Sunday, July 17, 2011

Kuih Ketayap

Selamat hari minggu......buat utk cucu .....rupanya xmakan......
pelik gak ........sebelum duduk poland kuih ni dia gemar sgt.....
agak nya tekak dah berubah......tu baru 6bln klau 6thn x tahu
ok lah membebel pulak.....



sama panjang sbb pkai kuali kat bwh tu.....

opah pkai kuali 4segi.....senang xpayah lipat
terus boleh gulung


opah blend nak pkai whisk xpa gak



bhn utk 6-7 ketul
1 cwn t.gandum
1 cwn air biasa
1 biji telur
1/2 cwn air daun pandan(air 1/2 cwn +1helai daun pandan)
sedikit pewarna hijau
2 cubit garam
merjerin utk sapu pd kuali

cara:
campurkan semua blend smpai hancur.......panaskan kuali ......sapu
merjerin.......ambil 1 senduk adunan......masuk dlm kuali.....lenggangkan
kuali.....bila nampak tepi kuih terangkat sikit .....tu tanda kuih dh masak
angkat letak inti kelapa........gulung.......buat smpai habis.

4 comments:

  1. kuih ketayap ni org tempat amie panggil kuih lenggang, paling suka makan tang intinya yang rasa gurih...sedang2 manisnya

    ReplyDelete
  2. salam Amie.....oohh ya ke....ada gak
    penah dgar org panggil kuih gulung....
    tang inti tu Amie opah kena buat manis
    sbb opah ni kuat manis.....

    ReplyDelete
  3. Opah...senangkan pakai kuali empatsegi tu kan...mana Opah beli kuali tu?

    ReplyDelete
  4. noor....opah beli dkt parkson mega mall....ada 2 jenis....jgn beli yg nipis....beli yg berat dan tebal...

    ReplyDelete