p/s:buat 1/2 biji utk 2org mkn...yg 1/2 lgi nnti pikir nk masak apa pulakpg td hb bertanya boleh x opah masak utk dia peria
opah ckp boleh juga.....lama x mkn.klau dkt kedai
selalu org masak dgn telur dan x berkuah hb
x berapa suka.pas antar hb keje, opah terus gi pasar balok
bila dh kepasar maklumlah x kan nk beli peria je...
nampak gaya minggu ni kena memasak lah......
ni resepi utk refer dkt anak2......
1 /2 biji peria(potong rendam 2 jam dgn air garam)
1 sb lada blend
1sb bawang yg siap tumbuk(b.putih+b.besar)
1/2 cwn santan
10 ekor udang
1 keping asam keping
1/2 sk gula
sedikit garam
cara;
tumis lada+bawang smpai garing,masuk udang,gula,garam
masuk peria yg dibuang air rendam dan dibilas,kacau lgi
tuang santan,asam keping,biar peria layu,rasa dan tutup api.