nasi tomato ni masak semalam utk makan tghari.......nasi
tomato mcm2 versi ada yg campur lgi dgn tomato sause
tapi rumah opah ni klau rasa masam lebih alamat masuk
tong sampah lah......
bhn:
4 pot beras biasa
5 pot air(bergantung pd beras masing2)
3 sb minyak
3 sb merjerin
1 sb susu pekat
2 biji buah tomato(potong dadu kecil2)
3 inci kulit kayu manis*
3 biji buah pelaga*
5 kuntum bunga cengkih*
5 kuntum bunya lawang*
1 biji b.besar yg kecil(tumbuk)
2 biji b.putih(tumbuk)
1 inci halia(tumbuk)
garam
cara:
tumis bahan bertanda* masuk bhn tumbuk bila dh wangi masuk
tomato yg dipotong dadu. bila tomato dah hancur masuk air,susu
dan garam,bila dh mengelegak masuk dlm rice cooker yg berisi
beras yg sudah dibasuh masak smpai kering ,bila dah masak karih
nasi dan tekan lagi sekali butang cook......
Try to cook so that it will surprise a little, agreeably and astonish slightly, without shocking
Monday, May 31, 2010
Sunday, May 30, 2010
puding air soya
puding ni buat malam tadi utk makan harini.....sedap klau
letak satu mlm dlm esbok...........sejukkkk..........
bhn:
1 1/2 cwn air soya
1 cwn air
1/2 cwn gula
1/2 cwn air buah (cocktail)
1/2 cwn susu cair
1 sb/5gm serbuk agar2(brand swallow globe/clear)
sedikit buah cocktail)
cara:
masak agar dgn air smpai hancur,masuk gula kacau lgi
bila gula dah larut masuk air soya,susu cair,air buah bila
dah mengelegak tutup api...biar sejuk sikit masuk dlm acuan
yang anda suka.........bila dah beku masuk dlm esbok........bila
nak makan letak 2 sb buah cocktail dgn airnya sekali atas puding.
letak satu mlm dlm esbok...........sejukkkk..........
bhn:
1 1/2 cwn air soya
1 cwn air
1/2 cwn gula
1/2 cwn air buah (cocktail)
1/2 cwn susu cair
1 sb/5gm serbuk agar2(brand swallow globe/clear)
sedikit buah cocktail)
cara:
masak agar dgn air smpai hancur,masuk gula kacau lgi
bila gula dah larut masuk air soya,susu cair,air buah bila
dah mengelegak tutup api...biar sejuk sikit masuk dlm acuan
yang anda suka.........bila dah beku masuk dlm esbok........bila
nak makan letak 2 sb buah cocktail dgn airnya sekali atas puding.
Saturday, May 29, 2010
ikan masak cuka
Salam....ikan masak cuka ni febret hb opah.......opah goreng ikan cermin je....
dah berapa hari opah cari ikan mudok tapi x da...nak pergi pasar malas....
opah belajar masak lauk ni dr arwah mil opah.......org perak.......
bhn:
1 ekor ikan mudok/cermin(lumur garam, kunyit dan goreng)
1 biji b.besar(potong)
2 ulas b.putih(mayang)
11/2 inci halia(mayang halus)
1 biji cili hijau (belah 2)
2-3 sb cuka
sedikit biji sawi
sedikit garam
sedikit gula
1/2 biji timun jgn buang kulit(potong)
1/2 cwn air
cara:
tumis biji sawi,b.besar,b.putih,halia smpai wangi ,masuk cuka
air, timun dan lada hijau bila dh mengelegak masuk garam dan
gula ,rasa dan curah atas ikan yang sudah di goreng tadi....
dah berapa hari opah cari ikan mudok tapi x da...nak pergi pasar malas....
opah belajar masak lauk ni dr arwah mil opah.......org perak.......
bhn:
1 ekor ikan mudok/cermin(lumur garam, kunyit dan goreng)
1 biji b.besar(potong)
2 ulas b.putih(mayang)
11/2 inci halia(mayang halus)
1 biji cili hijau (belah 2)
2-3 sb cuka
sedikit biji sawi
sedikit garam
sedikit gula
1/2 biji timun jgn buang kulit(potong)
1/2 cwn air
cara:
tumis biji sawi,b.besar,b.putih,halia smpai wangi ,masuk cuka
air, timun dan lada hijau bila dh mengelegak masuk garam dan
gula ,rasa dan curah atas ikan yang sudah di goreng tadi....
Friday, May 28, 2010
sotong goreng sos tiram
lauk lunch hari ni..........
bhn:
1/2 kg sotong
1/2 b.besar(tumbuk)
2 b.putih(tumbuk)
2 biji lada besar(tumbuk)
2 biji cili padi(tumbuk)
1/2 inci halia(tumbuk)
1 sb sos tiram
1sk serbuk lada hitam
1/2 cwn air+ asam jawa sikit
1 biji b.besar(potong bulat)
daun bawang(tabur)
garam/gula/aji
cara:
tumis bhn tumbuk smpai garing,masuk sos tiram,serbuk lada hitam
gula,masuk sotong,garam dan air biar sebentar dan masuk aji,bawang
besar potong bulat,rasa dan angkat,tabur dgn daun bawang....
bhn:
1/2 kg sotong
1/2 b.besar(tumbuk)
2 b.putih(tumbuk)
2 biji lada besar(tumbuk)
2 biji cili padi(tumbuk)
1/2 inci halia(tumbuk)
1 sb sos tiram
1sk serbuk lada hitam
1/2 cwn air+ asam jawa sikit
1 biji b.besar(potong bulat)
daun bawang(tabur)
garam/gula/aji
cara:
tumis bhn tumbuk smpai garing,masuk sos tiram,serbuk lada hitam
gula,masuk sotong,garam dan air biar sebentar dan masuk aji,bawang
besar potong bulat,rasa dan angkat,tabur dgn daun bawang....
