Thursday, May 20, 2010

murtabak mini

Hari ini hari khamis hb keje separuh hari.jadi petang mesti lapar
hb ni cerewet sikit klau bab kuih2 memilih sikit masa nak makan
tengok dlm peti ada lebih inti karipap yg opah wat aritu....cukup
untuk wat popia mkn bertiga so layan......


dpt 5 keping...

ambillah sekeping rasa...sedap ke tidak....

bhn;
1 cwn inti karipap(yg dah ada)
2 biji telur
secubit garam
sedikit serbuk lada putih
1/4 b.beasr(potong dadu)
5 keping kulit popia

cara;
pukul telur dgn garam,lada putih,masuk b.besar
pastu curah dlm inti karipap kacau sebati,ambil
satu keping kulit popia isi dlm 2 sb inti karipap
atas kulit popia lipat kemas2 ,goreng atas kuali leper
dgn api kecil,minyak jgn banyak sgt nnti cepat hangus.


pencicah bawang;
1/2 biji b.besar(potong ikut suka)
1 sb gula
1 sb cuka
2 sb air suam
1 titik pewarna merah

cara;
gula,garam,cuka,air,pewarna di bacuh pastu curah
dlm bekas yg berisi bawang tadi,rasa biar sebentar.
secubit garam

2 comments:

  1. Mak tam...klu rajin amik Interesting TAG kt blog Ana k.

    Ish...klu msk blog mak tam ni, asik nk meleleh jer air liur! ahahaha..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete