tp smlm baru rasa nak buat.....kakak ambil resepi ni dari cik gu
sambilan dkt sekolah rendah ampang tempat kakak opah mengajar
kata kakak mak budak tu mmg buat jual kuih kayu keramat di trganu.......
opah klau gi ganu ......opah selalu beli yg frozen.....brand adik-beradik jln
losong.......skrg x payah lah beli boleh buat sendiri...........
losong.......skrg x payah lah beli boleh buat sendiri...........
sedap mkn panas2 ......kulitnya krupp2.....
bhn:
2 cwn tepung gandum
3 sb gula pasir
1/2 sk soda bicarbonate
1/2 sk mauripan
1/2 sk garam
1 sb mambung merjerin
1 biji telur c
1/3 cwn air
cara:
masuk air +telur(kocok dlu) dlm BM ........ masuk tepung, belah kiri
tepung isi garam,merjerin........belah kanan tepung isi gula.......buat dua
lubang tengah tepung isi mauripan, soda ,tekan doh.... on.... lebih kurang
1 jam 3o minit......bila siap masuk dlm plastik tumbuk buang angin....uli sikit
bulatkan sebesar bola pinpong..........gelek atas tapak tangan.......goreng hingga
garing(jgn goreng nampak pucat nnti x masak dkt dlm).......
6 comments:
opah..mambung majerin tu aper????huhuhu..
nak try buat ni..banyak kali dah buat, tapi asyik keras jer..
hubby kata nak tercabut gigi makan..huhuhu
Bionic mambung tu bahasa opah........penuh mcm
bukit.......
mau try..
sayer panggil "kuih lempung"... tapi en suami kater "charkueh" blasah jer la.....heheheh
salam....erin...charkueh lain...isi
dlm berlobang2...yg ni isi padat...
Ooh ni kuih lempung.. Xpenah rasa n jumpa Pn kat kedah. saja try google sbb cik abg org pahang selalu sebut kuih ni.. Nnti nak try la..huhu
Ooh ni kuih lempung.. Xpenah rasa n jumpa Pn kat kedah. saja try google sbb cik abg org pahang selalu sebut kuih ni.. Nnti nak try la..huhu
Post a Comment