malam tadi opah terlebih rajin.... buat kunyah2 sambil tengok tv.....x sedar tinggal separuh
tupperware .....buat pun bkn byk sgt guna satu cawan tepong je....
bhn-bhn
1 cwn tepong gandum
1 sb minyak masak *
1 sk rata garam *
1/4 cwn air * klau x cukup masa uli tambah air biasa
cara-cara
campur bhn bertanda * dan kacau smpai garam larut.....masuk dlm tepong,uli smpai
licin mcm buat doh karipap.....bulat2kan jadi 4 ketul...ambil satu ketul canai nipis-nipis
sambil tu tabur gandum sikit atas doh yg kita canai tadi...potong memanjang dan goreng
garing ....biarkan sejuk 15minit baru sira dgn gula mcm buat kuih keria.....tp klau nak
senang lagi....lepas angkat dari dapur terus tabur gula kastor.
Try to cook so that it will surprise a little, agreeably and astonish slightly, without shocking
Wednesday, May 23, 2012
Tuesday, May 22, 2012
sambal ikan

buat breakfast pagi tadi............makan dgn pulut, sedap juga...ada sapa2 yg x habis
ikan goreng semalam boleh cuba buat sambal ni .....ikan goreng ni opah kumpul 3 hari
baru dpt buat sambal ni.....sbb skrg opah x masak lauk dah opah ambil katering dah
masuk 4 bulan. ok opah tepek resepi kat bawah ni.
bhn:
2 1/2 cwn ikan goreng smlm-yg isi shj-tumbuk
1 biji b.besar*
3 ulas b.putih*
3 btg serai*
sedikit halia*
1 sk lada hitam*
sikit air utk blend
3/4 cwn kelapa parut
garam,gula sikit dan aji
blend bhn bertanda * dgn air .....masuk dlm kuali + ikan tumbuk dan kelapa parut
kacau bila hampir kering masuk gula,aji,garam (jgn byk ikan goreng dh ada garam)
kacau lgi smpai betul2 kering....tutup api.
Subscribe to:
Posts (Atom)