Salam....malas nak celoteh arini ..........
bhn:
1cwn agar2 yg sudah direndam
1/2 cwn gula
5 cwn air
pewarna hijau
esen pisang
cara:
masak agar2 dgn air smpai hancur .bila dh hancur masuk gula,
pewarna dan esen pisang ,tutup api...
utk buih:
4 biji putih telur
cara;
pukul putih telur dgn mixer smpai gebu,( klu terbalikkan
putih x akan jatuh).bila dh betul2 gebu masuk dlm agar2 yg suam td
dlm bekas besar pukul dgn hand wisk smpai sebati dan masuk dlm acuan
kecil2 pastu masuk dlm esbok biar beku...
kuah puding:
1/2 tin susu cair(ideal)
1/2 cwn susu pekat
1 tin susu cair air masak
1 sb mambung t.kastard
1/2 cwn gula(boleh kurang)
1 biji kuning telur
1 sk vanilla
sedikit kismis
cara:
susu cair,air,susu pekat,gula dikacau atas api perlahan,
tepung kastad,kuning telur dibancuh 3 sb air(tapis) bila
dh mengelegak masuk bhn yg ditapis td kacau lagi,masuk
vanilla tutup api, masuk kismis biar sejuk pastu masuk dlm esbok.
No comments:
Post a Comment