Wednesday, May 26, 2010
nasi minyak
Dinner malam tadi................
bhn nasi:
4 pot rice cooker beras
51/2 pot rice cooker air(bergantung pd beras)
1/2 biji b.besar(tumbuk)
2 biji b.putih (tumbuk)
1/2 inci halia(tumbuk)
1 helai daun pandan(simpul)
2 sb minyak masak
2 sb merjerin
1 sb minyak sapi
2 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sb susu pekat
garam
sedikit pewarna kuning
cara:
tumis bahan rempah 4 sekawan,daun pandan dan bhn tumbuk
bila dah wangi masuk air,garam, susu pekat , pewarna kuning
bila dah mengelegak masuk kedlm beras yg sudah di basuh
bolehlah masak nasi guna periuk rice cooker smpai masak....
kari ayam:
1/2 ekor ayam
3 sb rempah kari ayam
1 sb cili blend
1/2 biji b.besar(tumbuk)
2 biji b.putih(tumbuk)
1 inci halia(tumbuk)
3 cwn santan
rempah 4sekawan sama byk diatas
1 keping asam gelugur
2 biji kentang
garam/gula
cara:
tumis rempah 4 sekawan,masuk bhn tumbuk dan cili,bila dah wangi
masuk rempah kari yg dibancuh sedikit air,tumis smpai pecah
minyak baru masuk ayam dan santan,kentang,gula ,garam,asam gelugur
biar mengelegak rasa dan angkat....
bhn acar mentah:
1/2 biji timun
sedikit carrot
1/2 biji cili besar(potong
1/2 biji b.besar(potong)
1 sb gula
1 sb cili sause
2 sb cuka
garam
cara:
gaul semua,biar sebentar baru rasa....jgn isi air....
bhn nasi:
4 pot rice cooker beras
51/2 pot rice cooker air(bergantung pd beras)
1/2 biji b.besar(tumbuk)
2 biji b.putih (tumbuk)
1/2 inci halia(tumbuk)
1 helai daun pandan(simpul)
2 sb minyak masak
2 sb merjerin
1 sb minyak sapi
2 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sb susu pekat
garam
sedikit pewarna kuning
cara:
tumis bahan rempah 4 sekawan,daun pandan dan bhn tumbuk
bila dah wangi masuk air,garam, susu pekat , pewarna kuning
bila dah mengelegak masuk kedlm beras yg sudah di basuh
bolehlah masak nasi guna periuk rice cooker smpai masak....
kari ayam:
1/2 ekor ayam
3 sb rempah kari ayam
1 sb cili blend
1/2 biji b.besar(tumbuk)
2 biji b.putih(tumbuk)
1 inci halia(tumbuk)
3 cwn santan
rempah 4sekawan sama byk diatas
1 keping asam gelugur
2 biji kentang
garam/gula
cara:
tumis rempah 4 sekawan,masuk bhn tumbuk dan cili,bila dah wangi
masuk rempah kari yg dibancuh sedikit air,tumis smpai pecah
minyak baru masuk ayam dan santan,kentang,gula ,garam,asam gelugur
biar mengelegak rasa dan angkat....
bhn acar mentah:
1/2 biji timun
sedikit carrot
1/2 biji cili besar(potong
1/2 biji b.besar(potong)
1 sb gula
1 sb cili sause
2 sb cuka
garam
cara:
gaul semua,biar sebentar baru rasa....jgn isi air....
Tuesday, May 25, 2010
kek belang
Angin tidak,ribut pun tidak tiba2.....rasa nak membaking pulak....
rasanya lama x membaking maklumlah malas.....dan leceh ......
nak membasuh bekas2 yg berminyak....lainlah klau ada maid....
1 buttercup
1 cwn gula pasir(opah x mesin )
2 cwn tepung gandum
4 biji telur
1 sb ovallate
4 sb susu pekat
2 sb serbuk koko
1 sk mambung b.powder
4 sb air panas(bancuh serbuk koko)
vanilla esen
cara:
pukul butter dgn gula selama 15 minit...masuk ovallate
susu pekat,vanilla...masuk telur sebiji-sebiji...masuk pulak
gandum sedikit-sedikit smpai sebati,bahagikan 2 satu dibiar
plain dan satu lgi di masuk koko kacau dgn hand wisk smpai sebati
leserkan loyang...masuk 1 senduk koko dan 1 senduk warna plain diatas
koko tadi buat smpai habis..........panaskan ketuhar selama 10 minit dulu
temperature 190c,bila dh ok masuk kek td......masak selama sejam api bwh shj
bila dh satu jam letak api atas dan bwh bakar selama 5 minit.....bila sejuk potong.
rasanya lama x membaking maklumlah malas.....dan leceh ......
nak membasuh bekas2 yg berminyak....lainlah klau ada maid....
ni lah rupanya....baru kluar dari oven....
opah bakar api bwh dlu selama 1jam....lepas 1 jam api atas dan bwh selama 5minit
temperature 190c
bhn:opah bakar api bwh dlu selama 1jam....lepas 1 jam api atas dan bwh selama 5minit
temperature 190c
1 buttercup
1 cwn gula pasir(opah x mesin )
2 cwn tepung gandum
4 biji telur
1 sb ovallate
4 sb susu pekat
2 sb serbuk koko
1 sk mambung b.powder
4 sb air panas(bancuh serbuk koko)
vanilla esen
cara:
pukul butter dgn gula selama 15 minit...masuk ovallate
susu pekat,vanilla...masuk telur sebiji-sebiji...masuk pulak
gandum sedikit-sedikit smpai sebati,bahagikan 2 satu dibiar
plain dan satu lgi di masuk koko kacau dgn hand wisk smpai sebati
leserkan loyang...masuk 1 senduk koko dan 1 senduk warna plain diatas
koko tadi buat smpai habis..........panaskan ketuhar selama 10 minit dulu
temperature 190c,bila dh ok masuk kek td......masak selama sejam api bwh shj
bila dh satu jam letak api atas dan bwh bakar selama 5 minit.....bila sejuk potong.
Monday, May 24, 2010
tepung pelita
Assalamualaikum.....hari menu minum petang opah buat kuih
tepung pelita.....tp klau kampung hb(perak) dia orang panggil kuih limas
kuih ni febret cucu opah .......smlm buat kuih febret pak saudaranya
adilkan.......kuih ni lembut je klau sapa2 nak buat keras sikit....ejas je
tepung ...kuih ni sedap klau letak dlm esbok...sejuk je tekak masa makan
11/2 cwn santan pekat
1/4 cwn tepung beras
2 cubit garam
cara:
gaul biar jgn berketul2 _ketepikan
bhn bwh:
2 cwn air +2 helai daun pandan(blend-tapis)
1/2 cwn tepung beras
2 cubit garam
sedikit gula putih utk tabur dlm acuan sblm kukus
daun pisang/lidi utk acuan
cara:
air pandan +tepung+garam digaul jgn berketul2-ketepikan
cara memasak:
atur acuan dlm pengukus isi dlm 1 sudu kecil gula pastu masuk
bhn bwh separuh acuan, kukus selama 10minit.....buka pengukus
jgn panik klau nampak mcm berair ,masuk bhn atas pula...kukus selama
10 minit lagi...bila sejuk bolehlah mkn dgn sudu, kuih ni sedap klau masuk
dalam esbok...
tepung pelita.....tp klau kampung hb(perak) dia orang panggil kuih limas
kuih ni febret cucu opah .......smlm buat kuih febret pak saudaranya
adilkan.......kuih ni lembut je klau sapa2 nak buat keras sikit....ejas je
tepung ...kuih ni sedap klau letak dlm esbok...sejuk je tekak masa makan
dah sejuk boleh makan......dpt 10 biji acuan plastik dan 1 mangkuk kecil
ni kes x cukup acuan.....opah kena beli lagi dlm 5 biji....
x tahulah ada x lgi jual sbb dh beli 4thn sudah
beli dgn ada isi kuih lgi...klau kita pulang acuan dkt dia
dia akan pulang duit...brape x ingat dh...beli dkt pasar
ramadhan ampang indah...sapa2 yg tahu kat mana ada jual
acuan tu tlg bgitahu kat opah.....thank....
bhn atas:ni kes x cukup acuan.....opah kena beli lagi dlm 5 biji....
x tahulah ada x lgi jual sbb dh beli 4thn sudah
beli dgn ada isi kuih lgi...klau kita pulang acuan dkt dia
dia akan pulang duit...brape x ingat dh...beli dkt pasar
ramadhan ampang indah...sapa2 yg tahu kat mana ada jual
acuan tu tlg bgitahu kat opah.....thank....
11/2 cwn santan pekat
1/4 cwn tepung beras
2 cubit garam
cara:
gaul biar jgn berketul2 _ketepikan
bhn bwh:
2 cwn air +2 helai daun pandan(blend-tapis)
1/2 cwn tepung beras
2 cubit garam
sedikit gula putih utk tabur dlm acuan sblm kukus
daun pisang/lidi utk acuan
cara:
air pandan +tepung+garam digaul jgn berketul2-ketepikan
cara memasak:
atur acuan dlm pengukus isi dlm 1 sudu kecil gula pastu masuk
bhn bwh separuh acuan, kukus selama 10minit.....buka pengukus
jgn panik klau nampak mcm berair ,masuk bhn atas pula...kukus selama
10 minit lagi...bila sejuk bolehlah mkn dgn sudu, kuih ni sedap klau masuk
dalam esbok...
