biskut butang sebenarnya x salut dgn coklat tp sbb opah
x da acuan nya.....opah pun tukar style.....

opah wat dh 3 ari....hari ni baru salut coklat

x payah pergi mari klau coklat dh nk keras.......masak atas rice cooker
coklat sentiasa cair...air dlm rice cooker kena...cecah kuali kecil tu

beli utk wat coklat..tp x smpai hajat lgi....klau nk buat dlm acuan coklat
ni yg bentuk bunga rose x pa juga ....tp sapu acuan tu dgn merjerin dlu
klau tidak dia akan melekat.....coklat masakan kena beli 2x gandalah
bhn:
1 ketul buttercup
3/4 cwn gula halus(klau x suka manis kurang sikit)
1/4 cwn tepung kastard
1 biji telur
gandum ikut lembut
papercup
manik utk tabur
klau nk isi inti xpa gak(kismis/kacang)
cara:
pukul butter dgn gula smpai gebu.....masuk telur.....masuk t.kastard
uli dgn tepung smpai x melekat pd tangan (test dgn jari kiri) masuk
1/2 doh td dlm tupperware bertutup supaya doh x jd keras...gentel
bulat2 (klau nk isi inti ok gak) susun dlm loyang....bakar....buat sehari
sebelum nk salut coklat....
topping:
500gm coklat masakan
1 sb merjerin
cara:
potong coklat bar keci2 dlu cairkan coklat cara double boiling atau
mcm opah pkai rice cooker je. bila coklat dh cair masuk merjerin....
nk bgi nampak kilat topping.....ambil 1 sk coklat cair curah atas biskut
dan tabur manik...biar beku kejap baru masuk dlm tupperware....
1 ketul buttercup
3/4 cwn gula halus(klau x suka manis kurang sikit)
1/4 cwn tepung kastard
1 biji telur
gandum ikut lembut
papercup
manik utk tabur
klau nk isi inti xpa gak(kismis/kacang)
cara:
pukul butter dgn gula smpai gebu.....masuk telur.....masuk t.kastard
uli dgn tepung smpai x melekat pd tangan (test dgn jari kiri) masuk
1/2 doh td dlm tupperware bertutup supaya doh x jd keras...gentel
bulat2 (klau nk isi inti ok gak) susun dlm loyang....bakar....buat sehari
sebelum nk salut coklat....
topping:
500gm coklat masakan
1 sb merjerin
cara:
potong coklat bar keci2 dlu cairkan coklat cara double boiling atau
mcm opah pkai rice cooker je. bila coklat dh cair masuk merjerin....
nk bgi nampak kilat topping.....ambil 1 sk coklat cair curah atas biskut
dan tabur manik...biar beku kejap baru masuk dlm tupperware....
2 comments:
Salam. Saya nak tanya. Bukankah biskut butang ini, asalnya menggunakan acuan bulat yang macam papaercup yang agak kecil? Tk
Great blog ppost
Post a Comment