Try to cook so that it will surprise a little, agreeably and astonish slightly, without shocking
Saturday, November 27, 2010
Asam Rebus Ikan
Salam ......lunch tadi masak simple je.....nak perabiskan stok
brg basah dlm esbok sbb besok start opah cuti masak umah ktn
dan minggu dpn opah akan duduk umah mak qaiser selama 13 ari
klau rajin opah akan jd tukang masak di umah mak qaiser pulak...
bhn:
1 ekor ikan kembong atau kerisi
2 cwn air
1/4 biji b.besar
1 ulas b.putih
1 biji lada besar_buang biji
2 biji cili padi yg masak
1 hiris halia
1 hiris kunyit hidup
1 keping asam gelugur
garam/aji/gula
1 btg serai_ketuk
3 pokok daun kesum
cara:
blend b.putih,b.besar ,halia,kunyit,lada besar,cili padi dgn air
smpai hancur.......masak atas dapur smpai gelegak.....masuk ikan
asam,serai,garam,aji dan gula.....rasa .....bila dh ok isi daun kesum
dan tutup api....
terliur ana tgk kuah ni mak tam...gurlp!
ReplyDeleteSedapnye...
ReplyDelete