Thursday, August 5, 2010

bubur butir nangka



jgn gentel besar sgt.....nanti x sedap


bhn:
1 cwn tepung pulut
1 sk tepung beras
1 sk air kapur
1 helai daun pandan(simpul)
sedikit pewarna hijau
secubit garam
1 cwn air utk dideh(klu pkai periuk kecil dan tinggi)
1 cwn santan pekat
1/4 cwn gula(versi manis)

cara:
tepung pulut +tepung beras dibancuh dgn air yg dicampur dgn
air kapur,garam,pewarna mcm buat kuih koci....bila dh sebati
gentel mcm gambar diatas......pastu dideh dlm air yg 1 cwn td
bila dh habis gentel.....masuk daun pandan,gula dan santan td
ke dlm air dideh td, kacau biar mendideh sebentar tutup api.........

2 comments:

Qastalani® said...

wah. suda beli henpon kamera baru kah?

Opah Ju said...

x lah pkai hp pa......