pelik gak ........sebelum duduk poland kuih ni dia gemar sgt.....
agak nya tekak dah berubah......tu baru 6bln klau 6thn x tahu
ok lah membebel pulak.....
bhn utk 6-7 ketul
1 cwn t.gandum
1 cwn air biasa
1 biji telur
1/2 cwn air daun pandan(air 1/2 cwn +1helai daun pandan)
sedikit pewarna hijau
2 cubit garam
merjerin utk sapu pd kuali
cara:
campurkan semua blend smpai hancur.......panaskan kuali ......sapu
merjerin.......ambil 1 senduk adunan......masuk dlm kuali.....lenggangkan
kuali.....bila nampak tepi kuih terangkat sikit .....tu tanda kuih dh masak
angkat letak inti kelapa........gulung.......buat smpai habis.
kuih ketayap ni org tempat amie panggil kuih lenggang, paling suka makan tang intinya yang rasa gurih...sedang2 manisnya
ReplyDeletesalam Amie.....oohh ya ke....ada gak
ReplyDeletepenah dgar org panggil kuih gulung....
tang inti tu Amie opah kena buat manis
sbb opah ni kuat manis.....
Opah...senangkan pakai kuali empatsegi tu kan...mana Opah beli kuali tu?
ReplyDeletenoor....opah beli dkt parkson mega mall....ada 2 jenis....jgn beli yg nipis....beli yg berat dan tebal...
ReplyDelete