Sunday, May 23, 2010
popia goreng
salam petang ahad pada sapa2 yg berkunjung ke blog opah
dan selamat bercuti di hari minggu ni......tp hb opah berkeja arini
harini opah buat popia utk minum ptg... ni febret anak bujang opah
bhn:
1 cwn taugeh yg sudah dibuang ekor
3/4 cwn timun yg sudah dipotong
1/4 cwn carot yg sudah di potong
kacang buncis atau kobis(x letak)
1/2 keping tauhu(diramas)
1/4 cwn isi ayam yg sudah dipotong kecil
1 biji b.putih(tumbuk)
1/4 b.besar(tumbuk)
garam / aji/gula
12 keping kulit popia besar
sedikit air utk gam kulit popia
cara;
tumis bahan tumbuk smpai wangi, masuk isi ayam,garam
gula, aji....masuk carot, tauhu, besarkan api,masuk timun,taugeh
tutup api jgn goreng lama nnti cepat layu...angkat ....ketepikan
bila sejuk baru diisi atas kulit popia gulung dan goreng....
air lada:
1 sb cili blend
2 sb gula putih
1 sb cuka
1 keping gula manisan(yg kecil)
1 cwn air
sedikit garam
cara;
cili ,air,gula putih,gula manisan di rebus atas dapur
bila dh pekat sikit masuk garam ,cuka ,rasa tutup api
dan selamat bercuti di hari minggu ni......tp hb opah berkeja arini
harini opah buat popia utk minum ptg... ni febret anak bujang opah
bhn:
1 cwn taugeh yg sudah dibuang ekor
3/4 cwn timun yg sudah dipotong
1/4 cwn carot yg sudah di potong
kacang buncis atau kobis(x letak)
1/2 keping tauhu(diramas)
1/4 cwn isi ayam yg sudah dipotong kecil
1 biji b.putih(tumbuk)
1/4 b.besar(tumbuk)
garam / aji/gula
12 keping kulit popia besar
sedikit air utk gam kulit popia
cara;
tumis bahan tumbuk smpai wangi, masuk isi ayam,garam
gula, aji....masuk carot, tauhu, besarkan api,masuk timun,taugeh
tutup api jgn goreng lama nnti cepat layu...angkat ....ketepikan
bila sejuk baru diisi atas kulit popia gulung dan goreng....
air lada:
1 sb cili blend
2 sb gula putih
1 sb cuka
1 keping gula manisan(yg kecil)
1 cwn air
sedikit garam
cara;
cili ,air,gula putih,gula manisan di rebus atas dapur
bila dh pekat sikit masuk garam ,cuka ,rasa tutup api
Saturday, May 22, 2010
lukisan
Ni atas permintaan cucu opah qaiyyum marami,suruh opah masuk blog
untuk mama dia tengok lukisan yg dia hasikan sendiri.....kelakar budak ni..
untuk mama dia tengok lukisan yg dia hasikan sendiri.....kelakar budak ni..
meehoon sup
salam....pagi tadi breakfast dgn nasi lemak.....so boleh mkn utk
lunch sekali.....jimat...utk ptg dan dinner opah buat meehoon sup...
bhn:
1/2 pkt mee hoon(rendam,celur)
klau pkai mee kuning x pa
1/4 ekor ayam
10 biji fishball(belah 2)
2 ketul fishkek(potong)
1o cwn air
2 ulas b.putih(hiris)
1/2 biji b.besar(hiris)
halia(hiris)
1pkt sup punjut adabi
1 pati kiub ayam maggi
garam/aji
buah palaga/bunga lawang
bunga cengkih/kulit kayu manis
daun sup
daun bawang
cara:
tumis b.lawang.bunga cengkih,buah palaga,kulit kayu manis
masuk bahan hiris bila dh wangi masuk air,sup bunjut,kiub ayam
dan ayam, biar gelegak smpai ayam masak,keluarkan ayam carik
kasar isi ayam dan masuk semula dlm sup,masuk garam ,aji dan
fishkek,fishball,tabur daun sup dan daun bawang,tutup api.
lunch sekali.....jimat...utk ptg dan dinner opah buat meehoon sup...
bhn:
1/2 pkt mee hoon(rendam,celur)
klau pkai mee kuning x pa
1/4 ekor ayam
10 biji fishball(belah 2)
2 ketul fishkek(potong)
1o cwn air
2 ulas b.putih(hiris)
1/2 biji b.besar(hiris)
halia(hiris)
1pkt sup punjut adabi
1 pati kiub ayam maggi
garam/aji
buah palaga/bunga lawang
bunga cengkih/kulit kayu manis
daun sup
daun bawang
cara:
tumis b.lawang.bunga cengkih,buah palaga,kulit kayu manis
masuk bahan hiris bila dh wangi masuk air,sup bunjut,kiub ayam
dan ayam, biar gelegak smpai ayam masak,keluarkan ayam carik
kasar isi ayam dan masuk semula dlm sup,masuk garam ,aji dan
fishkek,fishball,tabur daun sup dan daun bawang,tutup api.
