Friday, April 30, 2010

Air jagung

today n tomorrow x masak,besok ada 2 jemputan khwin
satu di tmn alam perdana,Indera mahkota 12,satu di
dewan kompleks penyayang,jln pintasan Indera mahkota
jom......kita pekena dgn air jagung......

bhn;
3 sb pati air jagung(cap double lion)
3 sb susu cair
4 sb gula
1 cwn air masak sejuk
ice cube/ice kisar

cara;
satukan semua kacau sebati,masuk dlm gelas yg berisi
ice cube atau ice kisar.


pati jagung ni berat 375ml dgn harga rm 1.90 sebotol ....

Thursday, April 29, 2010

menu harini

hari ni hari khamis,cucu opah x gi tadika lgi......
smlm teacher dia call badan nampak lembik
0pah bawa gi jumpa doc......deman rupanya....
temperature tinggi kta doc....so opah x boleh
gi mana2 pas ambil hb dr keje tgharini.....layan je resepi ulangan....
sambal tumis sotong,ikan goreng,hati goreng dan tom yam.....






tom yam khas utk cucu x pedas,kuah kena byk,isi ayam je.....

Wednesday, April 28, 2010

sardin goreng

hari ni opah masak ringkas je,itu pun sbb hb dh gertak.....
slm opah ada bagitau dkt hb opah x nk masak dh
hb ckp okeylah besok hb nk jual dapur&periuk vision
dlm tenet mudah .com murah2......

bhn;
1 tin kecil sardin(tos sos,goreng ikan sardin dgn api kecil,tutup
dgn tudung periuk,ketepikan)
1 sb cili blend +b.besar+b.putih)
1/2 cwn air
1 biji b.besar potong bulat
1 ulas b.putih ketuk
sedikit garam
sedikit aji
sedikit gula
sedikit air asam jawa

cara;
panaskan kuali,tumis b.putih,cili blender smpai pecah minyak
masuk sos ikan sardin,asam jawa,gula,garam,aji dan air ,biar
mengelegak baru masuk b.besar potong bulat,rasa dan angkat.






seorang seketul,makan dgn nasi panas2......

Tuesday, April 27, 2010

Air manggo

Sluurppp!!!....sedapnya dpt minum air manggo ni...
penyejuk anak tekak ni dimusim panas...........:)
manggo ni kwn opah yg bagi THX.....byk2...


tengok tu dkt luar cuaca panaskan.....


opah pkai blend kecil,opah x da blend yg khas buat jus




1 biji manggo sederhana(buang kulit,potong)
2 cwn air masak(opah suka pekat2)
10 sb gula putih
2 sb susu cair(bgi rasa lemak2)
ais kiub

cara;
masuk semua dlm blend kecuali ais kiub,blend smpai hancur
masuk dlm gelas ,bubuh ais kiub byk2......utk 2 org minum.

Monday, April 26, 2010

kuih bakar kentang

salam semua,cuaca dikuantan hari ni hujan renyai2
bila hari hujan perut mulalah terasa lapar jeee....
dlm dut skodeng blog org opah terjumpa resepi ni
kebetulan dlm esbok opah ada 2 biji kentang yg dkt
nk exp dah.......jom tengok resepinya......

baru keluar dari oven panas lagi
p/s:opah sukat guna cawan corelle , lupa nk snap td.

rasalah ,sedap ni.....

bhn=


1 cwn kentang( dlm 2 biji sederhana yg sudah direbus,lecek)


1 1/2 cwn gandum


3 cwn santan


1 cwn gula


2 sb mambong butter


4 biji telur


secubit garam


pewarna kuning


2 sb rata bijan


2 sb minyak masak utk sapu pd loyang





cara=


blend semua bhn di atas kecuali bijan,panaskan oven


masuk bhn blend dlm loyang yg disapu minyak masak


tabur bijan dan masuk dlm oven bakar selama 1jam 45minit


tengok atas keadaan oven masing2,klau dh nampak garing angkat


sejukkan baru di potong......



