today n tomorrow x masak,besok ada 2 jemputan khwin
satu di tmn alam perdana,Indera mahkota 12,satu di
dewan kompleks penyayang,jln pintasan Indera mahkota
jom......kita pekena dgn air jagung......
bhn;
3 sb pati air jagung(cap double lion)
3 sb susu cair
4 sb gula
1 cwn air masak sejuk
ice cube/ice kisar
cara;
satukan semua kacau sebati,masuk dlm gelas yg berisi
ice cube atau ice kisar.
pati jagung ni berat 375ml dgn harga rm 1.90 sebotol ....
Try to cook so that it will surprise a little, agreeably and astonish slightly, without shocking
Friday, April 30, 2010
Thursday, April 29, 2010
menu harini
hari ni hari khamis,cucu opah x gi tadika lgi......
smlm teacher dia call badan nampak lembik
0pah bawa gi jumpa doc......deman rupanya....
temperature tinggi kta doc....so opah x boleh
gi mana2 pas ambil hb dr keje tgharini.....layan je resepi ulangan....
sambal tumis sotong,ikan goreng,hati goreng dan tom yam.....
tom yam khas utk cucu x pedas,kuah kena byk,isi ayam je.....
smlm teacher dia call badan nampak lembik
0pah bawa gi jumpa doc......deman rupanya....
temperature tinggi kta doc....so opah x boleh
gi mana2 pas ambil hb dr keje tgharini.....layan je resepi ulangan....
sambal tumis sotong,ikan goreng,hati goreng dan tom yam.....
tom yam khas utk cucu x pedas,kuah kena byk,isi ayam je.....
Wednesday, April 28, 2010
sardin goreng
hari ni opah masak ringkas je,itu pun sbb hb dh gertak.....
slm opah ada bagitau dkt hb opah x nk masak dh
hb ckp okeylah besok hb nk jual dapur&periuk vision
dlm tenet mudah .com murah2......
bhn;
1 tin kecil sardin(tos sos,goreng ikan sardin dgn api kecil,tutup
dgn tudung periuk,ketepikan)
1 sb cili blend +b.besar+b.putih)
1/2 cwn air
1 biji b.besar potong bulat
1 ulas b.putih ketuk
sedikit garam
sedikit aji
sedikit gula
sedikit air asam jawa
cara;
panaskan kuali,tumis b.putih,cili blender smpai pecah minyak
masuk sos ikan sardin,asam jawa,gula,garam,aji dan air ,biar
mengelegak baru masuk b.besar potong bulat,rasa dan angkat.
slm opah ada bagitau dkt hb opah x nk masak dh
hb ckp okeylah besok hb nk jual dapur&periuk vision
dlm tenet mudah .com murah2......
bhn;
1 tin kecil sardin(tos sos,goreng ikan sardin dgn api kecil,tutup
dgn tudung periuk,ketepikan)
1 sb cili blend +b.besar+b.putih)
1/2 cwn air
1 biji b.besar potong bulat
1 ulas b.putih ketuk
sedikit garam
sedikit aji
sedikit gula
sedikit air asam jawa
cara;
panaskan kuali,tumis b.putih,cili blender smpai pecah minyak
masuk sos ikan sardin,asam jawa,gula,garam,aji dan air ,biar
mengelegak baru masuk b.besar potong bulat,rasa dan angkat.
seorang seketul,makan dgn nasi panas2......
Tuesday, April 27, 2010
Air manggo
Sluurppp!!!....sedapnya dpt minum air manggo ni...
penyejuk anak tekak ni dimusim panas...........:)
manggo ni kwn opah yg bagi THX.....byk2...
tengok tu dkt luar cuaca panaskan.....
penyejuk anak tekak ni dimusim panas...........:)
manggo ni kwn opah yg bagi THX.....byk2...
tengok tu dkt luar cuaca panaskan.....
opah pkai blend kecil,opah x da blend yg khas buat jus
1 biji manggo sederhana(buang kulit,potong)
2 cwn air masak(opah suka pekat2)
10 sb gula putih
2 sb susu cair(bgi rasa lemak2)
ais kiub
cara;
masuk semua dlm blend kecuali ais kiub,blend smpai hancur
masuk dlm gelas ,bubuh ais kiub byk2......utk 2 org minum.
1 biji manggo sederhana(buang kulit,potong)
2 cwn air masak(opah suka pekat2)
10 sb gula putih
2 sb susu cair(bgi rasa lemak2)
ais kiub
cara;
masuk semua dlm blend kecuali ais kiub,blend smpai hancur
masuk dlm gelas ,bubuh ais kiub byk2......utk 2 org minum.
