salam....pagi tadi breakfast dgn nasi lemak.....so boleh mkn utk
lunch sekali.....jimat...utk ptg dan dinner opah buat meehoon sup...
bhn:
1/2 pkt mee hoon(rendam,celur)
klau pkai mee kuning x pa
1/4 ekor ayam
10 biji fishball(belah 2)
2 ketul fishkek(potong)
1o cwn air
2 ulas b.putih(hiris)
1/2 biji b.besar(hiris)
halia(hiris)
1pkt sup punjut adabi
1 pati kiub ayam maggi
garam/aji
buah palaga/bunga lawang
bunga cengkih/kulit kayu manis
daun sup
daun bawang
cara:
tumis b.lawang.bunga cengkih,buah palaga,kulit kayu manis
masuk bahan hiris bila dh wangi masuk air,sup bunjut,kiub ayam
dan ayam, biar gelegak smpai ayam masak,keluarkan ayam carik
kasar isi ayam dan masuk semula dlm sup,masuk garam ,aji dan
fishkek,fishball,tabur daun sup dan daun bawang,tutup api.
baru lah sayee tau kegunaan slow cooker ni. bole tumis dlm tu ke? atau opah masak atas api dlu baru letak dlm tu? sorry, byk pulak sayee tanye.
ReplyDeleteangah...opah masak atas api dlu...
ReplyDeleteopah letak dlm slow cooker sbb malas
nk panas selalu.