lauk tghari tadi.....simple je......
MASAK LEMAK KUNING TERUNG
bhn:
1 biji terung belah 2 rendam dlm air
4 biji cili padi*
1/2 biji b.besar yg sederhana*
2 hiris kunyit hidup*
2 hiris lengkuas*
1 hiris halia*
1 btg serai ketuk
2 cwn santan
garam/gula
1 keping asam gelugur
1 sb ikan bilis atau1 ekor ikan kembung
cara:
blend bhn bertanda* dgn 1 cwn santan......masak atas dapur
dgn ikan kembung atau ikan bilis(tumbuk kasar) serai dan
santan ....bila dh gelegak masuk terung,garam ,gula biar terung
empuk baru masuk asam keping(klau terung x empuk masuk asam
terung akan jd keras) rasa masam masin baru tutup api.....
SUP FISHBALL CUCU.....
bhn:
10 biji fishball
sayur ikut suka
sedikit sohun
1 biji b.putih ketuk
1/2 kiub pati ayam
garam/gula
2 cwn air
sedikit daun bawang/daun sup(cucu x suka)
cara:
tumis b.putih hingga wangi masuk air....bila dh gelegak masuk pati
ayam, garam/gula.....masuk fishball dan sohun......rasa....tutup api
No comments:
Post a Comment