Sunday, April 25, 2010

rendang ayam&pulut kuning

Dinner mlm tadi...........menu ulangan,hari ni cuti masak
sbb rendang ayam ada lgi...resepi rendang ada di lebal ayam
resepi pulut klau x silap dkt label resepi......




buat 1cwn je pulut,mcm biasa masak dlm microwave

Saturday, April 24, 2010

kuih lapis versi 2

menu minum ptg hari ni........kuih lapis yg aritu guna


byk tepung beras...yg ni guna tepung gandum pulak


jom tengok resepi nya.......






bhn;


1 1/2 cwn tepung gandum


3 sb mambung tepung beras


2 sb mambung tepung jagung


1 cwn gula(ni versi manis)


5 cwn santan


garam


esen ros


pewarna merah




cara;


masuk semua bhn diatas blend smpai sebati


bahagikan dua,satu biar plain satu warna merah


panaskan pengukus, ambil 1senduk besar warna plain


isi dlm loyang biar 5 minit lepas tu warna merah pulak


buat selapis2 opah wat semua 4 lapis je sbb pkai loyang besar


bila lapisan yg akhir opah biar lebih 15 minit,tutup pengukus hendaklah


di balut dgn kain supaya air wap x titis atas kuih,biar sejuk baru potong.


baru kluar dari pengukus ,panasss lgi......

letak dlm paper cup supaya nmpak cantik

Friday, April 23, 2010

udang madu

lunch hari ni opah masak udang madu.......nk masak ayam madu
ayam x ada dlm esbok........

bhn;
1/2kg udang sederhana(gaul garam,kunyit,1 sb tepung jagong
perap 10minit)

1biji lada besar [
1 biji bawang besar [blend hancur]
2 ulas bawang putih [

2 sb madu
1 sb cili sause
1 sk gula
1 sk cuka
1/2 cwn air
garam
aji


goreng udang sebentar dan ketepikan,

cara;

tumis bhn blend smpai pecah minyak,masuk cili sause
gula,cuka dan air,garam,aji biar pekat sikit masuk udang
yang di goreng tadi.




gambar nampak blurr je......

nasi lemak

breakfast hari ni kita org berempat mkn nasi lemak...........
opah masak sendiri........banggani sbb jarang breakfast dkt umah.



lupa taruh telur mata kerbau sbb masing2 dh lapar


bhn nasi;

5 pot rice cooker beras

6 pot rice cooker santan(1 biji kelapa)

2 helai daun pandan simpul

sedikit garam



cara;

masak macam nasi biasa dlm rice cooker.....





sambal bilis;

1 1/2 cwn ikan bilis (goreng api kecil)

4 sb cili blender

4 sb b.besar+b.putih+belacan yg sudah diblender

3 sb gula putih(klau x nk manis kurangkan)

1/2 keping kecil gula manisan

sedikit garam

sedikit aji

1 cwn air





cara;

tumis cili dan bawang smpai pecah minyak,masuk

gula putih,gula manisan dan air,masak smpai pekat sedikit

masuk 1/2 cwn bilis goreng,garam dan aji,rasa dan angkat.



hiasan;

timun

telur mata kerbau

bilis goreng yg 1 cwn td

kacang tanah goreng(opah x letak)

Thursday, April 22, 2010

patin msk tempoyak


Hari ni ari khamis hb keje 1/2day,patut opah cuti masak lgi
bak kerana anak bujang ada balik umah bawa kwn sekali
opah pun terpaksa masak lah...ikan patin ni anak opah yg beri(THX)
masa opah gi putrajaya aritu,masih nampak fresh.....
bhn;
1 ekor ikan patin yg kecil(siang rendam dgn air garam dan asam keping)
1o biji cili padi(klau nk pedas lgi tambah)
1 inci kunyit hidup
3 sb tempoyak
4 cwn air
1 sk gula(klu tempoyak manis dh x payah)
garam
1 asam keping(klu tempoyak dh masam x payah)
1 btg serai(ketuk)
sedikit daun kesum
cara;
blend cili padi,kunyit,tempoyak dgn sedikit air smpai hancur
masuk dlm periok,bila dh gelegak masuk serai, ikan,gula,garam
asam keping ,bila dkt nk angkat masuk daun kesum , rasa
dan tutup api....

tag

TAG_NAK TAHU APA ADA DLM BEG OPAH.
salam ,ni opah nk jawab tag dari kisahjuliana(ank saudara opah)
tima kasih sbb sudi tag mak tam......


handbag ni dh 3thn beli,klau outstation je bawa

purse ni dh 4thn beli,masa dut kl ,beli kat sogo

ni wajib ada dlm purse,kad Atm,kad kredit,lesen kete,bonuslink
chicky club(KFC) my kid cucu,eeh mykad opah mana.....x letak td.




tisu,xxxxxx(org perempuan je tahu)minyak wangi,balm,kunci kete dan kunci umh.



ni kes klau gi kenduri,panasss opah x tahan,duit x payahlah ciput sgt...
oooh lupa hp tgh pukul gambar x boleh tangkap





Wednesday, April 21, 2010

air timun

Assalamualaikum semua,smlm lappy cuti 1hari sbb tenet sengal
nasib pg ni dh okey,tp harini x ada food entry,opah masih bz lgi,
walau pun bz xkan minuman nk beli juga,cuaca skg masih lgi panas
apa salah klau cuba air timun ni utk menyamankan tekak yg dahaga ni..


1/2 biji timun (buang kulit)
1/2 cwn air masak
1 sb madu(x isi x pa)
2 sb gula
1 cwn air batu yg sudah dikisar dgn ice shaver

cara;
blend timun dgn air,masuk madu,gula blend lgi,tapis dlm gelas yg
sudah diisi air batu kisar.....



nampak mcm air tebu,tp bukan tau......

ni timun yg opah pkai muda dan fresh lagi


Monday, April 19, 2010

menu hari ni

menu hari ni........malas nak celoteh,layan je.............

buat dadih segera

buat separuh,ambil dr putrajaya ,pakai cap ni,opah kurangkan air 1/2 cwn
resepi ada dibelakang paket....

buat roti jala utk minum ptg,cicah dgn kari ayam(beli)

Sunday, April 18, 2010

telur masin

salam semua, 2 ari opah x up date ,kerana opah berada diputrajaya
td tgh opah smpai kat umah,x sabar2 nk rebus telur masin yg opah
wat aritu arini genap 20 ari....nasib x terlampau masin.....mkn pulak
dgn gulai kawah yg beli on way balik td area permatang badak.




opah wat telur kulit coklat(yg kulit putih x da)

rebus 2 biji ,2biji pun ok x busuk

bhn;


1 cwn garam kasar


4 cwn air


10 biji telur ayam(klau boleh kulit putih)








cara;


telur di lap dgn tuala yg di basahkan air smpai bersih


jemur telur sekejap di tempat yg redup


garam dan air dimasak smpai hancur, biar sejuk dan tapis


sediakan bekas balang bertutup,masukkan air garam


dan telur,tutup bekas balang,biar 2 minggu atau lebih


baru direbus,selamat mencuba.



Thursday, April 15, 2010

agar2 tropicana

memandangkan cuaca skrg panas terik,opah terpaksalah
mencari resepi yg boleh menyejukan tekak yg asyik dahaga...
klau nk buat kuih membazir je,maklum dut bertiga,
klau buat puding dan agar2 mmg febret hb,klau x abis
boleh simpan smpai 4 atau 5 ari dlm esbok......

bhn:
1 cwn agar2 (yg sudah direndam,10gm opah suka brand kcl )
3 cwn air biasa
1/2 cwn gula
1 botol kecil air oren tropicana(angaran 2 cwn)

cara:
masak agar2 dgn air biasa smpai hancur
masuk gula,masuk air oren,biar sebentar
tutup api,biar sejuk sikit masuk dlm acuan dan masuk dlm esbok.


saja eksen letak ceri supaya nampak berseri

dpt 12 dlm bekas gelas kecil

opah guna air oren ni lah(335ml)