Friday, May 21, 2010
puding buih
Salam....malas nak celoteh arini ..........
bhn:
1cwn agar2 yg sudah direndam
1/2 cwn gula
5 cwn air
pewarna hijau
esen pisang
cara:
masak agar2 dgn air smpai hancur .bila dh hancur masuk gula,
pewarna dan esen pisang ,tutup api...
utk buih:
4 biji putih telur
cara;
pukul putih telur dgn mixer smpai gebu,( klu terbalikkan
putih x akan jatuh).bila dh betul2 gebu masuk dlm agar2 yg suam td
dlm bekas besar pukul dgn hand wisk smpai sebati dan masuk dlm acuan
kecil2 pastu masuk dlm esbok biar beku...
kuah puding:
1/2 tin susu cair(ideal)
1/2 cwn susu pekat
1 tin susu cair air masak
1 sb mambung t.kastard
1/2 cwn gula(boleh kurang)
1 biji kuning telur
1 sk vanilla
sedikit kismis
cara:
susu cair,air,susu pekat,gula dikacau atas api perlahan,
tepung kastad,kuning telur dibancuh 3 sb air(tapis) bila
dh mengelegak masuk bhn yg ditapis td kacau lagi,masuk
vanilla tutup api, masuk kismis biar sejuk pastu masuk dlm esbok.
bhn:
1cwn agar2 yg sudah direndam
1/2 cwn gula
5 cwn air
pewarna hijau
esen pisang
cara:
masak agar2 dgn air smpai hancur .bila dh hancur masuk gula,
pewarna dan esen pisang ,tutup api...
utk buih:
4 biji putih telur
cara;
pukul putih telur dgn mixer smpai gebu,( klu terbalikkan
putih x akan jatuh).bila dh betul2 gebu masuk dlm agar2 yg suam td
dlm bekas besar pukul dgn hand wisk smpai sebati dan masuk dlm acuan
kecil2 pastu masuk dlm esbok biar beku...
kuah puding:
1/2 tin susu cair(ideal)
1/2 cwn susu pekat
1 tin susu cair air masak
1 sb mambung t.kastard
1/2 cwn gula(boleh kurang)
1 biji kuning telur
1 sk vanilla
sedikit kismis
cara:
susu cair,air,susu pekat,gula dikacau atas api perlahan,
tepung kastad,kuning telur dibancuh 3 sb air(tapis) bila
dh mengelegak masuk bhn yg ditapis td kacau lagi,masuk
vanilla tutup api, masuk kismis biar sejuk pastu masuk dlm esbok.
Thursday, May 20, 2010
murtabak mini
Hari ini hari khamis hb keje separuh hari.jadi petang mesti lapar
hb ni cerewet sikit klau bab kuih2 memilih sikit masa nak makan
tengok dlm peti ada lebih inti karipap yg opah wat aritu....cukup
untuk wat popia mkn bertiga so layan......
bhn;
1 cwn inti karipap(yg dah ada)
2 biji telur
secubit garam
sedikit serbuk lada putih
1/4 b.beasr(potong dadu)
5 keping kulit popia
cara;
pukul telur dgn garam,lada putih,masuk b.besar
pastu curah dlm inti karipap kacau sebati,ambil
satu keping kulit popia isi dlm 2 sb inti karipap
atas kulit popia lipat kemas2 ,goreng atas kuali leper
dgn api kecil,minyak jgn banyak sgt nnti cepat hangus.
pencicah bawang;
1/2 biji b.besar(potong ikut suka)
1 sb gula
1 sb cuka
2 sb air suam
1 titik pewarna merah
cara;
gula,garam,cuka,air,pewarna di bacuh pastu curah
dlm bekas yg berisi bawang tadi,rasa biar sebentar.
secubit garam
hb ni cerewet sikit klau bab kuih2 memilih sikit masa nak makan
tengok dlm peti ada lebih inti karipap yg opah wat aritu....cukup
untuk wat popia mkn bertiga so layan......
bhn;
1 cwn inti karipap(yg dah ada)
2 biji telur
secubit garam
sedikit serbuk lada putih
1/4 b.beasr(potong dadu)
5 keping kulit popia
cara;
pukul telur dgn garam,lada putih,masuk b.besar
pastu curah dlm inti karipap kacau sebati,ambil
satu keping kulit popia isi dlm 2 sb inti karipap
atas kulit popia lipat kemas2 ,goreng atas kuali leper
dgn api kecil,minyak jgn banyak sgt nnti cepat hangus.
pencicah bawang;
1/2 biji b.besar(potong ikut suka)
1 sb gula
1 sb cuka
2 sb air suam
1 titik pewarna merah
cara;
gula,garam,cuka,air,pewarna di bacuh pastu curah
dlm bekas yg berisi bawang tadi,rasa biar sebentar.
secubit garam
Wednesday, May 19, 2010
kuih bakar pisang
salam......
petang tadi opah buat utk minum ptg kuih bakar pisang...
opah buat satu biji je sbb opah seorang je yg makan.itu pun x habis
1/2 lagi opah bagi pd kwn opah.....untung sapa yg berjiran dgn opah
ok lah merepek pulak ni, jom tengok resepinya......
bhn:
1 cwn santan
1/4 cwn gula(klau nk manis tambah sikit lg)
1/2 cwn tepung gandum
1 sb merjerin
2 biji pisang (panjang lebih kurang sejengkal-lecek ketepikan)
secubit garam
cara:
santan ,gula,merjerin,gandum,garam diblend.
pastu masuk bhn blend dlm pisang yg lecek td,kacau rata,
sapu loyang dgn minyak isi adunan td dan bakar dlm oven
selama 1 jam 15 minit.biarkan sejuk baru potong.....
