Wednesday, September 1, 2010

biskut bunga cina

Ini biskut yg keempat opah buat tahun ni.....yg tahun sudah opah
buat pakai susu pekat......x berapa jd....rasa ok....tp keras....so thn ni
opah pkai pakcik google...terjumpa dlm my resepi....nor 67.....minta
izin yaaa...opah tepek dkt sini ....boleh share dkt semua orang....opah
buat dlm dua versi....satu isi dlm papercup(moden sikit) yg satu lgi
cara org lama......dan sukatan opah tukar pkai cwn....sbb senang klau
anak opah nak buat :)........


yg ni buh dlm papercup

ada wat juga cara lama(takut nor 67 marah.....)

baru klur dr oven


ni lah acuannya

bhn:
1/2 cwn merjerin/butter
3/4 cwn gula halus
1 biji telur
2 cwn t.jagong
1 cwn t.ubi
1/2 sk esen vanilla(thn dpn nk buh esen rose)
esen diatas saja opah letak dlm resepi xda
ceri utk tatah atas biskut

cara:
pukul merjerin dgn gula smpai gebu(putih) masuk esen
masuk telur...pukul lgi.....masuk kedua2 tepung (tp jgn abis)
test dlu dgn jari kiri .....klau x melekat ok lah tu....masuk 3/4
doh td dlm tupperware bertutup (doh ni cepat keras,klau keras
uli sikit dgn merjerin) ambil doh yg 1/4 td picit dlm acuan bunga
cina td atur dlm loyang yg sudah disapu sikit merjerin..bakar smpai
dlm oven smpai bwh kuning...petua dr nor 67....klau kelopak bunga
jatuh...doh td lembik sgt...tambah tepung yg baki td

biskut colour rice

salam ini biskut yg ketiga opah buat utk raya tahun ni........
resepi ni kwn opah yg dut sekilau bgi...kak ros.....tima kasih
minta izin ye....opah tepek resepi dkt sini....utk share dkt semua org



thn ni opah letak colour rice...yg lepas2 letak coklat rice
tu yg biskut jd bertukar nama.....


bhn:
1 ketul buttercup
1 cwn gula halus
3/4 cwn serbuk coco(brand van houten sedap)
2 cwn tepung kastard
2 kuning telur
gandum ikut lembut
putih telur utk sapu atas biskut
colour rice atau coklat rice utk tabur

cara:
pukul butter dgn gula smpai kembang...masuk telur.....masuk coco
dan kastard.....uli dgn tepung smpai x lekat pd tangan(test dgn jari
kiri) masuk 1/2 doh td dlm tupperware bertutup supaya doh x keras
canai adunan yg separuh td dan cetak......sapu putih telur diatas kuih
dan tabur dgn colour rice.....bakar dlm oven smpai garing(klau kuning
x berapa sedap) sejukkan masuk dlm tupperware