menu minum ptg hari ni........kuih lapis yg aritu guna
byk tepung beras...yg ni guna tepung gandum pulak
jom tengok resepi nya.......
bhn;
1 1/2 cwn tepung gandum
3 sb mambung tepung beras
2 sb mambung tepung jagung
1 cwn gula(ni versi manis)
5 cwn santan
garam
esen ros
pewarna merah
cara;
masuk semua bhn diatas blend smpai sebati
bahagikan dua,satu biar plain satu warna merah
panaskan pengukus, ambil 1senduk besar warna plain
isi dlm loyang biar 5 minit lepas tu warna merah pulak
buat selapis2 opah wat semua 4 lapis je sbb pkai loyang besar
bila lapisan yg akhir opah biar lebih 15 minit,tutup pengukus hendaklah
di balut dgn kain supaya air wap x titis atas kuih,biar sejuk baru potong.

baru kluar dari pengukus ,panasss lgi......

No comments:
Post a Comment