Try to cook so that it will surprise a little, agreeably and astonish slightly, without shocking
Monday, May 14, 2012
kuih cara berlauk
Buat utk minum petang smlm....saja opah buat lebih,selalu klau buat guna 1 cwn
tepong je..maklum lah smlm hari minggu kut2 ada tetamu dtg bertandang....mmg
betul jangkaan opah kwn hubby ada datang rezeki utk tetamu klau tidak sapa nak
tolong perabis 48 biji kannnn.di bwh opah share resepi utk sapa2 yg mencuba,
bhn;
2 cwn t.gandum
2 cwn santan cair
1 sk rata gula
1 biji telur
1 sk garam
pewarna kuning
semua bhn diatas masuk dlm blend,bila siap ,panaskan acuan sapu dgn minyak bubuh
3/4 adunan dlm acuan dan tabur lauk dan bubuh cili potong dan daun sup...tutup acuan
dgn tudung periuk selepas 10minit angkat kuih td ,buat smpai habis....(sebelum letak acuan
atas dapur bubuh tudung periuk dlu supaya kuih x cepat hangit dan api hendaklah slow )
inti berlauk;
1cwn daging yg dihiris halus2 (opah x pkai daging yg siap cincang)
1 sb mambung rempah kari daging
1 sb lada blend
1/2 biji b.besar-tumbuk
2 ulas b.putih -tumbuk
1 sk rata gula
aji-garam-air sikit
bhn tabur;
lada besar-potong serong
daun sup- mayang
cara masak inti;
tumis bhn tumbuk...masuk rempah,lada blend biar garing masuk daging...gula,garam dan aji
masuk air sikit....kacau smpai daging empuk dan kering baru tutup api
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment