Monday, August 16, 2010

bubur pulut hitam

bubur ni request dari hubby sebelum puasa haritu.....tp opah
malas lagi nak buat sbb klau makan berdua je.....so tunggu
anak2 balik baru opah buat......opah buat berbuka semalam....


klau nk curah santan mentah xpa...
tp hubby opah x suka nanti sakit perut


bhn:dpt 5 mangkuk kecil
1/2 cwn pulut hitam(klau boleh yg dr kelantan)
1/2 cwn gula pasir
2 keping gula manisan
2 1/2 cwn santan
4 cwn air
1 helai daun pandan(simpul)
secubit garam

cara:
basuh beras pulut masak dgn 4 cwn air .......api slow,bila pulut
dah empuk(klu x empuk tambah air lgi) masuk gula nisan,gula
pasir,daun pandan,garam....santan.....rasa manis...tutup api.....

bhn utk santan pekat:
1/2 cwn santan pekat
1 sk rata tepung jagung
secubit garam

cara:
campur semua bhn diatas kacau atas api sekejap(jgn smpai gelegak)
bila dh sejuk masuk dlm esbok....masa nak makan bubur baru curah

No comments:

Post a Comment