Wednesday, April 14, 2010

buat gifts

Assalamualaikum semua pd rakan blogger,
2 hari ni opah bz sikit dut tlg kwn opah buat gifts
utk kawinkan ank 1 mei ni. ni opah rehat jap...
sambil tu dut gadap lappy buat n3 nk tunjuk
dkt ank2 ma tgh bz (bleh gi kl lusa dgn tangan kosong je)






coklat utk budak2 yg diikat riben

beg mengkuang utk rombongan lelaki



yg di isi dgn beg hp,lilin dan kotak letak lipstick



utk tetamu yg dtg beg hp



yg di isi coklat,asam jawa dan bepang






bekas lilin kena letak rambu2(betul x ni)





dh letak lilin







kena ikat riben







yg dh siap ,tema putih dan merah






































































Monday, April 12, 2010

Agar2 kelapa muda

p/s: tu lah alat yg opah guna utk kikis isi kelapa

Hari ni pg2 lgi opah dan hb pergi hospital

sbb hb opah ada temujanji dgn doctor pakar jantung

lebih kurang kul 11.30 baru selesai dan hb dpt cuti 1 ari

balik umah teringat ada buah kelapa muda ,dut tersadai 2 ari dh,

nk buat minuman mungkin x sedap .



bhn;

1 cwn agar2 (1ogm) yg sudah direndam

1 cwn gula(kurang boleh juga)

2 cwn air kelapa muda(nk letak lebih x pa .syarat jd +2 air= 5cwn)

3 cwn air

1/2 cwn isi kelapa(nk letak lebih x pa)

1 helai daun pandan(simpul)





cara;

agar2 di masak dgn air dan daun pandan smpai hancur,

masuk gula,air kelapa,isi kelapa masak kejap tutup api

biar sejuk sikit masuk dlm acuan dan masuk dlm esbok.












Sunday, April 11, 2010

sambal tumis sotong

salam ptg ahad semua, td opah clear abis brg basah
dlm esbok utk masak tghari ni,sbb start besok opah
akan berehat selama seminggu utk masak lauk pauk.....


bhn;
6 ekor sotong
1 sb cili blend
2 sb b.besar +b.putih+belacan(tumbuk)
1 sb cili sause
1/2 cwn air asam jawa(klau nk kuah sikit 1/4 cwn je)
sedikit kicap manis
sedikit garam
sedikit aji
1 biji b.besar hiris bulat(x letak)

cara;
tumis cili blend+bawang tumbuk,tumis smpai garing
masuk cili sause,kicap manis,sotong kacau lgi
masuk air asam,garam ,aji dan b.besar potong bulat
rasa,tutup api.


sambal tumis sotong,singgang ikan(utk cucu) ikan goreng

Saturday, April 10, 2010

majlis pertunangan

A'kum smlm opah ada cite yg opah akan ke dungun
kerana menghadiri majlis pertunangan ank kwn opah
kwn opah ni org johor,dia ni yg ajar opah buat mee soto
tp opah terkilan sgt foto yg hb ambil semuanya video rupanya
klau ada jodoh dia org akan di satukan 1january 2011.





ni gift utk tetamu pihak lelaki yg opah ambil dr hp cabot opah

Friday, April 9, 2010

penat

Hari ni opah bz betol ,pg td lepas antar cucu gi tadika
opah , hb dan pak chir terus pergi bandar maran sbb hb ada
temujanji....pukul 1ptg baru selesai...lepas dh settle semua hb
ajak opah singgah mkn tghari dikedai zaharah bandar maran
opah klau cuaca terlampau panas terik,opah x selera nk mkn nasi
nasib dkt kedai tu ada jual makanan lain,
besok opah akan ke dungun pulak,nk tahu kenapa
opah pergi dungun tunggu 0pah update esok pula.





opah mkn mee kari tp pelik ada isi sayur kangkong,daging dan x da kerang..

Thursday, April 8, 2010

mee hoon goreng

p/s: masakan opah x bleh pedas sbb ada cucu, klau nk pedas kena mkn dgn lada jeruk...

slm ptg khamis,Atxt mcm biasa hb keje separuh ari,

lepas ambil hb dr keje,kitaorg mkn tghari dkt bt 8

kedai dkt masjid pandan x ambil foto sbb kat

situ mmg klau tghari ramai sgt org......tahu je

opah segan klau ramai org....bila dh balik umah opah

malas nk turun beli utk minum ptg......dlm esbok ada

lgi brg basah so opah goreng mee hoon merangkap

mkn mlm....



bhn =

1/2 pkt mee hoon cap terung 225gm(rendam)

