Try to cook so that it will surprise a little, agreeably and astonish slightly, without shocking
Sunday, May 13, 2012
tart nangka
buat lepas subuh tadi.....jemnya dah buat 2 hari dh....tart nangka sepatutnya
pakai acuan bentuk bunga pecah 8 dan masuk dlm acuan butter peanut...bentuknya
ala2 biskut jakarta baru boleh bubuh jem byk sikit....klau buat bentuk gulung masa
masak ada separuh jemnya terkeluar dan x terasa sgt jemnya......sbb jem ni taklah
sekeras jem nenas.....nnti ada masa opah pergi ambil acuan dkt rumah lama boleh
bentuk bunga pulak.
bhn doh;
1/2 buku buttercup
2 sb gula kastor
1 biji telur
2 sb mambung t.jagong
1 sb mambung t.kastard
1 sk vanila
gandum ikut lembut
cara;
pukul butter dgn gula .....masuk telur ...vanila...t.jagong..t.kastard...masuk gandum
uli smpai x melekat dkt tangan......canai terap dgn acuan......bubuh jem dan bakar
(ingat klau jem sikit x sedap)
bhn jem:
3oo gm nangka yg dibuang biji
4 sb mambung t.kastard + bancuh dgn sikit air
3/4 cwn gula
1/4 cwn air
cara;
blend nangka dgn air smpai hancur....masuk dlm periuk + gula masak dgn api slow
bila agak pekat masuk bacuhan t.kastard ....bila dh pekat tutup api....biar sejuk baru
guna.....(klau nak guna hari yg sama buat tart...kena lebihkan t.kastard lgi)
banyak juga kepelbagaian masakan untuk nangka ye,..terima kasih Opah Ju kerana bagi idea2 yang menarik :)
ReplyDeletesama2 cikwan...
ReplyDeletewooo.. nangka opah bagi ke?
ReplyDelete