Friday, July 29, 2011

Kuih Koci

Buat petang tadi......


yg ni dadihnya terlebih tepung..... sbb opah letak 2 sb mambung



boleh dpt 10 biji......tp dadihnya ada lebih

bhn dadih

1 cwn santan pekat
2 sb tepung pulut
1 sk gula pasir
3cubit garam

cara
campur semua bhn atas masuk dlm microware 1minit
keluarkan.....kacau.....masuk lagi 1 minit.....keluarkan kacau lagi
biarkan sejuk

doh
1 cwn tepung pulut
air +garam sikit

gaul semua smpai jd doh x melekat dkt tangan
mcm buat kuih 0ndeh-ondeh

inti kelapa

mula2 ambil sedikit doh bulat kan dan leperkan
masuk inti.....gentel jadi bulat .....masuk dlm
periuk yg berisi air mengelegak....biar smpai doh
tadi masak lepastu angkat doh tadi masuk pula dlm
dadih.....buat sampai habis.....layur daun pisang
dan potong 4segi memanjang isi doh yg berisi
dgn dadih tadi.....bungkus.....dan kukus sekejap
bila sejuk baru makan....kuih ni klau kita mkn
masa panas rasa kurang sedap sikit


Kek Marble

Salam......n3 tertunggak......buat kek untuk bekal makan dalam
kereta onway gi ganu aritu.....





bhn:versi manis

1/2 cwn merjerin
1/2 cwn gula castor
2 biji telor
1 penutup vanilla
3 sb susu pekat
1 cwn + lgi 2 sb tepong naik sendiri
1 sb serbuk koko + cokolat emulco sikit

pukul gula dan merjerin guna mixer smpai kembang(15 minit)
masuk telor sebiji-sebiji .....pukul lagi
masuk vanilla dan susu pekat
masuk tepong sedikit-sedikit.....pkai whisk
bahagikan 2 adunan
satu adunan masuk koko dan satu lgi biar plain
sapu loyang dgn merjerin
mula2 ambil 3 sb warna plain....letak dlm loyang ambil koko
letak atas warna plain td....buat ulang lgi.....ambil 2sb warna plain
2 sb warna koko.....ulang lagi.....ambil 1 sb warna plain.....ambil 1 sb
warna koko....ulang lagi....bila dah siap.....bakar dlm oven smpai masak
biar sejuk baru potong....

Wednesday, July 27, 2011

Mee Kari qaiyyum

Buat lunch dgn cucu......hari ni x masak nasi dan beli lauk sbb kejap
lagi opah nak bertolak ke trganu.......besok ptg baru balik kektn........

kenyang .......serba toknike brg frozen opah bubuh.....



mee opah bubuh sikit je.......



bhn utk 2 org versi x pedas

2 ulas b.putih
1/4 biji b.besar
1/2 kiub ayam
2 cwn santan cair
sedikit isi ayam
1 sb mambung rempah kari daging(adabi)
1 pokok daun kesum
brg frozen yg disukai
rempah tumis 4sekawan
garam/gula

1/2 pkt mee kuning-celur-toskan

cara;
tumis rempah 4sekawan.......masuk bhn tumbuk(b.putih/b.besar)bila garing
masuk rempah yg sudah di bancuh sedikit air........bila dah pecah minyak masuk
isi ayam......masuk santan,garam,gula dan kiub ayam......biar gelegak masuk brg
frozen........last sekali daun kesum......tutup api....

Tuesday, July 26, 2011

Kailan Masak Lemak

Tadi masa pergi beli lauk untuk mak opah......opah beli terus lauk
untuk opah.... kailan dan 2 ekor ikan kembung je......hari opah masak
sendiri.......rajin kan......tadi dkt kedai rasa nak beli mcm2 .....tp bila pikir
bkn nya masak ari2......lgi pun besok ptg opah nak gi ganu dgn hubby
dan cucu sekali......qistina anak kau kena ponteng lgi.......



nasi masak 1 pot je.....guna microware......kongsi dgn cucu




bhn

2 pokok kailan
1 1/2 cwn santan cair
1/2 cwn santan pekat
1/2 biji b.besar-potong baji
garam/gula
sedikit ikan bilis
sedikit serbuk kunyit

cara

santan cair + btg kailan +b.besar +ikan bilis +serbuk kunyit
masak smpai btg empuk.....masuk santan pekat.....daun kailan
garam .....gula biar daun kailan layu.....rasa....tutup api.


