik
tumbuk buang angin dan uli kejap.........bolehlah bentuk ikut suka.........letak
dlm loyang yg sudah disapu merjerin dan biarkan 1 jam baru dibakar......

Friday, November 12, 2010

Bubur Jagong Yeos'

Buat untuk minum petang.......


bhn:
1 cwn jagong ala cream dlm tin
1 cwn santan
1keping gula nisan-pecahkan 4
1 helai daun pandan- simpul
1 sk sagu biji-rendam kejap
2 sb gula pasir

cara:
satukan jagong +santan +gula nisan +daun pandan dan gula pasir
masak atas api slow dan kacau selalu.......bila dah gelegak masuk
sagu biji biar sagu masak dlu baru tutup api.......klau masak pagi
ptg baru nk mkn kena tambah lgi santan......klau tidak pekat.....

Wednesday, November 10, 2010

Roti Sardin

Meroti.......lgi ......buat ptg semalam........untuk minum ptg dan
bekal utk gi ganu kejap lagi......ikut hubby ada keje dkt sana.......



baru kelur dari oven.......4 biji bagi jiran sebelah umah..........


bhn:
1 cwn tepung high protein
1 cwn tepung roti
1 sb mambung susu tepung
1 sb mambung merjerin
1 biji telur-kocok dulu
2-3 sb gula pasir
1/2 cwn air +2 sb air
1 1/2 sk mauripan
2 cubit garam
sedikit inti.....opah wat sardin

cara:
masuk bhn cair dlm BM.........masuk segala tepung........lubangkan tengah
isi mauripan......tutup dgn tepung.....belah kiri isi garam dan merjerin........
belah kanan isi gula......on kan......bila dah siap(1jam 30minit)keluarkan
masuk dlm plastik bersih......tumbuk2kan dan uli kejap.......bahagikan 1o
leperkan isi inti......susun dlm loyang yg sudah disapu merjerin.....biar
doh 1jam.....baru dibakar selama 25-30 minit......keluarkan sapu dgn
merjerin dan bakar semula dgn api atas selama 2 minit......

Tuesday, November 9, 2010

Masak Lemak Pucuk + Sohun

Salam.....opah baru lepas masak lauk utk tengahari......selain lauk
lemak opah goreng ikan masin dan wat sambal belacan......simplekan.




selalu opah x taruh cili sbb cucu x suka pedas......tp opah lupa yg
cucu x duduk dh dgn opah dh..... tu cili tipu sebagai hiasan........


bhn:
2 btg pucuk-rendam dlu
sedikit sohun-rendam dulu
sedikit ikan bilis/udang kering
1 biji kentang -rebus dulu
2 cwn santan
1/2 biji b.besar
1 biji lada besar- belah 2
garam/gula

cara:
masuk b.besar,ikan bilis dan kentang kedlm santan.......biar gelegak
masuk pucuk........lada besar........kacau sentiasa.......masuk sohun...
garam dan gula.......bila dh masak angkat....

Monday, November 8, 2010

Masak Lemak Cili Padi Udang + Kentang

salam hari isnin......lauk lunch tadi........


bhn:
10 ekor udang
1 biji kentang-belah 4-rebus empuk-ketepikan
1 1/2 cwn santan
3 biji cili padi*
1/4 biji b.besar*
sedikit kunyit hidup*
sehiris lengkuas*
sehiris halia*
2 btg serai-ketuk
1 keping asam gelugur
garam/gula

cara:
tumbuk bhn bertanda* dan campur dlm santan.......masak dgn api slow......
masuk serai......kentang.......kacau sentiasa......bila dh gelegak masuk udang
asam,garam dan gula..........kacau lgi......rasa garam.....tutup api.....

Saturday, November 6, 2010

Jemput Bilis

Buat breakfast pagi tadi......malas nak turun minum pagi dkt kedai
sbb tengahari ada 2 jemputan kahwin di Seri Damai dan Dewan
Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah........



nak cepat pkai sudu besar...............



bhn:
2 cwn tepung gandum
1 1/2 cwn air + 1 sk garam
1 biji b.besar-belah 2-potong nipis2
1 genggam ikan bilis kecil (ada yg besar je)

cara:
gandum di campur dgn air......kacau jgn smpai berketul
masuk ikan bilis dan bawang besar........biar 1/2 jam baru goreng
dgn menggunakan 1 sudu kecil..........bila dh garing angkat .....tos
minyak boleh makan dgn cili sause......