Monday, April 26, 2010
kuih bakar kentang
salam semua,cuaca dikuantan hari ni hujan renyai2
bila hari hujan perut mulalah terasa lapar jeee....
dlm dut skodeng blog org opah terjumpa resepi ni
kebetulan dlm esbok opah ada 2 biji kentang yg dkt
nk exp dah.......jom tengok resepinya......
baru keluar dari oven panas lagi
p/s:opah sukat guna cawan corelle , lupa nk snap td.
bila hari hujan perut mulalah terasa lapar jeee....
dlm dut skodeng blog org opah terjumpa resepi ni
kebetulan dlm esbok opah ada 2 biji kentang yg dkt
nk exp dah.......jom tengok resepinya......
baru keluar dari oven panas lagi
p/s:opah sukat guna cawan corelle , lupa nk snap td.
rasalah ,sedap ni.....
bhn=
1 cwn kentang( dlm 2 biji sederhana yg sudah direbus,lecek)
1 1/2 cwn gandum
3 cwn santan
1 cwn gula
2 sb mambong butter
4 biji telur
secubit garam
pewarna kuning
2 sb rata bijan
2 sb minyak masak utk sapu pd loyang
cara=
blend semua bhn di atas kecuali bijan,panaskan oven
masuk bhn blend dlm loyang yg disapu minyak masak
tabur bijan dan masuk dlm oven bakar selama 1jam 45minit
tengok atas keadaan oven masing2,klau dh nampak garing angkat
sejukkan baru di potong......
bhn=
1 cwn kentang( dlm 2 biji sederhana yg sudah direbus,lecek)
1 1/2 cwn gandum
3 cwn santan
1 cwn gula
2 sb mambong butter
4 biji telur
secubit garam
pewarna kuning
2 sb rata bijan
2 sb minyak masak utk sapu pd loyang
cara=
blend semua bhn di atas kecuali bijan,panaskan oven
masuk bhn blend dlm loyang yg disapu minyak masak
tabur bijan dan masuk dlm oven bakar selama 1jam 45minit
tengok atas keadaan oven masing2,klau dh nampak garing angkat
sejukkan baru di potong......
Sunday, April 25, 2010
rendang ayam&pulut kuning
Saturday, April 24, 2010
kuih lapis versi 2
menu minum ptg hari ni........kuih lapis yg aritu guna
byk tepung beras...yg ni guna tepung gandum pulak
jom tengok resepi nya.......
bhn;
1 1/2 cwn tepung gandum
3 sb mambung tepung beras
2 sb mambung tepung jagung
1 cwn gula(ni versi manis)
5 cwn santan
garam
esen ros
pewarna merah
cara;
masuk semua bhn diatas blend smpai sebati
bahagikan dua,satu biar plain satu warna merah
panaskan pengukus, ambil 1senduk besar warna plain
isi dlm loyang biar 5 minit lepas tu warna merah pulak
buat selapis2 opah wat semua 4 lapis je sbb pkai loyang besar
bila lapisan yg akhir opah biar lebih 15 minit,tutup pengukus hendaklah
di balut dgn kain supaya air wap x titis atas kuih,biar sejuk baru potong.
baru kluar dari pengukus ,panasss lgi......
letak dlm paper cup supaya nmpak cantik
Friday, April 23, 2010
udang madu
lunch hari ni opah masak udang madu.......nk masak ayam madu
ayam x ada dlm esbok........
bhn;
1/2kg udang sederhana(gaul garam,kunyit,1 sb tepung jagong
perap 10minit)
1biji lada besar [
1 biji bawang besar [blend hancur]
2 ulas bawang putih [
2 sb madu
1 sb cili sause
1 sk gula
1 sk cuka
1/2 cwn air
garam
aji
goreng udang sebentar dan ketepikan,
cara;
tumis bhn blend smpai pecah minyak,masuk cili sause
gula,cuka dan air,garam,aji biar pekat sikit masuk udang
yang di goreng tadi.
ayam x ada dlm esbok........
bhn;
1/2kg udang sederhana(gaul garam,kunyit,1 sb tepung jagong
perap 10minit)
1biji lada besar [
1 biji bawang besar [blend hancur]
2 ulas bawang putih [
2 sb madu
1 sb cili sause
1 sk gula
1 sk cuka
1/2 cwn air
garam
aji
goreng udang sebentar dan ketepikan,
cara;
tumis bhn blend smpai pecah minyak,masuk cili sause
gula,cuka dan air,garam,aji biar pekat sikit masuk udang
yang di goreng tadi.