p/: utk peringatan anak bujang masak nasi pkai microware

bhn

1 pot ricecooker beras
air ukur dgn jari.....klau 1/2 jari beras.....airnya kena 1/2 jari
atas pada beras klau lebih sikit xpa....jgn kurang nnti nasi keras

cara

basuh beras.....masuk air......masuk dlm microware buat high 800w
selama 10 minit......bekas x payah tutup......opah selalu pkai
vision......bila dh 10 minit.....keluarkan......kacau.......masuk
semula dlm microware.....buat medium 640w.....selama 5 minit
keluar kacau lgi.....tutup dgn penutup vision.....biar 5 minit yg ni
bkn dlm microware......dkt luar tau....opah klau masak 1 pot opah
pkai microware.........klau pkai rice cooker nnti keratnya lebih




Monday, July 25, 2011

Kek Kukus Biskut

Salam.....resepi kek ni dah lama dlm simpanan opah .......masa tu opah
duduk sunway.......jiran opah ni org cina..... Ah Lan namanya......thanks
0pah tepek kat untuk nak share dgn sapa2 yg nak cuba......



yg warna merah opah isi esen vanilla


biskut tawar yg kecil tau......


bahan
1/2 cwn buttercup
1/3 cwn gula halus
1/2 sk rata b.powder
2 biji telur
pewarna ikut suka
esen ikut suka
50 keping biskut tawar yg kecil (1inci x1 inci )blend halus

cara
pukul butter dan gula hingga kembang dgn mixer .......bila dah
kembang masuk telur sebiji-sebiji dan b.powder.....pukul lagi......masuk biskut
yg sudah di mesin kacau dgn whisk.......bahagikan dua.....satu
biar plain.....satu lgi warnakan ikut suka dan bubuh esen
sapu loyang dgn butter.....mula2 bubuh yg plain .....lepas tu
bubuh yg berwarna pulak ......kukus 1/2 jam (loyang kena tutup
dgn aluminum foil ).....angkat....sejukkan baru potong

Sunday, July 24, 2011

Bubur Nangka

Salam .......lepas masak lemak pucuk opah buat pulak bubur nangka
malas nak duduk dapur dua tiga kali......kejap lgi nak ngadap tv je
ari minggu ni byk gak citer yg best......




bhn utk 2 org

6 ulas nangka masak-potong 4
1 cwn santan cair
1/2 cwn santan pekat
1 keping gula nisan
1 sk gula pasir
1 sk biji sagu-rendam kejap
1 helai daun pandan
secubit garam

cara

santan cair +kedua2 gula masak atas dapur.....bila hampir gelegak
masuk nangka......daun pandan.....garam.......bila dah gelegak masuk
santan pekat......biar gelegak.......ingat kena kacau sentiasa......masuk pula
biji sagu td.....tutup api.......jgn biar lama2 bubur nnti jadi pekat......tp opah
mmg suka klau dah jadi pekat........cepat kenyang......

Masak Lemak Pucuk

Selamat Hari Minggu .........lauk lunch hari ni........opah masak awal
sbb cucu sibuk nak nasik-nak nasik x kenyang kut breakfast coco crunch
dgn susu.......




lada tipu tu......xleh isi cucu xmkn pedass.....

bahan-bahan
2 btg pucuk-rendam smpai lembut
1 biji kentang-belah empat
1/2 biji b.besar-potong baji
1/2 cwn santan pekat
1 cwn santan cair
sedikit sohoon-rendam dlu
1 biji lada besar-potong serong
sedikit ikan bilis
sedikit gula-klau suka
sedikit garam

cara
rebus kentang smpai empuk.....buang air rebusan.......masuk santan cair
masuk ....pucuk.....b.besar....ikan bilis.....biar gelegak baru masuk
santan pekat.....sohoon......lada besar......garam dan gula
biar gelegak lgi.....rasa tutup api




Saturday, July 23, 2011

Nasi Kerabu Atas Darat

Salam........opah namakan nasi kerabu kat atas sbb nasi kerabu
style opah kering......x buat sambal tumis......lgi pun style mcm ni
bgi opahlah sedap juga yg penting senang.....sbb yg tukang mknnya
pun sorang sapa lagi .........:)


opah makan dgn keropok goreng je.....

