malas lagi nak buat sbb klau makan berdua je.....so tunggu
anak2 balik baru opah buat......opah buat berbuka semalam....
bhn:dpt 5 mangkuk kecil
1/2 cwn pulut hitam(klau boleh yg dr kelantan)
1/2 cwn gula pasir
2 keping gula manisan
2 1/2 cwn santan
4 cwn air
1 helai daun pandan(simpul)
secubit garam
cara:
basuh beras pulut masak dgn 4 cwn air .......api slow,bila pulut
dah empuk(klu x empuk tambah air lgi) masuk gula nisan,gula
pasir,daun pandan,garam....santan.....rasa manis...tutup api.....
bhn utk santan pekat:
1/2 cwn santan pekat
1 sk rata tepung jagung
secubit garam
cara:
campur semua bhn diatas kacau atas api sekejap(jgn smpai gelegak)
bila dh sejuk masuk dlm esbok....masa nak makan bubur baru curah
No comments:
Post a Comment