biskut butang sebenarnya x salut dgn coklat tp sbb opah
x da acuan nya.....opah pun tukar style.....
kena gentel kecil2....bila masak kuih akan kembang sikit
opah wat dh 3 ari....hari ni baru salut coklat
opah wat dh 3 ari....hari ni baru salut coklat
opah pakai rice cooker....senang keje.....kaki masih sakit kan
x payah pergi mari klau coklat dh nk keras.......masak atas rice cooker
coklat sentiasa cair...air dlm rice cooker kena...cecah kuali kecil tu
x payah pergi mari klau coklat dh nk keras.......masak atas rice cooker
coklat sentiasa cair...air dlm rice cooker kena...cecah kuali kecil tu
letak dlm papercup dlu baru letak dlm acuan coklat yg opah
beli utk wat coklat..tp x smpai hajat lgi....klau nk buat dlm acuan coklat
ni yg bentuk bunga rose x pa juga ....tp sapu acuan tu dgn merjerin dlu
klau tidak dia akan melekat.....coklat masakan kena beli 2x gandalah
beli utk wat coklat..tp x smpai hajat lgi....klau nk buat dlm acuan coklat
ni yg bentuk bunga rose x pa juga ....tp sapu acuan tu dgn merjerin dlu
klau tidak dia akan melekat.....coklat masakan kena beli 2x gandalah
bhn:
1 ketul buttercup
3/4 cwn gula halus(klau x suka manis kurang sikit)
1/4 cwn tepung kastard
1 biji telur
gandum ikut lembut
papercup
manik utk tabur
klau nk isi inti xpa gak(kismis/kacang)
cara:
pukul butter dgn gula smpai gebu.....masuk telur.....masuk t.kastard
uli dgn tepung smpai x melekat pd tangan (test dgn jari kiri) masuk
1/2 doh td dlm tupperware bertutup supaya doh x jd keras...gentel
bulat2 (klau nk isi inti ok gak) susun dlm loyang....bakar....buat sehari
sebelum nk salut coklat....
topping:
500gm coklat masakan
1 sb merjerin
cara:
potong coklat bar keci2 dlu cairkan coklat cara double boiling atau
mcm opah pkai rice cooker je. bila coklat dh cair masuk merjerin....
nk bgi nampak kilat topping.....ambil 1 sk coklat cair curah atas biskut
dan tabur manik...biar beku kejap baru masuk dlm tupperware....
1 ketul buttercup
3/4 cwn gula halus(klau x suka manis kurang sikit)
1/4 cwn tepung kastard
1 biji telur
gandum ikut lembut
papercup
manik utk tabur
klau nk isi inti xpa gak(kismis/kacang)
cara:
pukul butter dgn gula smpai gebu.....masuk telur.....masuk t.kastard
uli dgn tepung smpai x melekat pd tangan (test dgn jari kiri) masuk
1/2 doh td dlm tupperware bertutup supaya doh x jd keras...gentel
bulat2 (klau nk isi inti ok gak) susun dlm loyang....bakar....buat sehari
sebelum nk salut coklat....
topping:
500gm coklat masakan
1 sb merjerin
cara:
potong coklat bar keci2 dlu cairkan coklat cara double boiling atau
mcm opah pkai rice cooker je. bila coklat dh cair masuk merjerin....
nk bgi nampak kilat topping.....ambil 1 sk coklat cair curah atas biskut
dan tabur manik...biar beku kejap baru masuk dlm tupperware....
Salam. Saya nak tanya. Bukankah biskut butang ini, asalnya menggunakan acuan bulat yang macam papaercup yang agak kecil? Tk
ReplyDeleteGreat blog ppost
ReplyDelete