1 sb cili blend

2 sb(b.putih+b.besar+1sk udang kering )tumbuk

2 sb sos cili

1 sb sos tomato

3 sb kicap manis

2 sb kicap masin

sedikit aji

1/2 sk garam



2 ekor sotong kecil(badan shj)

5 ekor udang

sedikit isi ayam

sedikit kobis

sedikit karot

sedikit daun sup(tabur)

1 cwn air(klau mee rendam lama 1/2 cwn je)





cara;

tumis lada +bawang tumbuk yg berserta udang kering

biar pecah minyak masuk bhn basah td,masuk cili sos

tomato sause,kicap ,garam,aji bila dh okey masuk sayur

masuk mee hoon kacau masuk air,bila kering rasa,angkat

dan hidangkan.

Wednesday, April 7, 2010

ayam goreng


A'kum ayam ni opah goreng tgh td.nk kta ayam goreng

berempah malu pulak, isi rempah kari sikit je..........

tp family opah panggil ayam goreng berempah...

apa2 je lah ya...janji opah share resepi.....


utk 6 ketul ayam;


2 biji cili padi

2 biji b.putih

sedikit halia

sedikit kunyit hidup

sedikit lengkuas

1 btg serai(potong halus2)

1/2 sk garam

1 sk rempah kari daging


cara;

tumbuk semua bahan kecuali rempah kari,

masuk dlm ayam,gaul rata,masuk rempah kari

gaul lgi,perap 1jam,baru goreng dgn minyak byk

goreng hingga garing,baru angkat.

kuih kasidah


harini baru dpt mencuba buat kuih ni,

resepinya opah dpt thn lepas dari kakak opah yg sulung

kak long...dut dkt trganu....jgn marah ya...adik mu

tepek resepi kat sini....thx...rinduuu lama x gi ganu....


bahan;

1 cwn tepung gandum(goreng tanpa minyak,biar sejuk)

2 1/2 cwn santan(klau x kepit, nk letak dlm loyang 2cwn)

1 cwn gula(bleh kurangkan)

2 biji telur

secubit garam

sedikit pewarna kuning

1 helai daun pandan(simpul)

1_2 sb minyak sapi

1 biji b .besar(buat bawang goreng)



cara;

tepung,gula,santan,telur,garam,pewarna kuning di blend,

masuk dlm kuali kacau dgn api perlahan +daun pandan

kacau smpai pekat bila dkt nk masak masuk minyak sapi

kacau lgi smpai x melekat pd kuali(lebih kurang 45_50 mnit)

bila sejuk sikit, kepit dan tabur bawang goreng(klau kepit

guna plastik nnti melekat pd tangan)



Tuesday, April 6, 2010

koya sungguh

Baru jap td ma terima surat ni....malas nk cite layannn.......je


terkejut gak ingat surat apa......

bila buka wow....klau menang dpt kete besar :)
HONDA CITY


dia suruh kau masak,jgn mkn kedai dahhh.....


dia ni free gift utk cuba




tom yam simple


A'kum selamat tgh semua..hari ni opah masak masakan thailand,

rasanya semua org tahu memasaknya......senang je kan.....

tp x tahu ank opah ingat x resepi dan cara2nya....

ni ma dh buat n3 nnti next week ma dtg boleh ma rasa

yg ank ma masak pulak....


utk 2 org mkn;

2 ekor sotong(yg kecil)

5 ekor udang

sedikit isi ayam

3 cwn air

1 btg serai(potong 2 ketuk)

1 biji limau nipis (perah air)

3 biji cili padi ketuk_opah x letak

1 sb pes tom yam_x letak wat yg sendiri

1 sb pes sendiri(lada blend+b.besar+b.putih+belacan)

1/2 sk gula

garam

aji

1 sk air t.jagung(utk nmpak pekat sikit)

3 helai daun limau purut(koyakkan)

1 biji b.besar(belah 4)


cara;


tumis pes tom yam dgn sedikit minyak,biar garing

masuk air,gula,garam,aji,serai dan air limau nipis

biar betul2 mengelegak,masuk ayam,air t.jagung

rasa masin,masam(klau x ckup masam +1 asam keping)

masuk sotong,udang,daun limau,b.besar yg di belah 4

biar sebentar,baru diangkat.