Wednesday, May 26, 2010

nasi minyak

Dinner malam tadi................


terlebih pewarna kuning......tapi ok gak.....rasanya.....


bhn nasi:
4 pot rice cooker beras
51/2 pot rice cooker air(bergantung pd beras)
1/2 biji b.besar(tumbuk)
2 biji b.putih (tumbuk)
1/2 inci halia(tumbuk)
1 helai daun pandan(simpul)
2 sb minyak masak
2 sb merjerin
1 sb minyak sapi
2 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sb susu pekat
garam
sedikit pewarna kuning

cara:
tumis bahan rempah 4 sekawan,daun pandan dan bhn tumbuk
bila dah wangi masuk air,garam, susu pekat , pewarna kuning
bila dah mengelegak masuk kedlm beras yg sudah di basuh
bolehlah masak nasi guna periuk rice cooker smpai masak....

kari ayam:
1/2 ekor ayam
3 sb rempah kari ayam
1 sb cili blend
1/2 biji b.besar(tumbuk)
2 biji b.putih(tumbuk)
1 inci halia(tumbuk)
3 cwn santan
rempah 4sekawan sama byk diatas
1 keping asam gelugur
2 biji kentang
garam/gula

cara:
tumis rempah 4 sekawan,masuk bhn tumbuk dan cili,bila dah wangi
masuk rempah kari yg dibancuh sedikit air,tumis smpai pecah
minyak baru masuk ayam dan santan,kentang,gula ,garam,asam gelugur
biar mengelegak rasa dan angkat....

bhn acar mentah:
1/2 biji timun
sedikit carrot
1/2 biji cili besar(potong
1/2 biji b.besar(potong)
1 sb gula
1 sb cili sause
2 sb cuka
garam

cara:
gaul semua,biar sebentar baru rasa....jgn isi air....

No comments: