Tuesday, May 18, 2010

karipap rapuh

petang td opah try buat karipap guna merjerin cair,sedap dan rapuh
resepi ni opah mintak dari jiran opah yg duduk sekilau...namanya
sarimah..dia ni pandai buat kuih dan biskut raya,mintak izin ya
tepek resepi kat sini.......




buat 2 cwn tepung dpt 17 biji.....jd lah....

p/s:sapu dgn air dlu sebelum kelim ,supaya bila mengoreng x ternganga nampak inti

bhn kulit:
2 cwn tepung gandum
2 sb merjerin
2 sb minyak masak
sedikit garam+ 1/4 cwn air

cara:
merjerin +minyak masak cairkan dlm periuk sebentar
bila dh cair curah dlm bekas tepung gandum td,gaul rata
pastu uli dgn air selama 15 minit,klu keras sgt adunan tu
tambahkan sikit air, bulatkan kecil2 rehatkan doh selama
10 minit,jgn lupa tutup doh dgn plastik....


inti:
3 biji kentang(potong dadu)
1 1/2 sb rempah kari
1 biji bawang putih(tumbuk)
1/2 biji bawang besar(tumbuk)
11/2 cwn air
1 sb cili blend(klau nk pedas)
1/2 cwn daging/ isi ayam(potong kecil2)
garam
aji
gula
daun sup
1 sb cili blend

cara:
tumis bhn tumbuk,bila garing masuk rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air
bila dh ok masuk daging atau isi ayam,masuk kentang, masuk air
smpai tenggelam kentang, masuk garam,gula,aji masak smpai kering,
bubuh daun sup,tutup api.

2 comments:

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

opah..fasya suka mkn karipap..
kalo inti ikan lg best...
sedap2..~

Opah Ju said...

opah suka gak inti ikan...tp klau
inti ikan opah panggil kemosa atau
temosa......