Tuesday, August 9, 2011

Asam Pedas Tumis

Lauk berbuka beramai-ramai dkt umh mak opah ari sabtu aritu.....
lauk ni opah masak sendiri.....lauk yg lain beli je......



bhn:
1/2 kg ikan pari (basuh dgn garam dan asam jawa)
2 sb cili blend*
2 biji cili padi*
1 biji b.besar*
3 ulas b.putih*
1 sk ketumbar*
1 sk lada hitam*
1/2 sk jintan manis*
1/2 sk jintan putih*
1 hiris halia*
1 hiris lengkuas*
1 hiris kunyit hidup*
3 cwn air
sedikit air asam jawa
1 keping asam gelugur
sedikit aji
garam/gula
1 biji tomato-belah 4
kacang bendi
daun kesom
1 btg bunga kantan-opah x da stok

cara:
blend bhn bertanda * sampai hancur.....tumis sampai naik minyak
(masa tumis nk kena lama)masuk air asam jawa.......kacau sebentar
dan masuk 3 cwn air......bila dh gelegak masuk ikan.....bunga kantan
asam keping,gula,aji, garam....kacang bendi....daun kesom dan tomato
rasa masam ,masin baru tutup api.....



No comments:

Post a Comment