Tuesday, February 2, 2010

puding tapai

boleh dpt lebih kurang 25_26 biji



bhn A
15 biji telur besar
2 cwn air
3 helai daun pandan
1 tin susu pekat
5 sb gula
sedikit warna hijau

blend bhn A , kemudian tapis pkai tapis teh (halus)....ketepikan

bhn B
1 tin susu cair ideal
1/2 tin susu pekat
1/4 cwn gula
4 cwn air masak
3 sb penuh tepung kastard/di bancuh sdkit air
1 merah telur
2 penutup vanilla esen
1/2 cwn kismis

masuk bhn B kedlm periuk,masak dgn api slow,pas tu masuk tepung
kastard + merah telur+air yg sudah ditapis ......bila dh pekat
masuk kismis dan vanilla.....biar dideh kejap tutup api....

bhnC
1 cwn gula
1 cwn air

goreng gula smpai perang dan cair,pastu masuk air ,biar sebentar baru tutup api.

bhanD
2 pkt tapai ubi/lenyekkan

cara;
panaskan acuan kecil2 dlm pengukus, bubuh 1 sk bhn C,kemudian 1sk bhn D,kemudian bhn A jgn penuh sgt,kukus selama 15 minit.buat smpai abis,bila sejuk baru keluarkan dr acuan.
bila dh masak semua baru masuk kedlm bhn B.puding tapai ni sedap mkn apabila sejuk.

No comments: