harini baru dpt mencuba buat kuih ni,
resepinya opah dpt thn lepas dari kakak opah yg sulung
kak long...dut dkt trganu....jgn marah ya...adik mu
tepek resepi kat sini....thx...rinduuu lama x gi ganu....
bahan;
1 cwn tepung gandum(goreng tanpa minyak,biar sejuk)
2 1/2 cwn santan(klau x kepit, nk letak dlm loyang 2cwn)
1 cwn gula(bleh kurangkan)
2 biji telur
secubit garam
sedikit pewarna kuning
1 helai daun pandan(simpul)
1_2 sb minyak sapi
1 biji b .besar(buat bawang goreng)
cara;
tepung,gula,santan,telur,garam,pewarna kuning di blend,
masuk dlm kuali kacau dgn api perlahan +daun pandan
kacau smpai pekat bila dkt nk masak masuk minyak sapi
kacau lgi smpai x melekat pd kuali(lebih kurang 45_50 mnit)
bila sejuk sikit, kepit dan tabur bawang goreng(klau kepit
guna plastik nnti melekat pd tangan)
2 comments:
Mak tam, xpenah mkn la kuih ni. Rase cam kuih cara berlauk ke?
kak ana;ya ke...x.. rasa mcm kuih bakar skit,betul ke ni..wat malu
pulak opah ni....
Post a Comment