kuih ni opah buat 1 adunan je....pkai loyang kecil je......
bhn;A
2 cwn santan pekat
1 cwn tepung gandum
1 cwn gula pasir
1 sb tepung beras(mambung)
1 sb tepung kastard(mambung)
secubit garam
bhn;B
1 cwn kacang merah yg siap di rebus
sedikit warna merah
1/2 cwn air
bhn;C
1/4 cwn air
cara2
bhn A di satukan dan di blend,bahagi 2
bahagian B dicampur dgn satu bahagian td diblend sekali lg tp sekejap je(jgn hancur sgt)
bahagian C dicampur dgn bahagian yg plain td
panaskan pengukus,tuang adunan plain 1 senduk dlm loyang kukus selama 7 minit
ambil adunan warna merah 1 senduk kukus selama 10 minit
buat selapis2 smpai habis,kukus lgi selama 20 minit
p/s;loyang hendaklah dibubuh plastik supaya senang nk keluarkan kuih dan tudung pengukus
hendaklah dibalut dgn kain supaya air x menitis atas kuih....
tinggal separuh je,separuh lgi bagi pd jiran sebelah....
5 comments:
cantik kuih mama yang ni.tp yong tak suka makan kacang merah.
yong; klau kau x suka kacang merah boleh ganti dgn
jagung....tp nama kuih kena tukarlah lapis jagong...
salam mak cik sedapnye kuih nie..nt leh la belajar ngan mak cik sy nie adik ipar kak ana
w`kum slam,slam kenal,boleh....klau dtg ktn singgahlah umah.....
Aik? mira pn ada kt cni...hehe.
Klu ana...ape2 kuih manis2 sume jln! Tapi klu tuka ngn jagung lg yummy! hehe
Post a Comment