gambar nampak blurr je......
nasi lemak
breakfast hari ni kita org berempat mkn nasi lemak...........
opah masak sendiri........banggani sbb jarang breakfast dkt umah.
lupa taruh telur mata kerbau sbb masing2 dh lapar
5 pot rice cooker beras
6 pot rice cooker santan(1 biji kelapa)
2 helai daun pandan simpul
sedikit garam
cara;
masak macam nasi biasa dlm rice cooker.....
sambal bilis;
1 1/2 cwn ikan bilis (goreng api kecil)
4 sb cili blender
4 sb b.besar+b.putih+belacan yg sudah diblender
3 sb gula putih(klau x nk manis kurangkan)
1/2 keping kecil gula manisan
sedikit garam
sedikit aji
1 cwn air
cara;
tumis cili dan bawang smpai pecah minyak,masuk
gula putih,gula manisan dan air,masak smpai pekat sedikit
masuk 1/2 cwn bilis goreng,garam dan aji,rasa dan angkat.
hiasan;
timun
telur mata kerbau
bilis goreng yg 1 cwn td
kacang tanah goreng(opah x letak)
opah masak sendiri........banggani sbb jarang breakfast dkt umah.
lupa taruh telur mata kerbau sbb masing2 dh lapar
5 pot rice cooker beras
6 pot rice cooker santan(1 biji kelapa)
2 helai daun pandan simpul
sedikit garam
cara;
masak macam nasi biasa dlm rice cooker.....
sambal bilis;
1 1/2 cwn ikan bilis (goreng api kecil)
4 sb cili blender
4 sb b.besar+b.putih+belacan yg sudah diblender
3 sb gula putih(klau x nk manis kurangkan)
1/2 keping kecil gula manisan
sedikit garam
sedikit aji
1 cwn air
cara;
tumis cili dan bawang smpai pecah minyak,masuk
gula putih,gula manisan dan air,masak smpai pekat sedikit
masuk 1/2 cwn bilis goreng,garam dan aji,rasa dan angkat.
hiasan;
timun
telur mata kerbau
bilis goreng yg 1 cwn td
kacang tanah goreng(opah x letak)
Thursday, April 22, 2010
patin msk tempoyak
Hari ni ari khamis hb keje 1/2day,patut opah cuti masak lgi
bak kerana anak bujang ada balik umah bawa kwn sekali
opah pun terpaksa masak lah...ikan patin ni anak opah yg beri(THX)
masa opah gi putrajaya aritu,masih nampak fresh.....
bhn;
1 ekor ikan patin yg kecil(siang rendam dgn air garam dan asam keping)
1o biji cili padi(klau nk pedas lgi tambah)
1 inci kunyit hidup
3 sb tempoyak
4 cwn air
1 sk gula(klu tempoyak manis dh x payah)
garam
1 asam keping(klu tempoyak dh masam x payah)
1 btg serai(ketuk)
sedikit daun kesum
cara;
blend cili padi,kunyit,tempoyak dgn sedikit air smpai hancur
masuk dlm periok,bila dh gelegak masuk serai, ikan,gula,garam
asam keping ,bila dkt nk angkat masuk daun kesum , rasa
dan tutup api....
tag
TAG_NAK TAHU APA ADA DLM BEG OPAH.
salam ,ni opah nk jawab tag dari kisahjuliana(ank saudara opah)
tima kasih sbb sudi tag mak tam......
handbag ni dh 3thn beli,klau outstation je bawa
salam ,ni opah nk jawab tag dari kisahjuliana(ank saudara opah)
tima kasih sbb sudi tag mak tam......
handbag ni dh 3thn beli,klau outstation je bawa
Wednesday, April 21, 2010
air timun
Assalamualaikum semua,smlm lappy cuti 1hari sbb tenet sengal
nasib pg ni dh okey,tp harini x ada food entry,opah masih bz lgi,
walau pun bz xkan minuman nk beli juga,cuaca skg masih lgi panas
apa salah klau cuba air timun ni utk menyamankan tekak yg dahaga ni..
