selamat hari raya aidil fitri dan maaf zahir batin pd semua pembaca
blog opah......agar2 ni opah wat smlm utk tambah menu yg sedia ada
popia goreng dan roti jala utk anak sedara opah yg datang beraya ......
puding ni boleh mkn begitu saja atau mkn dgn kuah,laici dan buah dlm tin
1 cwn agar2 yg sudah rendam kejap
1 cwn gula
1 cwn susu cair ideal
7 cwn air(klau letak 8 cwn lgi lembut)
1 sk esen vanilla
buah dlm tin atau laici
cara:
masak agar2 dgn air smpai larut......bila dh larut masuk gula kacau lgi
masuk susu cair dan vanilla......bila suam sikit tapis tuang dlm acuan....
agar ni x boleh potong......masuk dlm esbok biar beku....bila nak mkn
curah kuah atau curah air buah tin atau air laici....
kuah:
1/2 cwn susu cair ideal*
1/4 cwn susu pekat*
2 sb gula*
1 1/2 cwn air masak*
1 sb t.kastard + 1 kuning telur bancuh dgn sikit air dan tapis
sedikit esen vanilla
cara:
masak atas dapur bhn bertanda* (kena kacau selalu)bila dh nampak
berasap kuah masuk t.kastard dan esen vanila kacau lgi.....bila hampir
gelegak tutup api.....biar suam dan masuk dlm esbok.....
1 cwn gula
1 cwn susu cair ideal
7 cwn air(klau letak 8 cwn lgi lembut)
1 sk esen vanilla
buah dlm tin atau laici
cara:
masak agar2 dgn air smpai larut......bila dh larut masuk gula kacau lgi
masuk susu cair dan vanilla......bila suam sikit tapis tuang dlm acuan....
agar ni x boleh potong......masuk dlm esbok biar beku....bila nak mkn
curah kuah atau curah air buah tin atau air laici....
kuah:
1/2 cwn susu cair ideal*
1/4 cwn susu pekat*
2 sb gula*
1 1/2 cwn air masak*
1 sb t.kastard + 1 kuning telur bancuh dgn sikit air dan tapis
sedikit esen vanilla
cara:
masak atas dapur bhn bertanda* (kena kacau selalu)bila dh nampak
berasap kuah masuk t.kastard dan esen vanila kacau lgi.....bila hampir
gelegak tutup api.....biar suam dan masuk dlm esbok.....
No comments:
Post a Comment