Sunday, May 13, 2012

tart nangka




buat lepas subuh tadi.....jemnya dah buat 2 hari dh....tart nangka sepatutnya
pakai acuan bentuk bunga pecah 8 dan masuk dlm acuan butter peanut...bentuknya
ala2 biskut jakarta baru boleh bubuh jem byk sikit....klau buat bentuk gulung masa
masak ada separuh jemnya terkeluar dan x terasa sgt jemnya......sbb jem ni taklah
sekeras jem nenas.....nnti ada masa opah pergi ambil acuan dkt rumah lama boleh
bentuk bunga pulak.

bhn doh;

1/2 buku buttercup
2 sb gula kastor
1 biji telur
2 sb mambung t.jagong
1 sb mambung t.kastard
1 sk vanila
gandum ikut lembut

cara;
pukul butter dgn gula .....masuk telur ...vanila...t.jagong..t.kastard...masuk gandum
uli smpai x melekat dkt tangan......canai terap dgn acuan......bubuh jem dan bakar
      (ingat klau jem sikit x sedap)

bhn jem:
3oo gm nangka yg dibuang biji
4 sb mambung t.kastard + bancuh dgn sikit air
3/4 cwn gula
1/4 cwn air

cara;
blend nangka dgn air smpai hancur....masuk dlm periuk + gula masak dgn api slow
bila agak pekat masuk bacuhan t.kastard ....bila dh pekat tutup api....biar sejuk baru
guna.....(klau nak guna hari yg sama buat tart...kena lebihkan t.kastard lgi)

3 comments:

  1. banyak juga kepelbagaian masakan untuk nangka ye,..terima kasih Opah Ju kerana bagi idea2 yang menarik :)

    ReplyDelete
  2. wooo.. nangka opah bagi ke?

    ReplyDelete