salam petang ahad pada sapa2 yg berkunjung ke blog opah
dan selamat bercuti di hari minggu ni......tp hb opah berkeja arini
harini opah buat popia utk minum ptg... ni febret anak bujang opah
bhn:
1 cwn taugeh yg sudah dibuang ekor
3/4 cwn timun yg sudah dipotong
1/4 cwn carot yg sudah di potong
kacang buncis atau kobis(x letak)
1/2 keping tauhu(diramas)
1/4 cwn isi ayam yg sudah dipotong kecil
1 biji b.putih(tumbuk)
1/4 b.besar(tumbuk)
garam / aji/gula
12 keping kulit popia besar
sedikit air utk gam kulit popia
cara;
tumis bahan tumbuk smpai wangi, masuk isi ayam,garam
gula, aji....masuk carot, tauhu, besarkan api,masuk timun,taugeh
tutup api jgn goreng lama nnti cepat layu...angkat ....ketepikan
bila sejuk baru diisi atas kulit popia gulung dan goreng....
air lada:
1 sb cili blend
2 sb gula putih
1 sb cuka
1 keping gula manisan(yg kecil)
1 cwn air
sedikit garam
cara;
cili ,air,gula putih,gula manisan di rebus atas dapur
bila dh pekat sikit masuk garam ,cuka ,rasa tutup api
cedap ni cik..dlm tu letak sengkuang tak?kadang2 masa kecik2 dulu, sy dgn kakak, selalu letak lauk pelik2 dlm popia tu..inti sosej lah, inti burger lah hehehe eksperimentasi
ReplyDeletecatlina:sengkuang x da...idea bgus gak letak sosej sbb cucu x mkn ada
ReplyDeletesayur ktanya...