Saturday, May 14, 2011

Keropok Lekor

Salam.......bru boleh wat n3 .......resepi keropok lama dah anak opah
qistina nak......dia pernah buat keropok dkt sana pkai ikan apa entah
katanya bila dah rebus berlendir......(rasanya sbb pkai t.kanji semua)




sedap......lembut je.....mkn masa panas2

baru angkat dari rebus.......nak mkn mcm gini pun x pa....

klau ada t.sagu lagi bagus x payah campur dgn tepung lain dah


bhn:
1 cwn isi ikan (6 ekor ikan selayang )
1/4 cwn t.gandum
1/4 cwn t.kanji
1 sk rata garam
1/2 sk aji
1 kiub air batu

cara;
asingkan isi ikan dgn tulang ..........basuh isi ikan dgn air garam.....
toskan 10 minit........campurkan semua bhn diatas lalu diblend hancur
keluarkan gaul dgn sudu.......adunan ni mmg lembik.......tabur t.kanji yg
lain atas pemotong.....ambil dgn sudu adunan tadi .......bulatkan dan gentel
dgn tangan panjang lebih kurang sejengkal.........masuk dlm periuk yg berisi
air mengelegak.......bila kopok dah timbul angkat dan toskan.....( masa nak
bulatkan dan gentel tapak tangan hendaklah disapu dgn t.kanji )

p/s: opah biarkan satu mlm dlm peti .....besok bru goreng .....sbb takut meletup

3 comments:

  1. opah.. i tiub ais tuh tiub mcm ne.. yg standart dlm perti yg kiub kecik2 tuh ke?? pastu letak semua ke??

    ReplyDelete
  2. nak ja.......ya yg standart dlm peti.....bkn semua........
    seketul shj........

    ReplyDelete