Friday, November 5, 2010

Kuih Bom resepi 2

Salam......baru siap goreng ........utk minum ptg nanti.........

bhn:
1 cwn tepung pulut
1 sb mambung tepung gandum
sedikit bijan-goreng tanpa minyak-ketepikan
1/2 cwn air +1/4 sk garam-larutkan
inti ikut suka......kena bulatkan inti dulu

cara:
campurkan kedua2 tepung .............uli dgn air klau doh keras tambah
lgi sikit air.......ambil sikit doh bulatkan dan leperkan isi inti ......cantum
dan bulatkan atas tapak tangan dan golekan dgn bijan dan goreng dgn
api sederhana........bila dh perang angkat dan toskan minyak.......


Thursday, November 4, 2010

Taugeh Ikan Masin

Salam ......lauk utk lunch tadi.......simple je.......mkn dgn nasi dan ikan
goreng panas2.....



opah pkai ikan tenggiri jeruk.......

bhn:
3 cwn taugeh-buang ekor
2 keping ikan masin jeruk-goreng-ketepikan
1 biji lada besar +cili padi +1 ulas b.putih-tumbuk
2 sb sause tiram
1/4 cwn air
aji

cara:
tumis bhn tumbuk.......masuk ikan masin dan hancurkan sikit........
masuk sos tiram.......taugeh ........air dan aji.......angkat.......

Wednesday, November 3, 2010

Sotong Masak Kari

Salam.....lauk untuk lunch tadi.....ni 1st time opah masak sotong kari
sebelum ni x tahu sotong klau masak kari sedap juga......



bhn :
3 ekor sotong
1 1/2 cwn santan
1 sb b.besar+b.putih +halia-yg sudah ditumbuk
1/2 sb cili blend
2 sb rempah kari daging -bancuh dgn sikit air
garam/gula
sedikit daun kari
sedikit air asam jawa

cara:
tumis daun kari.....masuk bhn tumbuk.......masuk cili......tumis smpai
garing.......bila dh garing masuk rempah kari........bila dh pecah minyak
masuk santan kacau lagi(opah masak pkai kuali) bila dh gelegak masuk
sotong........biar gelegak betul2 baru masuk air asam,gula dan garam.....
rasa dan tutup api.......

Tuesday, November 2, 2010

Masak Lemak Kuning Nangka + Udang

Salam...... dh berapa hari duk cari nangka muda dkt kedai .............
baru td jumpa dkt kedai tanah putih on way balik dari umah SIL......


bhn:
1 pkt nangka muda(rebus empuk)
2 cwn santan
4 biji cili padi*
1/4 biji b.besar*
sikit kunyit hidup*
1 hiris halia*
1 hiris lengkuas*
1 btg serai -ketuk
1 keping asam gelugur
garam/gula sikit
6 ekor udang

bhn:
blend santan bersama bhn bertanda* sampai lumat........masak atas dapur
bila dah gelegak masuk serai.....udang......kacau selalu......masuk nangka muda
yg sudah di rebus td.......masuk asam ,garam,gula......biar gelegak sebentar tutup
api........

HAPPY BIRTHDAY TO MYLEA

HAPPY BIRTHDAY TO YOU.........SEMOGA PANJANG UMUR DAN
DI MURAHKAN REZEKI............AMIN.........



Inilah hasil kerastangan anak bujang opah untuk mylea =)

Monday, November 1, 2010

Masak Lemak Kuning Kailan

Salam........klau sayur kailan opah selalu masak kailan ikan masin
jemu juga......so kali ni opah try wat masak lemak pula.......sedap juga
pada tekak opah dan hubby........


bhn:
3 pokok kailan
1 biji lada besar+2 biji cili padi*
1/4 biji b.besar + sikit kunyit hidup*
1 btg serai-ketuk
2 cwn santan cair
1 cwn santan pekat
garam dan gula sikit
6 ekor udang hidup

cara:
tumbuk bhn bertanda*..........campur dlm santan cair......masak atas dapur
kacau selalu ........bila dh dideh masuk btg kailan........bila btg kailan lembut sikit
masuk udang dan serai........santan pekat........kacau lgi masuk daun kailan,garam
2 cubit gula .......rasa......angkat.....

Baulu

Salam pagi isnin............buat bekal anak dan cucu2 utk balik Shah Alam
besok pagi.......klau rajin mlm nanti nak wat pizza juga...........






bhn:
1 cwn telur ayam
1 cwn gula halus
1 cwn tepung gandum(ayak dulu)
1/2 penutup esen vanilla
1 sk penuh b.powder

cara:
pukul telur dlm mixer selama 10 minit........campur gula halus sikit2 smpai
habis, pukul lgi selama 20 minit.......masuk esen.......angkat........masuk gandum
dan b.powder sikit2 kacau guna spatula.......sapu acuan dgn minyak masak dan
panaskan acuan selama 5 minit ......masuk adunan tadi......jgn penuh......opah bakar
dlm oven gas selama 20-25 minit......pastu opah angkat masuk dlm oven letrik pulak
bakar api atas selama 2 minit........