petang tadi opah buat utk minum ptg kuih bakar pisang...
opah buat satu biji je sbb opah seorang je yg makan.itu pun x habis
1/2 lagi opah bagi pd kwn opah.....untung sapa yg berjiran dgn opah
ok lah merepek pulak ni, jom tengok resepinya......
bhn:
1 cwn santan
1/4 cwn gula(klau nk manis tambah sikit lg)
1/2 cwn tepung gandum
1 sb merjerin
2 biji pisang (panjang lebih kurang sejengkal-lecek ketepikan)
secubit garam
cara:
santan ,gula,merjerin,gandum,garam diblend.
pastu masuk bhn blend dlm pisang yg lecek td,kacau rata,
sapu loyang dgn minyak isi adunan td dan bakar dlm oven
selama 1 jam 15 minit.biarkan sejuk baru potong.....
Tuesday, May 18, 2010
karipap rapuh
petang td opah try buat karipap guna merjerin cair,sedap dan rapuh
resepi ni opah mintak dari jiran opah yg duduk sekilau...namanya
sarimah..dia ni pandai buat kuih dan biskut raya,mintak izin ya
tepek resepi kat sini.......
bhn kulit:
2 cwn tepung gandum
2 sb merjerin
2 sb minyak masak
sedikit garam+ 1/4 cwn air
cara:
merjerin +minyak masak cairkan dlm periuk sebentar
bila dh cair curah dlm bekas tepung gandum td,gaul rata
pastu uli dgn air selama 15 minit,klu keras sgt adunan tu
tambahkan sikit air, bulatkan kecil2 rehatkan doh selama
10 minit,jgn lupa tutup doh dgn plastik....
inti:
3 biji kentang(potong dadu)
1 1/2 sb rempah kari
1 biji bawang putih(tumbuk)
1/2 biji bawang besar(tumbuk)
11/2 cwn air
1 sb cili blend(klau nk pedas)
1/2 cwn daging/ isi ayam(potong kecil2)
garam
aji
gula
daun sup
1 sb cili blend
cara:
tumis bhn tumbuk,bila garing masuk rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air
bila dh ok masuk daging atau isi ayam,masuk kentang, masuk air
smpai tenggelam kentang, masuk garam,gula,aji masak smpai kering,
bubuh daun sup,tutup api.
resepi ni opah mintak dari jiran opah yg duduk sekilau...namanya
sarimah..dia ni pandai buat kuih dan biskut raya,mintak izin ya
tepek resepi kat sini.......
bhn kulit:
2 cwn tepung gandum
2 sb merjerin
2 sb minyak masak
sedikit garam+ 1/4 cwn air
cara:
merjerin +minyak masak cairkan dlm periuk sebentar
bila dh cair curah dlm bekas tepung gandum td,gaul rata
pastu uli dgn air selama 15 minit,klu keras sgt adunan tu
tambahkan sikit air, bulatkan kecil2 rehatkan doh selama
10 minit,jgn lupa tutup doh dgn plastik....
inti:
3 biji kentang(potong dadu)
1 1/2 sb rempah kari
1 biji bawang putih(tumbuk)
1/2 biji bawang besar(tumbuk)
11/2 cwn air
1 sb cili blend(klau nk pedas)
1/2 cwn daging/ isi ayam(potong kecil2)
garam
aji
gula
daun sup
1 sb cili blend
cara:
tumis bhn tumbuk,bila garing masuk rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air
bila dh ok masuk daging atau isi ayam,masuk kentang, masuk air
smpai tenggelam kentang, masuk garam,gula,aji masak smpai kering,
bubuh daun sup,tutup api.
Sunday, May 16, 2010
SELAMAT HARI GURU
SELAMAT HARI GURU OPAH UCAPKAN KEPADA GURU-GURU
YANG BERADA DIMANA SAHAJA......X LUPA PADA KAKAK
OPAH YANG BERADA DI AMPANG DAN ANAK SEDARA OPAH
YG BERADA DI CERAS YG JUGA SEORANG GURU.........SEMOGA
BERTUGAS DGN DEDIKASI DAN SEGALA PENGORBANAN AKAN
DIBALAS OLEH ALLAH SWT.......SORRY X DA HADIAH......YA
YANG BERADA DIMANA SAHAJA......X LUPA PADA KAKAK
OPAH YANG BERADA DI AMPANG DAN ANAK SEDARA OPAH
YG BERADA DI CERAS YG JUGA SEORANG GURU.........SEMOGA
BERTUGAS DGN DEDIKASI DAN SEGALA PENGORBANAN AKAN
DIBALAS OLEH ALLAH SWT.......SORRY X DA HADIAH......YA
nasi ayam simple
salam semua, menu tengahari ni opah buat nasi ayam, rasa nya dh dkt10 thn
opah x masak nasi ayam,asik masak nasi biasa,nasi lemak dan nasi minyak,
ni klau anak opah tengok n3 ni mesti pelik ngapa ma nya tiba2 masak nasi ayam
ni kes ma tengok hari2 iklan dkt tv nasi ayam penyet anis sup utara....
