Buat untuk minum ptg tadi....habis separuh loyang opah makan
sbb lama sungguh x mkn.....pg2 klau breakfast opah jarang mkn
kuih......mesti mkn nasi lemak atau nasi minyak.....tu pasal badan
opah makin bulat skrg.........
bhn :
1/2 cwn gula merah
1/2 cwn gula pasir
2 1/2 cwn air
1 helai daun pandan
masak atas api smpai larut.......angkat....sejukkan
kelapa parut + garam sikit....utk digaul dgn kaswi yg sudah dipotong
bhn tepung:
1 cwn tepung gandum
1/4 cwn tepung ubi
2 cubit garam
campurkan kedua-dua tepung........masuk air gula td ......kacau smpai
tidak bergentel.........masuk dlm loyang kecil yg sudah disapu dgn sedikit
minyak........kukus selama 1/2 jam.....tutup kukusan hendaklah dibalut
dgn kain supaya air wap tidak menitis atas kuih......bila sejuk baru potong
dan di mkn dgn kelapa yg digaul dgn sedikit garam.....
opah ju...air kapur opah tak bubuh ke..?
ReplyDeletesalam noor.....opah x letak.....nk
ReplyDeleteletak xpa gak.....tp klau yg letak
air kapur opah panggil tepung kapur
adunan dia kena keras sikit dan masa
potong kena hiris nipis2 baru digaul
dgn kelapa.....