Saturday, July 2, 2011

Kerang Goreng Dgn Kulit

Lauk tergoda......pg td masa gi kedai ikan beli lauk utk mak opah
( skrg tugas opah tiap minggu kena beli lauk utk mak) tengok byk
sgt kerang dia org jual so opah pun ambil se kg ......2 inggit....tp
opah masak separuh.....separuh lgi simpan dlm peti beku.....x tahu
nak buat menu apa lgi......tungguuuuuu........minggu depan.......



hubby tanya......lauk sekara je arini.......:)



bhn:
1/2 kg kerang-celur dlm air panas gelegak-kopek jgn putus
1 biji b.besar -tumbuk
3 biji b.putih -tumbuk
2 sb mambung cili kering yg sudah blend (nk pedas +cili padi)
1 sb sos tiram
sedikit belacan
1 hiris halia- tumbuk
1 btg serai-ketuk
1 helai daun kunyit-siat
1/2 biji air limau kasturi
2 cubit garam
1 sk gula
ajinamoto sikit

cara:
tumis bawang tumbuk +serai + lada blend.....smpai pecah minyak
masuk sos tiram.....masuk kerang dgn kulit sekali dan air yg menitis
dlm mangkuk masa kopek td (bkn air yg celur kerang td tau )masuk
air limau kasturi.......gula.......garam.....aji......bila dh hampir kering
rasa.....dan masuk daun kunyit.......tutup api.....sedap mkn dgn nasi
panas......

No comments:

Post a Comment