Friday, June 4, 2010

kemosa @temosa

salam semua.......opah dah kembali memasak semula....resepi ni
opah ambil dari kwn opah orang kelantan...namanya kita orang
panggil mak adek.......tima kaseh...x kesahkan opah tepek resepi
dkt sini untuk orang lain cuba nanti.........


opah wat inti yg kering,klau nk yg lembab isi santan sikit....


bhn:
3/4 cwn isi ikan yg siap direbus(tumbuk)
1/2 cwn kelapa putih(tumbuk)
1/2 sk lada hitam(tumbuk)
1/4 sk halba
1 sb gula(klu x suka manis kurangkan)
1 btg serai(tumbuk)
1/2 biji bawang besar(tumbuk)
1 hiris halia(tumbuk)
sedikit garam

cara:
gaul semua bhn diatas dlm kuali,kacau dgn api slow ,rasa bila
dah ok tutup api.....biar sejuk ........p/s klau nak isi santan pun boleh
x payah isi kelapa putih ,biar ikan shj......tp buat 1 cwn isi ikan...utk
kulit opah pakai resepi karipap rapuh.....

Tuesday, June 1, 2010

kek gula hangus@ span

Salam.......ni n3 tertunggak....... x boleh celoteh banyak2 .......
nak kemas baju......nak gi ganu.......nampak gaya opah cuti masaklah
3 hari......ok layan je resepinya.......

bhn:
1 cwn gula
1 cwan air
2 sb mambung merjerin

cara:
masak gula dlm periuk dgn api slow kacau selalu.....bila gula dh cair
nampak perang masuk air....kacau lagi smpai gula jadi cair semua
tutup api dan masuk merjerin......ketepikan....biar sejuk....

bhn kek:
4 biji telur
1 cwn susu pekat
1 cwn gandum
1 sb rata soda bicarbonate
1 sk vanilla esen

cara:
pukul telur sampai kembang dgn mixer,bila dah kembang masuk susu
pukul lagi sebentar..... curah adunan mixer kedalam blender masuk tepung
sedikit-sedikit blend sekejap masuk soda,esen vanilla blend lagi......masuk pula
adunan gula yg dimasak tadi...blend lagi......biar adunan tadi di dlm blender
selama 3 jam dgn keadaan tertutup tudung blend.....panaskan oven 10 minit dlu
sapu loyang dgn merjerin , sebelum bakar tutup adunan kek tadi dgn aluminum foil
dlu.......bakar selama 1jam 15 minit api bawah shj......masa terakhir 5 minit tu tukar
pada api atas dan bawah.......temperature 190c......bergantung pada oven masing2.





biarkan selama 3 jam dlm bekas blend bertutup

sebelum bakar tutup loyang dgn aluminum foil

baru kluar dr oven....biar sejuk baru potong


nampak x bersarang tu.....mcm sarang lebah....