bahan utk 1 orang
1 cwn nasi sejuk
1 cwn sambal kelapa
1 1/2 sb air lada jeruk (blend cili padi + cuka biar sebentar)
1 1/2 sb budu + asam limau
1 cwn ulam-ulam yg sudah di campur

cara
gaul semua bhn diatas......boleh dimkn dgn keropok keping
ikan celup tepung.....daging atau ayam bakar ......telur masin

cara buat sambal kelapa

1 cwn kelapa parut (goreng kejap)
1 ekor ikan panggang(asing isi dr tulang)
10 biji lada hitam*
3 cubit garam*
1/2 sk gula*
1 btg serai*
1/2 biji b.besar*
1 hiris halia*

cara:
tumbuk bhn bertanda* smpai lumat ,baru masuk isi ikan
tumbuk lagi ....... masuk kedlm kuali yg berisi kelapa yg
telah di goreng kejap.......goreng lgi kelapa smpai jadi
warna keperangan....tutup api....biar sejuk baru masuk
dlm nasi tadi....


ulam ikut suka:yg opah isi
taugeh-buang ekor
timun-buang pulur
daun kadok
kobis
daun kesum
daun kemangi

Friday, July 22, 2011

Agar-Agar Perasa Strawbbery

Buat agar2 again.....resepi sama dgn agar2 tembikai.....tp opah
kurangkan air sebanyak 1/2 cwn.....agar2 tembikai pkai perasa
vanilla tp agar2 ni opah bubuh perasa strawbbery.......cucu ckp
sedap.....mana x nya opahnya klau buat kuih mesti manis.....
takut juga kena kencing manis.......Alhamdulillah kemarin pergi
check xda.....


warna merah nampak lebam sbb guna agar2 yellow
yg plain x da dlm stok



opah guna acuan ni......dpt 3 ketul

AWARD


TIMA KASIH DARI NOORSAFONE -::- story of Mama -::-

Sup Ayam Cucu

Buat untuk cucu makan tengahari slm.....klau masak sup selalu
opah dah masak pg2 supaya kuah rasa sedap......lepas ni rasanya
x ada dh resepi sup utk cucu sbb yg mana opah masak aritu yg tu
je dia suka mkn selain sup.......... kari pun suka............tp kari opah
jarang masak.....selalu beli seminggu 2x.....kedai yg opah suka beli
kari dkt tanah putih kedainya belakang petronas......







murahkan 3ringgit....klau opah berdua pun beli byk tu juga
lauk lain pun ada.......tp arini x beli....


bhn utk sup ayam

bhn
ayam
b.besar
b.putih
halia
1/2 kiub ayam
3 cwn air
1 biji kentang-belah 4
rempah 3 sekawan
sohon
d.sup
garam

cara
tumbuk halia....b.putih....b.besar.......tumis rempah 3 sekawan
dan masuk bhn tumbuk.....bila dah garing .....masuk ayam
kentang dan air.....biar gelegak masuk kiub ayam,garam
biar gelegak lgi masuk sohon.....rasa.....tutup api
masuk daun sup

Thursday, July 21, 2011

Durian

Salam....mimpi apa entah kita org hari ni........beli sampai sebakul
durian untuk buat tempoyak......nampak gayanya 2 thn x payah
beli tempoyak.....



murahhh hubby ckp 50 inggit sebakul

bawa ke stor utk kupas kulit tu keje hubby....dan asing isi dr biji keje opah
klau kat umh nnti satu umh berbau.....3hari x ilang lagi....


dpt byk gak setengah tipuware yg besar...kena bermlm
dkt beranda blkg......sbb x boleh tutup kemas2 nnti meletop
kena mop pulak satu rumah

Kuih Suji Kacau


Salam.....lama sungguh x buat kuih ni......masa anak opah kecik
dulu last opah buat....resepi ni dah x ingat kwn yg mana bgi
apa pun mesti jiran opah yg duduk bukit sekilau sbb masa anak
kecik opah dut sana.....tima kasih pd jiran opah yg bgi resepinya
utk opah share pada yg sudi nak mencuba ya......





tepung opah beli dkt giant.....harga x ingat...

bhn
1/2 cwn tepung suji
1/2 cwn gula pasir
2 cwn santan
1 sb minyak sapi
2 cubit garam
1 helai daun pandan-simpul
sedikit pewarna kuning

cara
campur semua.....kecuali minyak sapi.......kacau rata
baru pasang api slow.....kacau perlahan2......bila
hampir pekat baru masuk minyak sapi
kacau lgi smpai jadi mcm seketul doh
dan x melekat pd kuali (lebih kurang 20 minit)
tutup api masuk dlm loyang.....ratakan
bila dh betul2 sejuk baru potong

Wednesday, July 20, 2011

Gulai Udang Wif Timun Ladang

Salam.....hari ni trganu cutikan.....hari keputeraan sultan trganu
jd hubby opah cutilah....kebetulan kwn hubby ada dtg buat kerja
sikit dkt bengkel.......jd opah masak lebih sikit.....selalu klau utk berdua
udang0pah beli lebih kurang 10 ekor je utk sekali mkn.........


bhn utk 4org

20 ekor udang
1 biji timun ladang(timun tua)
2 cwn santan pekat *
2 biji cili besar *
4 biji cili padi *
1/2 biji b.besar *
1 ulas b.putih *
1 hiris halia *
1 hiris lengkuas *
1 hiris kunyit hidup *
1 btg serai-ketuk
1 keping asam gelugur
garam/gula


cara:
blend semua yg bertanda *.........masuk dlm periuk.......kacau
selalu.....bila dh gelegak masuk serai.....timun ladang yg sudah
dipotong serong(kulit kena kupas)......masuk udang....garam
asam dan gula......rasa tutup api.......

Sup Cendawan Enoki Cucu

buat utk cucu......siap pesan lgi lain x opah buat jgn isi ayam,fishball
fishcake......isi dia je.......dh jemu kot .....opahnya asik isi benda alah ni.






bahan

1 sb mambung perencah tom yam kat atas tu
1 pkt kecil cendawan enoki
2 cwn air
isi ayam
fishball
fishcake
daun sup
garam sikit je
1 btg serai-ketuk

cara
isi air dlm periuk biar gelegak baru isi perencah.......masuk
serai.....ayam.....fishball,fishcake dan garam
rasa......isi cendawan dan tutup api
isi daun sup....

Tuesday, July 19, 2011

Agar-Agar Tembikai

Salam, masa opah blogwalking ramai sgt tuan punya blog
buat puding ni......so opah nak cuba gak......acuan mmg lama
dh ada.......tp resepi opah x ikut semua......maklum lah opahkan
suka buat apa bhn yg ada dkt dlm umh ni.......



dkt luar merah bkn main lagi.... dlm gambar nampak
pucat dan gelap sikit.......sbb ambil mlm kut....

p/s:lain x nk isi cincau lebih sikit.......1/4 btg ni







bhn:versi manis
1 pkt serbuk agar2 swallow globe brand(yellow)
1 cwn gula pasir
6 cwn air
1/2 cwn susu pekat
2 sb rata merjern
1 sk vanilla
pewarna merah
pewarna hijau
cincau potong kecil2

cara:
masak serbuk agar2 dan air......bila dh gelegak masuk gula
bila dh larut masuk vanilla ,susu,merjerin tutup api....bahagikan
agar2 .......4 senduk warna hijau......3 senduk warna sedia ada
dan yg selebihnya warna merah.......klau acuan mcm dkt atas
kena isi warna merah dulu +dgn cincau......biar keras sikit
bru isi warna asal dan akhir warna hijau......masuk dlm esbok
bila dah beku baru potong.

Sup Cucu

Salam......Untuk rujukan anak2 opah......senang x payah nak
bbm opah bila nak masak......



dlm sangkar tu ada b.putih dan daun sup
senang nk ceduk x payah nk buang itu ini
cucu opah ni versi x mkn sayur

bhn
isi ayam
fish ball
fish cake
crab sticks
1/2 kiub ayam
2 ulas b.putih-ketuk
3 cwn air
sohon
daun sup
garam

cara
tumis b.putih smpai kuning.....angkat letak dlm sangkar
masuk isi ayam......masuk air.......bila dh mendideh masuk
kiub ayam.....biar dideh lgi masuk fishball.....fishcake
dan crab sticks......garam dan sohon yg sudah direndam dulu
masuk sangkar td yg berisi b.putih dan d.sup
dan tutup api

