bahan-nya
1 cwn tepung gandum
1 sb minyak masak
1/4 cwn air
1 sb udang kering
1/2 sk jintan puteh
1/2 sk jintan manis
2 biji cili padi nak pedas lgi tambah
3/4 sk garam
2 helai daun kari-hiris halus2
cara
air + udang kering +cili padi blend halus .....masuk jintan puteh dan jintan manis
blend kejap......masuk minyak dan garam kacau bagi garam larut.....pastu masuk
dlm tepung yg sudah dicampur dgn daun kari kacau dgn sudu bagi rata ,baru di uli
dgn tangan klau x cukup air tambah air biasa,uli sampai jd doh yg x melekat dkt
tangan dan bulatkan jd 5 .......ambil satu canai nipis2 baru potong memanjang tp
sambil canai jgn lupa tabur tepung sikit2 atas doh td....goreng dgn minyak byk
rindunya kat kuih ni..
ReplyDeletedulu nenek selalu buat bila nak raya,sekarang payah nak jumpa dah
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete