menu ptg ni opah wat kuih koci,lama sgt x buat kuih ni,
kuih ni opah wat sikit je dpt dlm 25 biji,tu pun byk bgi opah.
tapi x pa jiran opah ni minat sgt kuih org melayu,
bhn2
2cwn tepung pulut
3/4 cwn santan cair
sedikit garam
cara;
bhan2 diatas dibancuh supaya menjadi doh,
apabila dh sebati ketepikan.
bhan dadih;
1 1/2 cwn santan pekat
1 1/2 sb tepung beras
sedikit garam
cara;
masukkan bhn dadih dlm periuk,
masak dadih dgn api slow,biar menggelegak baru angkat.
inti;(saja wat lebih)
1biji kelapa parut
3 keping gula bulat
1helai daun pandan
sedikit garam
gula putih ikut manis
sedikit t.jagong(bancuh dgn air)
1cwn air
cara;
air + gula bulat+gula putih+daun pandan . bila dh cair,
msuk kelapa ,bila dh pekat sedikit msuk air t.jagong.
tutup api,biar sejuk.
mula2 ambil sedikit doh,leper kan masuk inti,bulatkan celup dlm
dadih, ambil daun pisang yg dh dilayur atas api ,ambil doh yg dicelup dlm dadih, bungkus kuih koci smpai abis.baru di kukus dgn api slow selama 15 minit.
smpai abis,
No comments:
Post a Comment