tepung pelita.....tp klau kampung hb(perak) dia orang panggil kuih limas
kuih ni febret cucu opah .......smlm buat kuih febret pak saudaranya
adilkan.......kuih ni lembut je klau sapa2 nak buat keras sikit....ejas je
tepung ...kuih ni sedap klau letak dlm esbok...sejuk je tekak masa makan
dah sejuk boleh makan......dpt 10 biji acuan plastik dan 1 mangkuk kecil
ni kes x cukup acuan.....opah kena beli lagi dlm 5 biji....
x tahulah ada x lgi jual sbb dh beli 4thn sudah
beli dgn ada isi kuih lgi...klau kita pulang acuan dkt dia
dia akan pulang duit...brape x ingat dh...beli dkt pasar
ramadhan ampang indah...sapa2 yg tahu kat mana ada jual
acuan tu tlg bgitahu kat opah.....thank....
bhn atas:ni kes x cukup acuan.....opah kena beli lagi dlm 5 biji....
x tahulah ada x lgi jual sbb dh beli 4thn sudah
beli dgn ada isi kuih lgi...klau kita pulang acuan dkt dia
dia akan pulang duit...brape x ingat dh...beli dkt pasar
ramadhan ampang indah...sapa2 yg tahu kat mana ada jual
acuan tu tlg bgitahu kat opah.....thank....
11/2 cwn santan pekat
1/4 cwn tepung beras
2 cubit garam
cara:
gaul biar jgn berketul2 _ketepikan
bhn bwh:
2 cwn air +2 helai daun pandan(blend-tapis)
1/2 cwn tepung beras
2 cubit garam
sedikit gula putih utk tabur dlm acuan sblm kukus
daun pisang/lidi utk acuan
cara:
air pandan +tepung+garam digaul jgn berketul2-ketepikan
cara memasak:
atur acuan dlm pengukus isi dlm 1 sudu kecil gula pastu masuk
bhn bwh separuh acuan, kukus selama 10minit.....buka pengukus
jgn panik klau nampak mcm berair ,masuk bhn atas pula...kukus selama
10 minit lagi...bila sejuk bolehlah mkn dgn sudu, kuih ni sedap klau masuk
dalam esbok...
Laaa mak tam pn guna pengukus letrik mcm ana ke? ehehe...
ReplyDeletebole kukus guna bekas kecik je la kn?
bleh guna loyang besar gak 1o inci...
ReplyDeleteMcmn sy nk dptkn bekas tepung pelita tu
ReplyDeleteMne nk dpt bekas tue yer bole share sikit x ?
ReplyDelete