1/2 biji timun (buang kulit)
1/2 cwn air masak
1 sb madu(x isi x pa)
2 sb gula
1 cwn air batu yg sudah dikisar dgn ice shaver
cara;
blend timun dgn air,masuk madu,gula blend lgi,tapis dlm gelas yg
sudah diisi air batu kisar.....
nampak mcm air tebu,tp bukan tau......
nasib pg ni dh okey,tp harini x ada food entry,opah masih bz lgi,
walau pun bz xkan minuman nk beli juga,cuaca skg masih lgi panas
apa salah klau cuba air timun ni utk menyamankan tekak yg dahaga ni..
1/2 biji timun (buang kulit)
1/2 cwn air masak
1 sb madu(x isi x pa)
2 sb gula
1 cwn air batu yg sudah dikisar dgn ice shaver
cara;
blend timun dgn air,masuk madu,gula blend lgi,tapis dlm gelas yg
sudah diisi air batu kisar.....
nampak mcm air tebu,tp bukan tau......
Monday, April 19, 2010
Sunday, April 18, 2010
telur masin
salam semua, 2 ari opah x up date ,kerana opah berada diputrajaya
td tgh opah smpai kat umah,x sabar2 nk rebus telur masin yg opah
wat aritu arini genap 20 ari....nasib x terlampau masin.....mkn pulak
dgn gulai kawah yg beli on way balik td area permatang badak.
opah wat telur kulit coklat(yg kulit putih x da)
td tgh opah smpai kat umah,x sabar2 nk rebus telur masin yg opah
wat aritu arini genap 20 ari....nasib x terlampau masin.....mkn pulak
dgn gulai kawah yg beli on way balik td area permatang badak.
opah wat telur kulit coklat(yg kulit putih x da)
rebus 2 biji ,2biji pun ok x busuk
bhn;
1 cwn garam kasar
4 cwn air
10 biji telur ayam(klau boleh kulit putih)
cara;
telur di lap dgn tuala yg di basahkan air smpai bersih
jemur telur sekejap di tempat yg redup
garam dan air dimasak smpai hancur, biar sejuk dan tapis
sediakan bekas balang bertutup,masukkan air garam
dan telur,tutup bekas balang,biar 2 minggu atau lebih
baru direbus,selamat mencuba.
bhn;
1 cwn garam kasar
4 cwn air
10 biji telur ayam(klau boleh kulit putih)
cara;
telur di lap dgn tuala yg di basahkan air smpai bersih
jemur telur sekejap di tempat yg redup
garam dan air dimasak smpai hancur, biar sejuk dan tapis
sediakan bekas balang bertutup,masukkan air garam
dan telur,tutup bekas balang,biar 2 minggu atau lebih
baru direbus,selamat mencuba.
Thursday, April 15, 2010
agar2 tropicana
memandangkan cuaca skrg panas terik,opah terpaksalah
mencari resepi yg boleh menyejukan tekak yg asyik dahaga...
klau nk buat kuih membazir je,maklum dut bertiga,
klau buat puding dan agar2 mmg febret hb,klau x abis
boleh simpan smpai 4 atau 5 ari dlm esbok......
bhn:
1 cwn agar2 (yg sudah direndam,10gm opah suka brand kcl )
3 cwn air biasa
1/2 cwn gula
1 botol kecil air oren tropicana(angaran 2 cwn)
cara:
masak agar2 dgn air biasa smpai hancur
masuk gula,masuk air oren,biar sebentar
tutup api,biar sejuk sikit masuk dlm acuan dan masuk dlm esbok.
saja eksen letak ceri supaya nampak berseri
mencari resepi yg boleh menyejukan tekak yg asyik dahaga...
klau nk buat kuih membazir je,maklum dut bertiga,
klau buat puding dan agar2 mmg febret hb,klau x abis
boleh simpan smpai 4 atau 5 ari dlm esbok......
bhn:
1 cwn agar2 (yg sudah direndam,10gm opah suka brand kcl )
3 cwn air biasa
1/2 cwn gula
1 botol kecil air oren tropicana(angaran 2 cwn)
cara:
masak agar2 dgn air biasa smpai hancur
masuk gula,masuk air oren,biar sebentar
tutup api,biar sejuk sikit masuk dlm acuan dan masuk dlm esbok.
saja eksen letak ceri supaya nampak berseri
Wednesday, April 14, 2010
buat gifts
Monday, April 12, 2010
Agar2 kelapa muda
Hari ni pg2 lgi opah dan hb pergi hospital
sbb hb opah ada temujanji dgn doctor pakar jantung
lebih kurang kul 11.30 baru selesai dan hb dpt cuti 1 ari
balik umah teringat ada buah kelapa muda ,dut tersadai 2 ari dh,
nk buat minuman mungkin x sedap .
