Monday, October 4, 2010

Paprik ayam

Lauk lunch tadi.......masak simple saja........bubuh apa yg ada dlm esbok
harini x gi beli barang basah sbb besok dah start gantung periuk........




opah suka kuah byk......klau nk kuah sikit ....kurang air dan tepung
jagong.......


bhn:
1 cwn isi ayam yg sudah dipotong
1/2 btg carot potong ikut suka
4 helai daun limau purut
1 btg serai potong 3(ketuk)
1 biji b.putih (ketuk)
1 sk cili blend
1/2 sk b.besar blend
2-3 sb cili sause
1 sb tomato sause
1 sb sos tiram
1/2 cwn air
1/2 sk t.jagong dibancuh dgn 1/4 cwn air
gula/garam/aji
boleh tambah sayur bunga kobis dan jagong muda
klau nak pedas ketuk cili padi 2-3 biji

cara:
ayam di gaul garam dan kunyit dan digoreng bila dh masak.....angkat
ketepikan.....tumis b.putih......masuk cili blend,bawang blend dan cili sause
tomato sause,sos tiram.....biar kejap masuk air, bila dah gelegak masuk sayur
serai,daun limau purut dan air tepung jagong td........biar sebentar bubuh gula
garam dan aji........rasa dan angkat.......curah pd isi ayam yg telah digoreng td.

1 comment:

Anonymous said...

mama, yang ni laaaa...

http://www.annathered.com/2010/09/29/how-to-make-a-heart-shaped-egg/