bhn nasi;
3 pot rice cooker beras
31/2 '' '' air rebusan ayam
2 biji bawang putih (tumbuk)
1 /2 inci halia (tumbuk)
1 sb sos tiram
3 sb merjerin
sedikit garam
1 helai daun pandan(simpul)
cara;
tumis bhn tumbuk,daun pandan dgn merjerin, masuk beras,air rebusan ayam
sos tiram dan garam masak macam nasi biasa.
bhn sup;
1/2 ekor ayam
3 biji bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
8 cwn air
1 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1 kiub pati ayam maggi
1/2 sk serbuk lada putih
garam / aji
daun sup
daun bawang
cara;
Air,bhn tumbuk,b.lawang,kulit k.manis,pati kiub direbus mengelegak
masuk ayam biar 15 minit,keluar kan ayam...toskan,ambil dlm 4 cwn air
rebusan ketepikan(utk masak nasi dan buat sos cili dan kicap) sup yg atas
dapur tadi dimasuk garam,aji dan serbuk lada putih,tutup api dan tabur
daun sup dan daun bawang.
ayam;
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
cara;
perap ayam yg tos tadi dgn bhn atas selama 1/2 jam...
goreng sekejap shj,klau lama dia akan jd keras atau bakar dlm oven....
sos cili;
2 biji lada besar
2 biji cili padi
2 sb gula
2 sb cuka
1 biji bawang putih
sedikit garam
1/2 cwn air sup yg asing td
cara;
blend semua bhn diatas , masak sekejap atas dapur.rasa tutup api.
sos kicap;
1 biji bawang putih (tumbuk)
2 sb kicap manis
1 sb kicap masin
1/4 cwn air sup yg asing td
sedikit air tepung jagung
cara;
tumis b.putih, masuk kicap. masuk air sup, air tepung jagung
tutup api...
opah x masak nasi ayam,asik masak nasi biasa,nasi lemak dan nasi minyak,
ni klau anak opah tengok n3 ni mesti pelik ngapa ma nya tiba2 masak nasi ayam
ni kes ma tengok hari2 iklan dkt tv nasi ayam penyet anis sup utara....
bhn nasi;
3 pot rice cooker beras
31/2 '' '' air rebusan ayam
2 biji bawang putih (tumbuk)
1 /2 inci halia (tumbuk)
1 sb sos tiram
3 sb merjerin
sedikit garam
1 helai daun pandan(simpul)
cara;
tumis bhn tumbuk,daun pandan dgn merjerin, masuk beras,air rebusan ayam
sos tiram dan garam masak macam nasi biasa.
bhn sup;
1/2 ekor ayam
3 biji bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
8 cwn air
1 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1 kiub pati ayam maggi
1/2 sk serbuk lada putih
garam / aji
daun sup
daun bawang
cara;
Air,bhn tumbuk,b.lawang,kulit k.manis,pati kiub direbus mengelegak
masuk ayam biar 15 minit,keluar kan ayam...toskan,ambil dlm 4 cwn air
rebusan ketepikan(utk masak nasi dan buat sos cili dan kicap) sup yg atas
dapur tadi dimasuk garam,aji dan serbuk lada putih,tutup api dan tabur
daun sup dan daun bawang.
ayam;
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
cara;
perap ayam yg tos tadi dgn bhn atas selama 1/2 jam...
goreng sekejap shj,klau lama dia akan jd keras atau bakar dlm oven....
sos cili;
2 biji lada besar
2 biji cili padi
2 sb gula
2 sb cuka
1 biji bawang putih
sedikit garam
1/2 cwn air sup yg asing td
cara;
blend semua bhn diatas , masak sekejap atas dapur.rasa tutup api.
sos kicap;
1 biji bawang putih (tumbuk)
2 sb kicap manis
1 sb kicap masin
1/4 cwn air sup yg asing td
sedikit air tepung jagung
cara;
tumis b.putih, masuk kicap. masuk air sup, air tepung jagung
tutup api...
Tuesday, May 11, 2010
agar2 koktail
Smlm anak opah Qistina ada beli buah koktail utk buat puding triffle
jd opah cilok sikit buah utk buat agar2 ni sbb hb opah x mkn puding triffle...
bhn;A
1 cwn agar yg sudah direndam
1/2 cwn gula(klau x suka manis kurangkan)
2 cwn air
bhn;B
1/2 cwn susu pekat
1 cwn air
1 biji kuning telur
1 sb mambong tepung kastard
2 cwn air buah dlm tin(klau x cukup + air biasa
bhn;c
1/2 tin buah koktail(asing air)
cara;
masak agar dgn air smpai hancur, masuk gula ,bhn B dicampur dan ditapis,bila gula dh larut
masuk bhn B,kacau selalu bila dh mengelegak tutup api,isi buah koktail dlm acuan kecil2 dan
masuk 1 senduk agar2 yg dimasak td, buat smpai habis.klau nk isi dlm loyang boleh juga tapi
masa hendak memotong kena guna pisau yg tajam....
jd opah cilok sikit buah utk buat agar2 ni sbb hb opah x mkn puding triffle...
bhn;A
1 cwn agar yg sudah direndam
1/2 cwn gula(klau x suka manis kurangkan)
2 cwn air
bhn;B
1/2 cwn susu pekat
1 cwn air
1 biji kuning telur
1 sb mambong tepung kastard
2 cwn air buah dlm tin(klau x cukup + air biasa
bhn;c
1/2 tin buah koktail(asing air)
cara;
masak agar dgn air smpai hancur, masuk gula ,bhn B dicampur dan ditapis,bila gula dh larut
masuk bhn B,kacau selalu bila dh mengelegak tutup api,isi buah koktail dlm acuan kecil2 dan
masuk 1 senduk agar2 yg dimasak td, buat smpai habis.klau nk isi dlm loyang boleh juga tapi
masa hendak memotong kena guna pisau yg tajam....
