wat kuih tetap ada.....kuih ni selalunya mak opah selalu buat masa zaman
opah anak dara dulu......jom kita tengok resepinya......
opah klau segala jenis kacang atau pulut hitam opah suka
rebus pkai rice cooker sbb bila masak dia empuk sama rata
dan yg penting senang kije
rebus pkai rice cooker sbb bila masak dia empuk sama rata
dan yg penting senang kije
klau gental semua dpt16 biji......1/2 adunan opah simpan
x tahu nk wat apa lgi.....wat inti bolehkan tp dh bercampur
tepung dgn kelapa ......xpalah belasah je nanti.....
x tahu nk wat apa lgi.....wat inti bolehkan tp dh bercampur
tepung dgn kelapa ......xpalah belasah je nanti.....
bhn:
3/4 cwn kacang hijau
2 cwn air
1/2 cwn gula(hubby opah suka manis)
2 sb mambung gandum
2 sb mambung kelapa mesin
secubit garam
cara:
basuh kacang hijau......masuk 2 cwn air..... opah rebus pkai rice cooker
bila kacang dah empuk.....masuk gula,biar kering sikit masuk garam dan
kelapa,gandum kacau rata tutup plug rice cooker.........biar sejuk baru
buat bulat2 dan leperkan guna plastik baru x melekat dkt tangan...bila
dah siap opah masuk dlm esbok dulu sebelum mengoreng supaya x pecah
masa mengoreng......
bhn celup:
1 cwn tepung beras atau t.gandum
1 sk mambung t .jagung/klau pkai t.beras ganti t.gandum
1 sk rata air kapur
sikit serbuk kunyit(utk nmpk kuning)
air utk bancuh
garam
cara:
campur kan semua bhn diatas......kacau biar rata
No comments:
Post a Comment