Monday, May 24, 2010

tepung pelita

Assalamualaikum.....hari menu minum petang opah buat kuih
tepung pelita.....tp klau kampung hb(perak) dia orang panggil kuih limas
kuih ni febret cucu opah .......smlm buat kuih febret pak saudaranya
adilkan.......kuih ni lembut je klau sapa2 nak buat keras sikit....ejas je
tepung ...kuih ni sedap klau letak dlm esbok...sejuk je tekak masa makan


opah x pkai daun pisang buat acuan...pkai acuan plastik...

masa mengukus...tudung kena balut dgn kain ...nnti wap masuk dlm kuih...

dh 10 minit kukus...jgn panit nampak berair...masak tu...

dah sejuk boleh makan......dpt 10 biji acuan plastik dan 1 mangkuk kecil
ni kes x cukup acuan.....opah kena beli lagi dlm 5 biji....
x tahulah ada x lgi jual sbb dh beli 4thn sudah
beli dgn ada isi kuih lgi...klau kita pulang acuan dkt dia
dia akan pulang duit...brape x ingat dh...beli dkt pasar
ramadhan ampang indah...sapa2 yg tahu kat mana ada jual
acuan tu tlg bgitahu kat opah.....thank....

bhn atas:
11/2 cwn santan pekat
1/4 cwn tepung beras
2 cubit garam

cara:
gaul biar jgn berketul2 _ketepikan

bhn bwh:
2 cwn air +2 helai daun pandan(blend-tapis)
1/2 cwn tepung beras
2 cubit garam
sedikit gula putih utk tabur dlm acuan sblm kukus
daun pisang/lidi utk acuan

cara:
air pandan +tepung+garam digaul jgn berketul2-ketepikan

cara memasak:
atur acuan dlm pengukus isi dlm 1 sudu kecil gula pastu masuk
bhn bwh separuh acuan, kukus selama 10minit.....buka pengukus
jgn panik klau nampak mcm berair ,masuk bhn atas pula...kukus selama
10 minit lagi...bila sejuk bolehlah mkn dgn sudu, kuih ni sedap klau masuk
dalam esbok...

2 comments:

JUE said...

Laaa mak tam pn guna pengukus letrik mcm ana ke? ehehe...
bole kukus guna bekas kecik je la kn?

Opah Ju said...

bleh guna loyang besar gak 1o inci...