Sunday, May 16, 2010

nasi ayam simple

salam semua, menu tengahari ni opah buat nasi ayam, rasa nya dh dkt10 thn
opah x masak nasi ayam,asik masak nasi biasa,nasi lemak dan nasi minyak,
ni klau anak opah tengok n3 ni mesti pelik ngapa ma nya tiba2 masak nasi ayam
ni kes ma tengok hari2 iklan dkt tv nasi ayam penyet anis sup utara....




simple je x ada tomato,x ada salad,cuma ada timun dan kobis je.....


bhn nasi;
3 pot rice cooker beras
31/2 '' '' air rebusan ayam
2 biji bawang putih (tumbuk)
1 /2 inci halia (tumbuk)
1 sb sos tiram
3 sb merjerin
sedikit garam
1 helai daun pandan(simpul)

cara;
tumis bhn tumbuk,daun pandan dgn merjerin, masuk beras,air rebusan ayam
sos tiram dan garam masak macam nasi biasa.


bhn sup;
1/2 ekor ayam
3 biji bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
8 cwn air
1 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1 kiub pati ayam maggi
1/2 sk serbuk lada putih
garam / aji
daun sup
daun bawang

cara;
Air,bhn tumbuk,b.lawang,kulit k.manis,pati kiub direbus mengelegak
masuk ayam biar 15 minit,keluar kan ayam...toskan,ambil dlm 4 cwn air
rebusan ketepikan(utk masak nasi dan buat sos cili dan kicap) sup yg atas
dapur tadi dimasuk garam,aji dan serbuk lada putih,tutup api dan tabur
daun sup dan daun bawang.


ayam;
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram

cara;
perap ayam yg tos tadi dgn bhn atas selama 1/2 jam...
goreng sekejap shj,klau lama dia akan jd keras atau bakar dlm oven....

sos cili;
2 biji lada besar
2 biji cili padi
2 sb gula
2 sb cuka
1 biji bawang putih
sedikit garam
1/2 cwn air sup yg asing td

cara;
blend semua bhn diatas , masak sekejap atas dapur.rasa tutup api.

sos kicap;
1 biji bawang putih (tumbuk)
2 sb kicap manis
1 sb kicap masin
1/4 cwn air sup yg asing td
sedikit air tepung jagung

cara;
tumis b.putih, masuk kicap. masuk air sup, air tepung jagung
tutup api...

2 comments:

JUE said...

10 thn???? lamanye....

Opah Ju said...

yaa...asik mkn yg kedai punya....