
harini baru dpt mencuba buat kuih ni,
resepinya opah dpt thn lepas dari kakak opah yg sulung
kak long...dut dkt trganu....jgn marah ya...adik mu
tepek resepi kat sini....thx...rinduuu lama x gi ganu....
bahan;
1 cwn tepung gandum(goreng tanpa minyak,biar sejuk)
2 1/2 cwn santan(klau x kepit, nk letak dlm loyang 2cwn)
1 cwn gula(bleh kurangkan)
2 biji telur
secubit garam
sedikit pewarna kuning
1 helai daun pandan(simpul)
1_2 sb minyak sapi
1 biji b .besar(buat bawang goreng)
cara;
tepung,gula,santan,telur,garam,pewarna kuning di blend,
masuk dlm kuali kacau dgn api perlahan +daun pandan
kacau smpai pekat bila dkt nk masak masuk minyak sapi
kacau lgi smpai x melekat pd kuali(lebih kurang 45_50 mnit)
bila sejuk sikit, kepit dan tabur bawang goreng(klau kepit
guna plastik nnti melekat pd tangan)
Mak tam, xpenah mkn la kuih ni. Rase cam kuih cara berlauk ke?
ReplyDeletekak ana;ya ke...x.. rasa mcm kuih bakar skit,betul ke ni..wat malu
ReplyDeletepulak opah ni....