Monday, July 18, 2011

Sotong Goreng Sambal Belacan

Lauk hari ni.....






bhn;
4 ekor sotong sederhana
1 sb sambal belacan(versi pedas tau)
1 sb b.putih +b.besar(yg siap blend)
2 sb sos tiram
1 sb kicap masin
1 sb kicap manis
1 sb tomato sause
1/2 sk gula
sedikit air asam jawa(1/4 cwn air +asam jawa sikit je)
aji
garam jika perlu


cara:
tumis sambal belacan.......masuk bawang.......sos tiram,sos tomato
kicap,gula........masuk sotong.......air asam jawa......biar mendideh
rasa.......tutup api......lauk ni sedap mkn masa panas2.......

Kuih Ketayap Dot - Dot

Lebihan adunan ptg semalam.....baru buat tadi utk kwn opah
nak datang umh jap lgi.......sorang je cukup kan 3 ketul je......

buat dot-dot pkai botol ni



dot2 nampak mcm tepek kan......sbb opah tambah tepung
pd adunan yg wat dot2.......

Sunday, July 17, 2011

Kuih Ketayap

Selamat hari minggu......buat utk cucu .....rupanya xmakan......
pelik gak ........sebelum duduk poland kuih ni dia gemar sgt.....
agak nya tekak dah berubah......tu baru 6bln klau 6thn x tahu
ok lah membebel pulak.....



sama panjang sbb pkai kuali kat bwh tu.....

opah pkai kuali 4segi.....senang xpayah lipat
terus boleh gulung


opah blend nak pkai whisk xpa gak



bhn utk 6-7 ketul
1 cwn t.gandum
1 cwn air biasa
1 biji telur
1/2 cwn air daun pandan(air 1/2 cwn +1helai daun pandan)
sedikit pewarna hijau
2 cubit garam
merjerin utk sapu pd kuali

cara:
campurkan semua blend smpai hancur.......panaskan kuali ......sapu
merjerin.......ambil 1 senduk adunan......masuk dlm kuali.....lenggangkan
kuali.....bila nampak tepi kuih terangkat sikit .....tu tanda kuih dh masak
angkat letak inti kelapa........gulung.......buat smpai habis.

Sunday, July 10, 2011

Kuih Lapis

Buat utk minum ptg ......


cucu dari poland mkn habis 2 ketul ni
cucu yg kat shah alam habis seketul....



baru angkat dr pengukus

bhn
1/2 cwn tepung beras
1/2 cwn gula
1/4 cwn tepung gandum
1 1/2 cwn santan
secubit garam
sedikit esen ros
pewarna ikut suka
sedikit minyak masak sapu pd loyang


cara
kacau semua diatas dgn whisk......smpai rata dan biarkan
adunan td selama 1/2 jam........baru dikukus selapis2
sampai habis.......masa mengukus ....tudung hendaklah
dibalut dgn kain....bila betul2 sejuk baru dipotong.

Jemput Durian

Salam.......alhamdulillah.......lebihan isi durian aritu yg dut
dlm esbok ......ingatkan nak jd tempoyak dah.......nasib x bz
masa ari jumaat tu.....klau nak dah xda........


bhn:
1 cwn tepung gandum
2 sb tepung naik sendiri
1/2 cwn isi durian
air dekat2 1 cwn
3 sb gula pasir
secubit garam
minyak utk mengoreng

cara:
campurkan semua bhn diatas........biar 10minit.......baru goreng
sudu yg hendak ambil adunan utk di goreng hendaklah di celup
dgn air dahulu supaya jemput td jd bulat......

Thursday, July 7, 2011

HAPPY BIRTHDAY QAIYYUM MARAMI 7 THN

Happppyy......birthdayyyyy.......to qaiyyum marami......belajar rajin2
semoga jadi budak pandai dan sihat2 selalu.......


selamat bercuti dimalaysia.......nampak opah letak bendera
malaysia

masa kecik.....comel,putih dan gebu



dh besar ......dan pandai bergaya....

