Wednesday, May 30, 2012

karipap pusing



 



Buat petang smlm utk  minum petang dan yg lebih goreng pagi tadi utk breakfast....
sejak hubby cuti panjang sbb perabis cuti smpai pencen opah dah jarang breakfast
dkt luar lagi pun dah jemu berbelas  tahun asik breakfast dkt kedai je....ok kita tinggal
dulu cite2 tu kita tengok pulak resepi ni.......

bhn utk doh A

1 1/2 cwn t.gandum
1 sb  merjerin
1/2 cwn air peti + 1 sk rata garam

cara.
campur merjerin dlm tepung bagi rata masuk air ....uli smpai licin...klau
x cukup air tambah bagi smpai jd doh.bahagi 3 dan bulatkan -ketepikan

bhn utk doh B

3/4 cwn t.gandum
1 sk lelemak sayur
2 sb merjerin -yg ni klau x jd doh tambah lagi

cara.
campur lelemak sayur dlm tepung gaul bagi rata baru masuk merjerin uli
smpai jadi doh  ......bahagikan 3 dan bulatkan juga.

cara nak buat jadi pusing.

ambil doh A ......leperkan.....masuk doh B tutup dan leperkan canai smpai nipis
baru gulung dan golek dgn tapak tangan dan canai lagi belah memanjang
sorry x buat step by step nak cepat ) gulung lagi dan potong anggaran 1/2 inci
dan ambil satu canai dan bubuh inti...goreng dgn api slow,





Monday, May 28, 2012

kuih gunting pedas

salam....buat dah 5 hari lepas bawa kerumah kakak opah di ampang.....


 bahan-nya

1 cwn tepung gandum
1 sb minyak masak
1/4 cwn air
1 sb udang kering
1/2 sk jintan puteh
1/2 sk jintan manis
2 biji cili padi nak pedas lgi tambah
3/4 sk garam
2 helai daun kari-hiris halus2

cara
air + udang kering +cili padi blend halus .....masuk jintan puteh dan jintan manis
blend kejap......masuk minyak dan garam kacau bagi garam larut.....pastu masuk
dlm tepung yg sudah dicampur dgn daun kari kacau dgn sudu bagi rata ,baru di uli
dgn tangan klau x cukup air tambah air biasa,uli sampai jd doh yg x melekat dkt
tangan dan bulatkan jd 5 .......ambil satu canai nipis2 baru potong memanjang tp
sambil canai jgn lupa tabur tepung sikit2 atas doh td....goreng dgn minyak byk

Wednesday, May 23, 2012

kuih gunting sira gula

malam tadi opah terlebih rajin.... buat kunyah2 sambil tengok tv.....x sedar tinggal separuh
tupperware .....buat pun bkn byk sgt guna satu cawan tepong je....

bhn-bhn
1 cwn tepong gandum
1 sb minyak masak *
1 sk rata garam *
1/4 cwn air * klau x cukup masa uli tambah air biasa

cara-cara
campur bhn bertanda * dan kacau smpai garam larut.....masuk dlm tepong,uli smpai
licin mcm buat doh karipap.....bulat2kan jadi 4 ketul...ambil satu ketul canai nipis-nipis
sambil tu tabur gandum sikit atas doh yg kita canai tadi...potong memanjang dan goreng
garing ....biarkan sejuk 15minit baru sira dgn gula mcm buat kuih keria.....tp klau nak
senang lagi....lepas angkat dari dapur terus tabur gula kastor.



Tuesday, May 22, 2012

sambal ikan









buat breakfast pagi tadi............makan dgn pulut, sedap juga...ada sapa2 yg x habis
ikan goreng semalam boleh cuba buat  sambal ni .....ikan goreng ni opah kumpul 3 hari
 baru dpt buat sambal ni.....sbb skrg opah x masak lauk dah opah ambil katering dah
masuk 4 bulan. ok opah tepek resepi kat bawah ni.



bhn:

2 1/2 cwn ikan goreng smlm-yg isi shj-tumbuk
1 biji b.besar*
3 ulas b.putih*
3 btg serai*
sedikit halia*
1 sk lada hitam*
sikit air utk blend
3/4 cwn kelapa parut
garam,gula sikit dan aji

blend bhn bertanda * dgn air .....masuk dlm kuali + ikan tumbuk dan kelapa parut
kacau bila hampir kering masuk gula,aji,garam (jgn byk ikan goreng dh ada garam)
kacau lgi smpai betul2 kering....tutup api.

Monday, May 21, 2012

kuih bom x meletup

bhn:
1 biji kentang kecil- rebus empuk-lecek
1 cwn tepung pulut
3 sb tepung gandum
3 sb rata gula kastor
1/2 cwn air atau lebih + 2 cubit garam
bijan goreng tanpa minyak kejap
inti kelapa

cara:
campur kedua-dua tepung + gula +kentang gaul rata masuk air uli smpai x melekat pd tangan
bulatkan jadi 12 biji ....ambil sebiji leperkan isi inti kelapa danbulatkan semula....gelek pd bijan
buat smpai habis baru goreng.


 opah goreng dlm periuk kecil sbb klau goreng dlm kuali
kena letak minyak byk lagi...kes jimat minyak :- )




buat smpai habis baru goreng dlm minyak banyak ......

Tuesday, May 15, 2012

bubur pulut hitam


boleh dapat satu baldi..... : )



buat petang semalam,lama sungguh x masak bubur ni smpai 2 mangkuk hubby mkn
opah pun sama..... :) tu pun masih berbaki dlm peti....ptg karang boleh sambung mkn
lagi.....pulut hitam ada 2 jenis satu jenis klau masak x berkanji bila masuk dlm mulut
rasa kesing je....yg ni nasib berkanji .....

bhn utk 3org mkn:

1/2 cwn pulut hitam
4 cwn air
2 1/2 cwn santan pekat
2 keping gula nisan
2 sb gula pasir
secubit garam
2 helai daun pandan

cara masak:
rebus pulut hitam dgn air dan 1helai d.pandan smpai empuk kacau sekali sekala...
bila dah empuk masuk nisan dan gula....buang daun pandan tadi dan bubuh yg bru
masuk santan,garam kacau seketika tutup api.

Monday, May 14, 2012

kuih cara berlauk











Buat utk minum petang smlm....saja opah buat lebih,selalu klau buat guna 1 cwn
tepong je..maklum lah smlm hari minggu kut2 ada tetamu dtg bertandang....mmg
betul jangkaan opah kwn hubby ada datang rezeki utk tetamu klau tidak sapa nak
tolong perabis 48 biji kannnn.di bwh opah share resepi utk sapa2 yg mencuba,

bhn;
2 cwn t.gandum
2 cwn santan cair
1 sk rata gula
1 biji telur
1 sk garam
pewarna kuning

semua bhn diatas masuk dlm blend,bila siap ,panaskan acuan sapu dgn minyak bubuh
3/4 adunan dlm acuan dan tabur lauk dan bubuh cili potong dan daun sup...tutup acuan
dgn tudung periuk selepas 10minit angkat kuih td ,buat smpai habis....(sebelum letak acuan
atas dapur bubuh tudung periuk dlu supaya kuih x cepat hangit dan api hendaklah slow )

inti berlauk;
1cwn daging yg dihiris halus2 (opah x pkai daging yg siap cincang)
1 sb mambung rempah kari daging
1 sb lada blend
1/2 biji b.besar-tumbuk
2 ulas b.putih -tumbuk
1 sk rata gula
aji-garam-air sikit


bhn tabur;
lada besar-potong serong
daun sup- mayang

cara masak inti;
tumis bhn tumbuk...masuk rempah,lada blend biar garing masuk daging...gula,garam dan aji
masuk air sikit....kacau smpai daging empuk dan kering baru tutup api

