tp opah guna perisa pisang so kali ni cuba pulak wat
perisa strawbery.....sedap gak.....puding buih ni klau ada
putih telur yg lebih byk bru opah buat......ni lebih masa
buat kuih tart aritu......ambil kuning saja utk sapu atas tart
yg putih xkan nk buang dlm cik tong.....membazirkan tambah
skrg barang semuanya naik....
nampakkan buih dia gebuuu.....
1 cwn agar strips- yg sudah direndam
1/2 cwn gula pasir
1 cwn putih telur-klau nk buih byk(pukul dgn mixer smpai putih gebu)
4 1/2 cwn air
pewarna merah
esen strawbery
cara:
masak agar2 dgn air smpai agar2 larut
masuk gula pasir.....bila dh gula larut
masuk pewarna dan esen
ketepikan biar suam.....bila dh suam baru masuk putih telur
yg dipukul dgn mixer smpai putih gebu.....kacau dgn wisk
baru masuk dlm acuan.......dan masuk dlm esbok....bila dh
sejuk boleh mkn dgn kuah kastard yg dicampur dgn buah
dlm tin
kuah kastard:
1 cwn susu cair
1/2 cwn susu pekat
3 cwn air masak suam
1 biji kuning telur
1/4 cwn t.kastard + 1/2 cwn air masak suam
3 sb gula pasir
sedikit pewarna kuning
sedikit esen vanilla
cara:
susu pekat +susu cair+air+gula masak dgn api slow
bila dh hampir gelegak (kena kacau selalu dgn wisk tau)
masuk tepung kastard yg dicampur dgn air dan kuning telur
t.kastard + air +kuning telur kena tapis dlu
masuk pewarna dan esen vanilla
biar suam bru masuk esbok
1 cwn agar strips- yg sudah direndam
1/2 cwn gula pasir
1 cwn putih telur-klau nk buih byk(pukul dgn mixer smpai putih gebu)
4 1/2 cwn air
pewarna merah
esen strawbery
cara:
masak agar2 dgn air smpai agar2 larut
masuk gula pasir.....bila dh gula larut
masuk pewarna dan esen
ketepikan biar suam.....bila dh suam baru masuk putih telur
yg dipukul dgn mixer smpai putih gebu.....kacau dgn wisk
baru masuk dlm acuan.......dan masuk dlm esbok....bila dh
sejuk boleh mkn dgn kuah kastard yg dicampur dgn buah
dlm tin
kuah kastard:
1 cwn susu cair
1/2 cwn susu pekat
3 cwn air masak suam
1 biji kuning telur
1/4 cwn t.kastard + 1/2 cwn air masak suam
3 sb gula pasir
sedikit pewarna kuning
sedikit esen vanilla
cara:
susu pekat +susu cair+air+gula masak dgn api slow
bila dh hampir gelegak (kena kacau selalu dgn wisk tau)
masuk tepung kastard yg dicampur dgn air dan kuning telur
t.kastard + air +kuning telur kena tapis dlu
masuk pewarna dan esen vanilla
biar suam bru masuk esbok
No comments:
Post a Comment