Wednesday, July 6, 2011

Kuah Durian@Serawa Durian

Salam hari khamis......smlm hubby ada bawa balik sebuji durian.....
tukang kebun ofis lama dkt ceneh yg kasi.....tima kasih pak man......lain x
klau ada bgi lagi....klau nak tahu opah x pernah beli durian yg org jual
tepi jln.....malu.... sbb klau beli mesti sebiji je....klau rasa nk buat kuah
opah selalu beli yg siap kopek dh dkt supermarket........


ni dinner hubby smlm

yg ni opah punya.....pulut mkn dgn kelapa putih
dan ikan kering cekik leher.....



besarkan....isi kat dlm elok sgt....ada separuh lgi dlm esbok
separuh lgi nk buat apa entah.....jgn jd tempoyak sudahlah


bhn kuah durian/versi pekat
1 cwn isi durian
2 1/2 cwn santan
3 sb gula pasir
3 sb gula merah timbang
secubit garam
1 helai daun pandan

cara
masuk semua dlm periuk....masak dgn api perlahan
dan kacau selalu......bila dh gelegak.....tutup api
hidangkan dgn pulut atau roti

Tuesday, July 5, 2011

Kek Blended Pati Sunquick

Salam.......pada sapa2 yang x buah oren fresh dkt umh ......bolehlah
cuba resepi ni......rasanya lebih kurang gak.....tp gunalah juice sunquick
yg tutup dia warna merah(mandarin) klau yg tutup oren tu masam sgt




masih panass.....




lembut .....gebu.....yummy.....




pkai acuan muffin ikea ni boleh dpt 9 biji....


blend semua bhn di bawah.....
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn minyak jagung
1/4 cwn pati sunquick
2 biji telur

curah kedalam 1 cwn tepung naik sendiri......kacau rata dgn
mengunakan whisk supaya tidak bergentel.......sapu acuan muffin
dgn sikit merjerin ........bakar selama 3o minit bergantung pd oven
masing2.......bila separuh sejuk keluarkan dari acuan....

Monday, July 4, 2011

Masak Lemak Cili Padi Telur Ikan

Lauk tghari tadi......


mkn dgn nasi dan ikan goreng.........hmmm kenyang.....


bhn utk 2 org mkn:
1 jengkal telur ikan tenggiri (potong 4)
1 cwn santan
1/4 biji b.besar yg kecil
4 biji cili padi (ni cili padi versi pedas)
1 hiris kunyit hidup
1 btg serai-ketuk
3 btg kacang panjang
1 keping asam gelugur
garam
gula sikit

cara:
blend santan +lada + bawang +kunyit hidup smpai separuh hancur
(nk hancur x pa gak ) masuk dlm periuk .......kacang panjang......biar
gelegak baru masuk telur ikan.....gula...garam...asam gelugur.....biar
telur ikan masak baru tutup api.....(nak kena kacau selalu supaya kuah
x jd pecah minyak)

Saturday, July 2, 2011

Kerang Goreng Dgn Kulit

Lauk tergoda......pg td masa gi kedai ikan beli lauk utk mak opah
( skrg tugas opah tiap minggu kena beli lauk utk mak) tengok byk
sgt kerang dia org jual so opah pun ambil se kg ......2 inggit....tp
opah masak separuh.....separuh lgi simpan dlm peti beku.....x tahu
nak buat menu apa lgi......tungguuuuuu........minggu depan.......



hubby tanya......lauk sekara je arini.......:)



bhn:
1/2 kg kerang-celur dlm air panas gelegak-kopek jgn putus
1 biji b.besar -tumbuk
3 biji b.putih -tumbuk
2 sb mambung cili kering yg sudah blend (nk pedas +cili padi)
1 sb sos tiram
sedikit belacan
1 hiris halia- tumbuk
1 btg serai-ketuk
1 helai daun kunyit-siat
1/2 biji air limau kasturi
2 cubit garam
1 sk gula
ajinamoto sikit

cara:
tumis bawang tumbuk +serai + lada blend.....smpai pecah minyak
masuk sos tiram.....masuk kerang dgn kulit sekali dan air yg menitis
dlm mangkuk masa kopek td (bkn air yg celur kerang td tau )masuk
air limau kasturi.......gula.......garam.....aji......bila dh hampir kering
rasa.....dan masuk daun kunyit.......tutup api.....sedap mkn dgn nasi
panas......