bhn;
1 cwn agar2 (1ogm) yg sudah direndam
1 cwn gula(kurang boleh juga)
2 cwn air kelapa muda(nk letak lebih x pa .syarat jd +2 air= 5cwn)
3 cwn air
1/2 cwn isi kelapa(nk letak lebih x pa)
1 helai daun pandan(simpul)
cara;
agar2 di masak dgn air dan daun pandan smpai hancur,
masuk gula,air kelapa,isi kelapa masak kejap tutup api
biar sejuk sikit masuk dlm acuan dan masuk dlm esbok.
Sunday, April 11, 2010
sambal tumis sotong
salam ptg ahad semua, td opah clear abis brg basah
dlm esbok utk masak tghari ni,sbb start besok opah
akan berehat selama seminggu utk masak lauk pauk.....
bhn;
6 ekor sotong
1 sb cili blend
2 sb b.besar +b.putih+belacan(tumbuk)
1 sb cili sause
1/2 cwn air asam jawa(klau nk kuah sikit 1/4 cwn je)
sedikit kicap manis
sedikit garam
sedikit aji
1 biji b.besar hiris bulat(x letak)
cara;
tumis cili blend+bawang tumbuk,tumis smpai garing
masuk cili sause,kicap manis,sotong kacau lgi
masuk air asam,garam ,aji dan b.besar potong bulat
rasa,tutup api.
dlm esbok utk masak tghari ni,sbb start besok opah
akan berehat selama seminggu utk masak lauk pauk.....
bhn;
6 ekor sotong
1 sb cili blend
2 sb b.besar +b.putih+belacan(tumbuk)
1 sb cili sause
1/2 cwn air asam jawa(klau nk kuah sikit 1/4 cwn je)
sedikit kicap manis
sedikit garam
sedikit aji
1 biji b.besar hiris bulat(x letak)
cara;
tumis cili blend+bawang tumbuk,tumis smpai garing
masuk cili sause,kicap manis,sotong kacau lgi
masuk air asam,garam ,aji dan b.besar potong bulat
rasa,tutup api.
sambal tumis sotong,singgang ikan(utk cucu) ikan goreng
Saturday, April 10, 2010
majlis pertunangan
A'kum smlm opah ada cite yg opah akan ke dungun
kerana menghadiri majlis pertunangan ank kwn opah
kwn opah ni org johor,dia ni yg ajar opah buat mee soto
tp opah terkilan sgt foto yg hb ambil semuanya video rupanya
klau ada jodoh dia org akan di satukan 1january 2011.
ni gift utk tetamu pihak lelaki yg opah ambil dr hp cabot opah
kerana menghadiri majlis pertunangan ank kwn opah
kwn opah ni org johor,dia ni yg ajar opah buat mee soto
tp opah terkilan sgt foto yg hb ambil semuanya video rupanya
klau ada jodoh dia org akan di satukan 1january 2011.
ni gift utk tetamu pihak lelaki yg opah ambil dr hp cabot opah
Friday, April 9, 2010
penat
Hari ni opah bz betol ,pg td lepas antar cucu gi tadika
opah , hb dan pak chir terus pergi bandar maran sbb hb ada
temujanji....pukul 1ptg baru selesai...lepas dh settle semua hb
ajak opah singgah mkn tghari dikedai zaharah bandar maran
opah klau cuaca terlampau panas terik,opah x selera nk mkn nasi
nasib dkt kedai tu ada jual makanan lain,
besok opah akan ke dungun pulak,nk tahu kenapa
opah pergi dungun tunggu 0pah update esok pula.
opah mkn mee kari tp pelik ada isi sayur kangkong,daging dan x da kerang..
opah , hb dan pak chir terus pergi bandar maran sbb hb ada
temujanji....pukul 1ptg baru selesai...lepas dh settle semua hb
ajak opah singgah mkn tghari dikedai zaharah bandar maran
opah klau cuaca terlampau panas terik,opah x selera nk mkn nasi
nasib dkt kedai tu ada jual makanan lain,
besok opah akan ke dungun pulak,nk tahu kenapa
opah pergi dungun tunggu 0pah update esok pula.
opah mkn mee kari tp pelik ada isi sayur kangkong,daging dan x da kerang..
Thursday, April 8, 2010
mee hoon goreng
slm ptg khamis,Atxt mcm biasa hb keje separuh ari,
lepas ambil hb dr keje,kitaorg mkn tghari dkt bt 8
kedai dkt masjid pandan x ambil foto sbb kat
situ mmg klau tghari ramai sgt org......tahu je
opah segan klau ramai org....bila dh balik umah opah
malas nk turun beli utk minum ptg......dlm esbok ada
lgi brg basah so opah goreng mee hoon merangkap
mkn mlm....
bhn =
1/2 pkt mee hoon cap terung 225gm(rendam)
1 sb cili blend
2 sb(b.putih+b.besar+1sk udang kering )tumbuk
2 sb sos cili
1 sb sos tomato
3 sb kicap manis
2 sb kicap masin
sedikit aji
1/2 sk garam
2 ekor sotong kecil(badan shj)
5 ekor udang
sedikit isi ayam
sedikit kobis
sedikit karot
sedikit daun sup(tabur)
1 cwn air(klau mee rendam lama 1/2 cwn je)
cara;
tumis lada +bawang tumbuk yg berserta udang kering
biar pecah minyak masuk bhn basah td,masuk cili sos
tomato sause,kicap ,garam,aji bila dh okey masuk sayur
masuk mee hoon kacau masuk air,bila kering rasa,angkat
dan hidangkan.
Wednesday, April 7, 2010
ayam goreng
A'kum ayam ni opah goreng tgh td.nk kta ayam goreng
berempah malu pulak, isi rempah kari sikit je..........
tp family opah panggil ayam goreng berempah...
apa2 je lah ya...janji opah share resepi.....
utk 6 ketul ayam;
2 biji cili padi
2 biji b.putih
sedikit halia
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
1 btg serai(potong halus2)
1/2 sk garam
1 sk rempah kari daging
cara;
tumbuk semua bahan kecuali rempah kari,
masuk dlm ayam,gaul rata,masuk rempah kari
gaul lgi,perap 1jam,baru goreng dgn minyak byk
goreng hingga garing,baru angkat.
kuih kasidah
harini baru dpt mencuba buat kuih ni,
resepinya opah dpt thn lepas dari kakak opah yg sulung
kak long...dut dkt trganu....jgn marah ya...adik mu
tepek resepi kat sini....thx...rinduuu lama x gi ganu....
bahan;
1 cwn tepung gandum(goreng tanpa minyak,biar sejuk)
2 1/2 cwn santan(klau x kepit, nk letak dlm loyang 2cwn)
1 cwn gula(bleh kurangkan)
2 biji telur
secubit garam
sedikit pewarna kuning
1 helai daun pandan(simpul)
1_2 sb minyak sapi
1 biji b .besar(buat bawang goreng)
cara;
tepung,gula,santan,telur,garam,pewarna kuning di blend,
masuk dlm kuali kacau dgn api perlahan +daun pandan
kacau smpai pekat bila dkt nk masak masuk minyak sapi
kacau lgi smpai x melekat pd kuali(lebih kurang 45_50 mnit)
bila sejuk sikit, kepit dan tabur bawang goreng(klau kepit
guna plastik nnti melekat pd tangan)
Tuesday, April 6, 2010
koya sungguh
tom yam simple
A'kum selamat tgh semua..hari ni opah masak masakan thailand,
rasanya semua org tahu memasaknya......senang je kan.....
tp x tahu ank opah ingat x resepi dan cara2nya....
ni ma dh buat n3 nnti next week ma dtg boleh ma rasa
yg ank ma masak pulak....
utk 2 org mkn;
2 ekor sotong(yg kecil)
5 ekor udang
sedikit isi ayam
3 cwn air
1 btg serai(potong 2 ketuk)
1 biji limau nipis (perah air)
3 biji cili padi ketuk_opah x letak
1 sb pes tom yam_x letak wat yg sendiri
1 sb pes sendiri(lada blend+b.besar+b.putih+belacan)
1/2 sk gula
garam
aji
1 sk air t.jagung(utk nmpak pekat sikit)
3 helai daun limau purut(koyakkan)
1 biji b.besar(belah 4)
cara;
tumis pes tom yam dgn sedikit minyak,biar garing
masuk air,gula,garam,aji,serai dan air limau nipis
biar betul2 mengelegak,masuk ayam,air t.jagung
rasa masin,masam(klau x ckup masam +1 asam keping)
masuk sotong,udang,daun limau,b.besar yg di belah 4
biar sebentar,baru diangkat.
Subscribe to:
Posts (Atom)