Wednesday, May 30, 2012

karipap pusing



 



Buat petang smlm utk  minum petang dan yg lebih goreng pagi tadi utk breakfast....
sejak hubby cuti panjang sbb perabis cuti smpai pencen opah dah jarang breakfast
dkt luar lagi pun dah jemu berbelas  tahun asik breakfast dkt kedai je....ok kita tinggal
dulu cite2 tu kita tengok pulak resepi ni.......

bhn utk doh A

1 1/2 cwn t.gandum
1 sb  merjerin
1/2 cwn air peti + 1 sk rata garam

cara.
campur merjerin dlm tepung bagi rata masuk air ....uli smpai licin...klau
x cukup air tambah bagi smpai jd doh.bahagi 3 dan bulatkan -ketepikan

bhn utk doh B

3/4 cwn t.gandum
1 sk lelemak sayur
2 sb merjerin -yg ni klau x jd doh tambah lagi

cara.
campur lelemak sayur dlm tepung gaul bagi rata baru masuk merjerin uli
smpai jadi doh  ......bahagikan 3 dan bulatkan juga.

cara nak buat jadi pusing.

ambil doh A ......leperkan.....masuk doh B tutup dan leperkan canai smpai nipis
baru gulung dan golek dgn tapak tangan dan canai lagi belah memanjang
sorry x buat step by step nak cepat ) gulung lagi dan potong anggaran 1/2 inci
dan ambil satu canai dan bubuh inti...goreng dgn api slow,





2 comments:

leyzajamil said...

Opah Ju, salam..
sy peminat karipap lapis nih..
Opah Ju buatlah video tnjuk cara2 nak buat dlm video tu ye..nt blh la sy bljr ikut style Opah..

sy nak ucap slmt bercutiiii ;)
http://www.1001impianhidup.com/2012/06/besok-cutiiiii-horeyyyy.html

Marsyithah said...

dah lama tak makan karipap. tiba2 teringin... tengok gambar pun jadilaaa..

meh la berkunjung ke blog saya http://apelagibest.blogspot.com