salam.......ptg td opah buat karipap utk berbuka puasa.....selalu
beli je sbb mkn bertiga harini anak opah ada balik....jd terlebih rajin.
bhn kulit:
2 cwn tepung gandum
2 sb minyak masak
2 sb mambung merjerin
garam + 1/4 cwn air(klu x cukup masa uli tambah sikit lgi
cara buat gam: tepung gandum + dgn sedikit air
cara:
minyak masak + merjerin dicair atas api.......bila dh cair curah
atas gandum kacau dgn sudu bila dh suam .....gaul dgn tangan
biar jd mcm serbuk roti.......uli dgn air garam td smpai menjadi
doh.....ambil doh bulatkan 16 atau 17 biji.....canai leperkan isi
inti......sebelum nak kelim sapu keliling dgn gam baru dikelim
supaya masa nak mengoreng karipap x terbuka......
inti sardin:(opah saja wat lebih......)
1 tin besar sardin cap adabi(425gm) sos dia opah x pakai
3 biji bawang putih(tumbuk)
1 biji b.besar(potong dadu/ opah tumbuk sbb diaorg x suka ada bawang
1 biji kentang (potong dadu/klau nk letak 1 biji lgi xpa)
2 sb rata serbuk kari ikan
1 sb cili blend
1 sb gula
garam sikit
aji
1/2 cwn air
cara:
tumis bawang putih+b.besar....masuk lada blend.....masuk rempah kari
masuk kentang, air biar pecah minyak.....masuk gula,garam aji masuk
sardin yg dihancurkan dulu...api kena slow sgt smpai kentang empuk
rasa dulu baru tutup api......
tumis
No comments:
Post a Comment