Sunday, May 13, 2012

tart nangka




buat lepas subuh tadi.....jemnya dah buat 2 hari dh....tart nangka sepatutnya
pakai acuan bentuk bunga pecah 8 dan masuk dlm acuan butter peanut...bentuknya
ala2 biskut jakarta baru boleh bubuh jem byk sikit....klau buat bentuk gulung masa
masak ada separuh jemnya terkeluar dan x terasa sgt jemnya......sbb jem ni taklah
sekeras jem nenas.....nnti ada masa opah pergi ambil acuan dkt rumah lama boleh
bentuk bunga pulak.

bhn doh;

1/2 buku buttercup
2 sb gula kastor
1 biji telur
2 sb mambung t.jagong
1 sb mambung t.kastard
1 sk vanila
gandum ikut lembut

cara;
pukul butter dgn gula .....masuk telur ...vanila...t.jagong..t.kastard...masuk gandum
uli smpai x melekat dkt tangan......canai terap dgn acuan......bubuh jem dan bakar
      (ingat klau jem sikit x sedap)

bhn jem:
3oo gm nangka yg dibuang biji
4 sb mambung t.kastard + bancuh dgn sikit air
3/4 cwn gula
1/4 cwn air

cara;
blend nangka dgn air smpai hancur....masuk dlm periuk + gula masak dgn api slow
bila agak pekat masuk bacuhan t.kastard ....bila dh pekat tutup api....biar sejuk baru
guna.....(klau nak guna hari yg sama buat tart...kena lebihkan t.kastard lgi)

Saturday, May 12, 2012

kek nangka


salam......nangka pemberian jiran tanah sebelah sebyk 25 ulas......yg mkn
opah sorang je.....pd masuk cik tong  baik opah buat kek dan jem........laku
juga nanti ....mmg sedap bila buat kek ni....bau nya x payah ckaplah....tp satu
je opah nak bgitahu kek ni x tahan lama ...klau nak simpan tahan 2 hari je.


bhn;
3/4 cwn merjerin
3/4 cwn gula kastor
3 biji telor A
3 sb susu pekat
1 sb vanila
1 1/2 cwn tepong naik sendiri
1/2 sk b.powder
1 cwn isi nangka yg di potong dadu gaul dgn 4 sb t.gandum

cara:
pukul gula dan merjerin dgn mixer sampai kembang,masuk telor
sebiji2  masuk susu,vanilla ,b.powder dan tepong...off mixer
masuk nangka kacau bagi sebati ...masuk dlm loyang yg sudah
dilapik kertas dan disapu merjerin...bakar...bila betul2 sejuk baru
potong.

Friday, May 11, 2012

kuih siput




Assalamualaikum semua dh lama tak update blog ni.....dah jadi sarang tikus dh....bila dah buka semula
opah harap2 opah akan buat n3 klau tak hari2 pun sekurang seminggu sekali pun jadi lah....ni pun nak
menaip terhengeh2 lembab sbb lama tak menaip.....ok harini opah mulakan dgn resepi kuih siput yg
sudah jadi baja....



bhn;

2 cwn tepung gandum
2 sb merjerin
1 butir telur
1 sb lada blend + b.besar +b.putih
1sk gula kastor
1 sk garam
2 sb udang kering
1 sk jintan manis
1/4 cwn air
daun kari utk hiris dan goreng dlm minyak

cara;
blend udang kering , jintan manis, garam dgn air ......masuk dlm tepung yg sudah di campur semua
bhn diatas uli mcm buat karipap...klau adunan keras tambah air biasa sikit....bila dh siap...ambil secubit
tekan dgn acuan kuih siput.....goreng hingga kuning ....sebelum angkat masuk daun kari yg bertangkai
dlm gorengan kuih siput tadi .