Friday, May 6, 2011

Pizza 4segi A.K.A Roti berlauk

Salam........pelikkan tajuk resepi diatas.......tu semua gara2 keju
yg opah nk letak atas pizza rupanya dh berkulat......so jadilah
roti berlauk.......




ni lah bhn2 yg ada dlm peti opah.......masa ni x perasan lgi keju tu berkulat
sosej dan daging burger opah goreng dulu.....

loyang bulat yg besar x da......tu pkai loyang 4segi....
tu yg buh nama roti berlauk x da cheese
xpa janji sedap gak.....


bhn doh pizza:
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn air + 3 sb air lagi
3 sb minyak jagong
1 sk gula
1/2 sk garam
2 sk mauripan

cara:
0pah masuk dlm BM dan setting dough.......bila dh siap......tumbuk2
buang angin......sapu loyang dgn minyak sikit.......canai leper doh tadi
masuk dlm loyang.......biar 10minit.......baru sapu topping dan tabur
bhn ikut suka bakar selama 40 minit........bergantung pada oven masing2.


bhn topping:
2 ulas b.putih (ketuk)
1 biji b.besar potong dadu
1/2 cwn cili sause
1/2 cwn tomato sause(klau suka masam but lebih)
daun sup(klau suka)
secubit garam
3 cubit gula
cara:
tumis b.putih smpai garing......buang kulit......masuk b.besar.......masuk
cili sause......tomato sause.......tutup api......baru masuk daun sup.....bila
sejuk baru sapu pada pizza yg sudah direhatkan selama 10minit.

3 comments:

  1. tengok bread maker hr tu dekat 300 paling murah dah tu..nnt gaji nak beli

    ReplyDelete
  2. ok lah tu.....nnti ma gi sana x payah uli dgn tangan.....

    ReplyDelete