Monday, May 10, 2010
kuih bakar jagung
Actually kuih ni buat ptg semalam utk minum petang,
opah buat dlm acuan bunga pecah lapan ,klau buat satu adunan
boleh dpt 2 biji.....ok kita tengok resepinya....
bhn;
1 1/4 cwn tepung gandum
2 cwn santan
1/2 cwn jagung tin (cream style)
3/4 cwn gula
2 biji telur
secubit garam
sedikit pewarna kuning
1 sb mambung merjerin
sedikit minyak masak utk sapu acuan
cara;
blend semua diatas kecuali jagung tin,bila dh hancur masuk
jagung tin blend jgn hancur sangat,sapu acuan dgn minyak masak
tuang bhn yg blend td , bakar selama 1 jam 30 minit smpai garing tepinya
sejukkan dahulu baru dipotong.
opah buat dlm acuan bunga pecah lapan ,klau buat satu adunan
boleh dpt 2 biji.....ok kita tengok resepinya....
bhn;
1 1/4 cwn tepung gandum
2 cwn santan
1/2 cwn jagung tin (cream style)
3/4 cwn gula
2 biji telur
secubit garam
sedikit pewarna kuning
1 sb mambung merjerin
sedikit minyak masak utk sapu acuan
cara;
blend semua diatas kecuali jagung tin,bila dh hancur masuk
jagung tin blend jgn hancur sangat,sapu acuan dgn minyak masak
tuang bhn yg blend td , bakar selama 1 jam 30 minit smpai garing tepinya
sejukkan dahulu baru dipotong.
Sunday, May 9, 2010
HAPPY MOTHER' S DAY
HAPPY MOTHER'S DAY TO MY MOM......MAY ALLAH BLESS YOU
WITH HEALTH, LUCK AND WEALTH.......
ABAIKAN MAK CIK YG PAKAI TUDUNG JALUR2 TU....
WITH HEALTH, LUCK AND WEALTH.......
ABAIKAN MAK CIK YG PAKAI TUDUNG JALUR2 TU....
Award dr kisahjuliana.blogspot.com
Thank and link the person who gave you the award.. post the above award in your entry too..Award ni dapat dari kisahjuliana.blogspot.com. Thank you yer...List the date of birth of your first child and your following children.. add also their names..
anak pertama nama nurul qistina lahir pd 1982,lahir hospital ktn.
anak kedua nama nurul qastalani lahir pd 1984 lahir hospital trg.
anak bongsu nama syabil najat lahir pd 1989 lahir hospital ktn.
ni gambar anak2 opah
Friday, May 7, 2010
kuih bakar
Actually kuih bakar ni buat utk minum petang 3 ari sudah
tapi harini baru ada masa nak tepek resepi utk share pd
mana2 rakan blogger yg berminat kuih ni.........
bhn;
1 1/4 cwn t.gandum
3 cwn santan
3 biji telur
3/4 cwn gula
1 sb mambong merjerin/sapi
2 helai daun pandan diblend dgn santan diatas/tapis
sedikit pewarna hijau
secubit garam
cara;
masukkan semua bhn diatas diblend smpai hancur
sapu loyang atau acuan dgn merjerin masuk bhn td
bakar smpai garing tepinya selama 1 1/2 jam
biar sejuk baru di potong.....
tapi harini baru ada masa nak tepek resepi utk share pd
mana2 rakan blogger yg berminat kuih ni.........
bhn;
1 1/4 cwn t.gandum
3 cwn santan
3 biji telur
3/4 cwn gula
1 sb mambong merjerin/sapi
2 helai daun pandan diblend dgn santan diatas/tapis
sedikit pewarna hijau
secubit garam
cara;
masukkan semua bhn diatas diblend smpai hancur
sapu loyang atau acuan dgn merjerin masuk bhn td
bakar smpai garing tepinya selama 1 1/2 jam
biar sejuk baru di potong.....
Tuesday, May 4, 2010
1THN SUDAH....
Assalamualaikum semua.....hari ini genap 1thn dh blog opah
bak kta org baru setahun jagung cepat masa berlalu......
andai kata ada salah silap bahasa opah memohon ampun
ok lah smpai sini sahaja...sebenarnya opah masih x sihat lagi
tapi gagahkan diri juga utk buat n3....sebagai kenangan.....
dan tima kasih opah pd miss Q (anak) yg byk sabar mengajar
maknya.....
bak kta org baru setahun jagung cepat masa berlalu......
andai kata ada salah silap bahasa opah memohon ampun
ok lah smpai sini sahaja...sebenarnya opah masih x sihat lagi
tapi gagahkan diri juga utk buat n3....sebagai kenangan.....
dan tima kasih opah pd miss Q (anak) yg byk sabar mengajar
maknya.....